• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! AVANS APIA: Motivul pentru care FERMIERII AU LUAT MAI PUȚINI BANI! SCHEMA care NU A MAI AJUNS ÎN CONTURI!

    agrointeligenta.ro -

    Începând din 16 octombrie, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat Campania de plăți în avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în anul 2017. Mai mulți fermieri ne-au sesizat că au primit mai puțini bani în conturi față de ”socotelile” pe care le făcuseră înainte să debuteze plățile. Agrointeligența-www.agrointel.ro a cerut un punct de vedere oficial de la agenția de plăți și vă spune de ce APIA a virat sume mai mici către dumneavoastră! ,

    Agenția de plăți a transmis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că până la data de 14 noiembrie au fost autorizate la plată pentru Campania 2017 următoarele scheme de plată din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă): Schema de Plată Unică pe Suprafață (SAPS), Schema de Plată redistributivă, Schema simplificată pentru tinerii fermieri și Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic speciile caprine/ ovine.

    Producătorii agricoli ne-au sesizat prin mai multe mesaje trimise la redacție că agenția de plăți a virat un procent mai mic decât cel anunțat oficial, adică 70 la sută. Deoarece fermierii nu pot vedea concret pe ce scheme li s-au virat banii ci își fac calculele mai mult ”băbește” în funcție de cuantumurile pe care le cunosc, am aflat pentru fermierii care ne citesc care este motivul pentru care sumele achitate au fost mai mici decât aștetepările agricultorilor. Astfel, vă putem spune, oficial, că sumele sunt mai mici pentru că nu s-a mai plătit o schemă importantă – anunțată inițial că ar intra la autorizare. Este vorba despre plata pe Înverzire. 

    ”Suma totală autorizată la plată în perioada 16 octombrie 2017 – 14 noiembrie 2017 pentru Campania 2017, sectorul vegetal, din FEGA este de 597,02 milioane euro, astfel: Schema de Plată Unică pe Suprafață SAPS: 531,86 milioane euro; Schema de Plată redistributivă: 57,74 milioane euro; Schema simplificată pentru tinerii fermieri: 7,42 milioane euro; Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic caprine: 1,35 milioane euro și Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic ovine: 24,32 milioane euro”, arată APIA într-un răspuns oficial remis în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

    Din răspunsul agenției de plăți reiese clar că plata pe Înverzire nu se află în acest moment pe lista de plată a subvențiilor acordate în avans, deși fusese anunțată inițial iar cuantumul acesteia a fost stabilit la suma de 57,1745 de euro pe hectar. 

    Potrivit surselor noastre plata subvenției pe Înverzire este momentan blocată din cauza softului de plăți, iar această problemă ar urma să fie rezolvată odată cu finalizarea licitației pentru softul informatic ce face posibilă plata subvențiilor.

    Agenția de plăți a mai comunicat că pentru măsurile din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) + cofinanțare de la Bugetul Național, suma totală autorizată la plată pentru Campania 2017, la data de 14 noiembrie 2017, este de 279,48 milioane euro, din care:

    -Măsura 13 Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice: 188,93 milioane euro;
    -Măsura 10 Agromediu și climă: 53,04 milioane euro;
    -Măsura 11 Agricultură ecologică: 14,95 milioane euro;
    -Măsura 214 Plăți de agromediu: 22,56 milioane euro.

    Plățile integrale, sub semnul incertitudinii

    Funcționarii agenției de plăți sunt în această perioadă în conflict cu Ministerul Agriculturii din cauza scăderilor salariale care se întrevăd la începutul lui 2018. Angajații agenției de plăți de la toate centrele locale și județene din țară au tras joi, 16 noiembrie și vineri, 17 noiembrie, semnale de alarmă față de scăderile salariale preconizate pentru începutul anului viitor. Plățile către fermieri au fost sistate pentru trei ore dar angajații APIA sunt deciși să boicoteze demararea autorizărilor pentru sumele integrale care sunt programate să înceapă pe 1 decembrie.

    ” (…) 1 decembrie, să mă ierte Dumnezeu, e liber pentru toată lumea, pentru noi nu, de câțiva ani și nu am comentat. Am venit, nu am comentat. Plățile vor fi afectate. Acum, la sprijinul cuplat (Sprijinul cuplat pentru bovine, plată ce a demarat pe 16 noiembrie n.r) nu sunt foarte multe pe nivel de țară, dar de la 1 decembrie sunt destule cereri care vor fi afectate dacă nu se rezolvă nimic scris, că așa din gură…”, a declarat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro,  Victoria Constantin, funcționar  APIA din județul Ilfov, Centrul Local Snagov.

    Angajații agenției de plăți au anunțat deja că miercuri, 22 noiembrie, vin la București pentru un amplu protest ce o să aibă loc în fața Ministerului Agriculturii.

    Citiți și:

    DUBLU BLOCAJ LA APIA: După protestul funcționarilor, NICI SOFTUL INFORMATIC NU MAI FUNCȚIONEAZĂ!

    EXCLUSIV! DOCUMENTUL care ARUNCĂ ÎN AER PLATA SUBVENȚIILOR către FERMIERI!

    ULTIMATUM! Funcționarii APIA AMENINȚĂ că NU VOR MAI PLĂTI SUBVENȚIILE de la 1 DECEMBRIE!

    SUBVENȚII APIA. Lista cu TOATE CUANTUMURILE ce se plătesc CRESCĂTORILOR DE ANIMALE începând de MÂINE!

    EXCLUSIV! AVANS APIA 2017: Lista completă cu TOATE SCHEMELE ȘI CUANTUMURILE pentru care SE FAC PLĂȚI din 16 OCTOMBRIE!


    Te-ar mai putea interesa

    MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii