Ştiri agricole

GALERIE FOTO. Funcționarii APIA, CERTAȚI CĂ AU FĂCUT INSTITUȚIA DE RUȘINE! PROTESTUL s-ar putea muta ÎN FAȚA GUVERNULUI!

”Să vină Daea!” – ”Să vină Daea!” este sloganul care s-a auzit astăzi, 22 noiembrie, pe buzele tuturor funcționarilor APIA din țară care au venit de la sute de kilometri pentru a protesta față de scăderile salariale care sunt anunțate de la 1 ianuarie 2018! Strigătul angajaților agenției de plăți care face posibilă plata subvențiilor nu a fost auzit însă de șeful de la agricultură care a ales să nu vină în mijlocul protestatarilor având pe agendă alte activități. Le-a transmis însă prin secretarul de stat Sorin Roșu Mareș, cel care a stat de vorbă cu liderii sindicali, ”că au făcut de rușine instituția și că lucrurile nu se rezolvă așa”!

Protestatarii s-au strâns în număr mare la porțile MADR încă de la ora 11.00

Protestatarii au plecat cu un gust amar după ce astăzi au venit în număr mare la porțile Ministerului Agriculturii. Încă de la orele prânzului peste 500 de angajați din cele mai îndepărtate colțuri ale țării au manifestat în fața MADR cu speranța că vor obține promisiunea că salariile nu le scad de la 1 ianuarie dar și că ministrul Petre Daea va merge în mijlocul lor pentru a le afla păsurile.

Protestatarii i-au lăsat mai multe mesaje ministrului agriculturii, Petre Daea

Liderul sindical, Octavian Mateescu, a intrat la negocieri puțin după orele 12.00 însoțit de directorul APIA Olt, Doru Neacșu dar și de fostul director al APIA, Nicolae Horumbă. După circa o oră și jumătate negociatorii au ieșit dezamăgiți de rezultatul discuțiilor.

”Nu ne-au promis nimic concret, tocmai asta e problema. Au încercat să spună aceleași lucruri, să muncim și că salariile noastre sunt deja bune. Ne merităm salariile astea pe care le avem și care o să scadă de la 1 ianuarie. Noi am transmis că nu o să periclităm sub nicio formă plățile pentru fermieri, dar până la un punct. Bănuiesc că și dumneavoastră și fermierii trebuie să fiți de acord cu noi. Și în momentul în care vom hotărî, vom transmite și noi programul de acțiuni”, a spus liderul sindical al APIA, Octavian Mateescu.

Protestatarii i-au lăsat mai multe mesaje ministrului agriculturii, Petre Daea

Funcționarii APIA Maramureș au venit de la 600 de kilometri pentru protestul din Capitală
Echipa Agrointeligența, prezentă la protestul funcționarilor APIA

Acesta a completat că ia în calcul să trimită un memoriu și la premierul Mihai Tudose iar mesajul protestatarilro rămâne ferm: nu renunță la proteste până nu obțin anularea scăderilor salariale.

”Da, avem un memoriu și la Ministerul Agriculturii, o să-l lăsăm și la primul ministru și bănuiesc că data viitoare o să mergem la Guvern, dacă aici nu vom fi ascultați. În continuare ne-au spus că scad doar la o parte a angajaților, că nu scad la toată lumea. Noi am transmis că nu vrem discriminare, nu vrem să fim plătiți unii pe o grilă, unii pe o grilă. În situația în care o să fie o mică creștere de 20-30 lei. Practic aici a fost așteptarea, trebuie să așteptăm că ar mai fi nevoie de ceva bani pentru trecerea pe grila APIA Central. În situația asta susțin dânșii că ne-ar crește cu o sumă foarte mică și nouă. Cam astea au fost concluziile”, a mai spus liderul sindical. La auzul veștilor protestatarii au început să scandeze: ”Grevă generală”,”Grevă generală”. 

Octavian Mateescu a subliniat că echipa de la minister a transmis că va trimite decizia pe care au luat-o „în cel mai scurt timp”.

APIA Central, alături de colegii din teritoriu

Foarte important de precizat este faptul că funcționarii de la APIA Central au venit în fața Ministerului Agriculturii pentru a fi solidari cu angajații din țară. Deși nu au vrut să dea declarații asumate, de teama sancțiunilor, aceștia ne-au mărturisit că li se pare corect să fie aproape de colegii lor întrucât în mare parte munca privind plata subvențiilor li se datorează.

La fel de important de menționat este faptul că vineri, 24 noeimbrie, totți directorii APIA din țară sunt convocați la minister pentru o întâlnire informală care în mod normal de desfășura la Sinaia. Printre protestatari se auzeau voci care spuneau că aceasta este ”arma” ministrului de a face presiuni directe față de acești lideri.

