Ştiri agricole

MINISTRUL DAEA, atac virulent ÎN GUVERN: ”Dumnealui ÎȘI PĂSTREAZĂ PENELE, noi suntem PERPELIȚI ÎN FIECARE ZI”

Atac fără precedent al ministrului agriculturii Petre Daea la adresa unui oficial al statului. Motivul: valul de scumpiri la alimente, mai ales scumpiri la ouă. Șeful de la MADR a declarat în ședința de Guvern de astăzi că nu există nici o justificare pentru majorările de preț și a criticat atitudinea și lipsa de acțiune a președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Dat fiincă în piață prețurile au crescut nejustificat, imediat am instituit la nivelul Ministerului Agriculturii o echipă de control. Și ieri au intrat în dispozitiv toate instituțiile statului. Pe domnul președinte Chirițoiu l-am rugat să intervină pentru că sunt elemente pe care nu le cunoaștem și care nu se justifică prin calcule și prin logica procesului de producție. Oul este produs de fermier cu 36 de bani, îl scoate la poarta fermei sigilat, ambalat, îl transportă, îl pune pe raft și de aici, dintr-o dată, ajunge la un leu”, a spus Petre Daea despre formarea prețului la ou. Ministrul a arătat că justificarea publică primită de la Consiliul Concurenței a fost că scumpirea este cauzată de deficitul bugetar, ipoteză neverosimilă.

Ar fi bine să dea explicații Guvernului României că dumnealui nu este păun printre găinile țării ca el să își păstreze aripile și noi să fim în fiecare zi perpeliți de situația reală de care o are țara, iar el se plimbă cu explicații peste doi ani de zile când poate nu mai sunt găinile și poate nu mai suntem nici noi. (…) Lucrurile acestea trebuie abordate cu seriozitate de președintele Consiliului Concurenței și fac apel la domnia sa să se abțină de la analize superflue și să folosească instrumentele pe care le are”, a mai spus șeful de la MADR.

Petre Daea a arătat și că de la izbucnirea scandalului despre scumpirea ouălor a primit semnale despre fluctuații mari de preț. Astfel, astăzi, a primit o imagine de la Sibiu în care aceleași ouă care săptămâna trecută costau 23 de lei, acum au un preț de numai 16 lei. ”Sunt scumpiri nejustificate”, a fost concluzia ministrului Petre Daea.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. Cine vede parada militara din tribuna crede ca pe linga ca este frumoasa este si usoara si o poate face oricine.
  Tot asa si cu agricultura , este frumoasa dar, chibitii din tribuna nu stiu si cit este de grea, si ca este singura ce pune cu multa truda mincarea = existenta in farfurie.
  Ca sa nu dispara mincarea din farfurie se da tocmai aceasta subventie , care este un AJUTOR pentru fermieri si nu o acoperire a cheltuielilor de productie.
  Mai mult , min. Daea si PSD considera ca dau un CADOU fermierilor prin aceste subventii si de aceea Daea, Ioani , si altii ca ei nu inteleg de ce nu sunt gratis alimentele!, ba se chiar revolta ca indraznesc sa si creasca .
  Sa fim corecti , preturile la alimente cresc numai si numai in urma cresterii preturilor la imputurile controlate de putere.
  In continuare cred in fermierii ROMANI , in specialisti si in agricultura ROMANIEI .

 2. @Ioan, vad ca “poluezi” absolut toate articolele cu aberatiile tale!. In primul rand trebuie sa stii ca nu mai suntem in comunism, e drept ca societatea noastra calitalista este cam salbatica, dar tot capitalism este. Esti obsedat de subventiile primite de agricultori, vreau sa stii ca acestea au fost introduse in RO mult mai tarziu decat in alte state, odata cu aderarea la UE, in sume mult mai mici decat a statelor din V, pt ca s-au desfintat taxele vamale, deci produsele agricole circula liber in UE la preturile pietei mondiale. Pe de alta parte fara subventii, la noi in tara, doar cu un mare noroc ar mai lucra cineva pamantul, pentru ca cheltuielile de productie, salarii, arenda, utilitati,piese de schimb, imputuri impreuna cu amortismentele, cu exceptia anilor cu productii super dar si pret, acopera cheltuielile. In situatia data, ministrul are dreptate, trebuie facut ceva, respectiv impozitarea corecta a profitului acestor supermarketuri!

  1. @bac asta este doar o opinie daca iti place sau treci peste . o vorba iti mai spun daca nu se merita agricultura te rog sa te lasi nu ma aiuri ca statul nu te ajuta .

  1. un litru de lapte il dadeam la procesator pe timp de vara cu 2,5 lei, iar pe timp de iarna cu 3,5 lei.
   kilogramul de carne in viu il vindeam cu 18,5 lei ( categoria intii,asta insemna tauri peste 450 kg). acum laptele vara e 70 de bani, iarna e 90 de bani iar kg de bou e 6 lei.
   vezi diferenta doamna si cine beneficiaza de subventii?

 3. ei dle ministru nu i asa ca acordati subventiile degeaba ? parca ptr asta erau subventiile ca populatia sa beneficieze de mancare ieftina ? sau nu ? tot va laudat cu productii record la grau porumb floare etc ? avem paine ieftina ? ulei ieftin ? malai ieftin ? NU. Subventiile sunt ptr fermieri sa se imbogateasca iar popolatia va plati mancarea tot scumpa . afara in UE mancarea e mult mai ieftina ca la noi . Deci dle ministru taiati subventiile sa vedem cine mai face agricultura .

  1. ioane,mininci rahat gratuit. inainte de revolutia din 89 vindeam in piata un kg de brinza cu 65 de lei,acum il vind cu 20.
   spune-mi cine beneficiaza de subventii? prostule!

Scrie un comentariu