Noi sperăm să nu fie așa…


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


13 comentarii

 1. De ce domnule ministru nu ati propus scaderea salariilor si pentru cei din APIA Central? Nu cumva pentru ca sotia dumneavoastra lucreaza acolo?
  De ce domnule ministru nu ati propus scaderea salariilor si pentru cei din AFIR? NU cumva pentru ca fica dumneaostra lucreaza acolo?. Cum se face ca si ei ca si ceilalti salariati din APIA trag la aceeasi caruta? Cum se face domnule ministru ca sunteti pentru uni MUMA si pentru alti CIUMA?

 2. Fermierii adevarati fac productii agricole , functionarii APIA de executie ( numai de executie ) aduc subventiile pentru fermieri si colaborind impreuna realizeaza siguranta alimentara a tarii, iar sefimea isi aroga realizarile.
  Functionarii de executie din judete nu au asa mari salarii , dupa cum se lasa de inteles, dar ce poti sa spui cind potentatii puterii au adus minciuna la rang de politica de stat.
  Rusiniiiiiiiica !!!.

 3. Daca nu stie nimeni va spun ca doamna in negru este DIR in apia pe numele ei STELA TANASE. De ce ii este oare frica sa isi arate fata??? Se da cu toata lumea pentru functie. Poate o intreaba cineva daca a fost platita din banii publici pentru cat a stat acolo.

  1. Aici chiar vă contrazic. Am aflat că functionarii din APIA central, colegii dvs, chiar au plâns din cauza situației si când v-au văzut acolo pe toti. Nu sunt ei vinovati de situația creată!

 4. Domnule DAEA, va intreb dumneastra ceaveti in geamantan? Aveti realizarea ca v-ati ajutat fica sa fie angajata la AFIR ( CA ORICE PARINTE) , aveti realizarea ca in 2017 nu a mai fost seceta pedologica iar productiile au fost mai bune? Aveti cumva linie directa cu Dumnezeu ? Eu in 11 ani de APIA va spun ca am in geamantan urmatoarle: 40 colegi morti intr-un an, o viata de familie esuata , 5 interneri ala UPU cu edem cererbral, ( sa fie vorba intre noi , de 3 ori de la serviciu m-au dus fermierii la UPU ) , cateva vizite la DNA unde intr-o ora imbatranesti 10 ani ( o descindere unde m-au ridicat la 6.03 diminiata cu mascatii de acasa in calitate de martor) si cateva 10 de milioane de euro ( mai bine de 1 mil pe an)bani adusi Romaniei prin semnatura mea din fonduri UE!!!! Domnule Daea , dumneata esti o rusine pentru Romania ( mai ales ca existi intr-un minister)… nu noi functionarii APIA! …. promite asta sa muncim…..

 5. Domnule DAEA, va intreb dumneastra ce aveti in geamantan? Aveti realizarea ca v-ati ajutat fica sa fie angajata la AFIR ( CA ORICE PARINTE) , aveti realizarea ca in 2017 nu a mai fost seceta pedologica iar productiile au fost mai bune? Aveti cumva linie directa cu Dumnezeu ? Eu in 11 ani de APIA va spun ca am in geamantan urmatoarle: 40 colegi morti intr-un an, o viata de familie esuata , 5 interneri ala UPU cu edem cererbral, ( sa fie vorba intre noi , de 3 ori de la serviciu m-au dus fermierii la UPU ) , cateva vizite la DNA unde intr-o ora imbatranesti 10 ani ( o descindere unde m-au ridicat la 6.03 diminiata cu mascatii de acasa in calitate de martor) si cateva 10 de milioane de euro ( mai bine de 1 mil pe an)bani adusi Romaniei prin semnatura mea din fonduri UE!!!! Domnule Daea , dumneata esti o rusine pentru Romania ( mai ales ca existi intr-un minister)… nu noi functionarii APIA!

 6. Trebuiau blocate subventiile catre fermieri si asa trebuiau sa ni se alature si ei dar asa unii cu miliardele in conturi altii vor ramane cu vantul in buzunare. Halal.

 7. V-ati facut de ras dle ministru caci nu ati avut”nr de oua suficiente” pentru a veni si a sta de vorba cu functionarii. Pestele de la cap se strica asa ca eu zic sa va pastrati angajatii, sa luptati pentru ei caci noi vom avea de suferit. Daca nu o veti face vom veni si noi alaturi de ei pentru ca noi cu functionarii colaboram nu cu dvs. RUSINE,RUSINE,RUSINE!!! Halal ministru…..

  1. Chiar daca nu isi arata fata, tot respectul pentru d-na director care putea sa priveasca ,,de sus” colegii ca doar salariul dumneaei nu e in pericol, dar a coborat la colegi

Scrie un comentariu