Ştiri agricole

SPRIJIN NEAȘTEPTAT pentru PROTESTATARII de la APIA! ”PLĂȚILE DIRECTE sunt SINGURA SURSĂ DE VENIT CARE ASIGURĂ SUPRAVIEȚUIREA SECTORULUI AGRICOL”

Protestatarii APIA, sprijin neașteptat de la Bruxelles! Incapacitatea premierului Mihai Tudose şi a ministrului Agriculturii, Petre Daea, de a soluționa problemele cu care se confruntă angajaţii APIA pun în pericol plata subvențiilor către fermieri, consideră europarlamentarul clujean Daniel Buda. 

Europarlamentarul Daniel Buda afirmă într-o postare pe pagina personală de Facebook că protestele funcționarilor APIA sunt mai mult decât îndreptățite iar Guvernul trebuie să găsească soluții pentru rezolvarea acestor probleme din sector.

”Fondurile europene care vin de la Uniunea Europeană prin intermediul plăților directe și distribuite către fermieri de către APIA reprezintă singura sursă sigură de venit care asigură supraviețuirea sectorului agricol, într-o piață concurențială extrem de volatilă și dificilă. Tocmai de aceea, consider că funcţionarii din această instituţie trebuie să fie plătiţi la un nivel care să le confere un confort sporit, astfel încât să poată fi eficienţi şi motivaţi în activitatea lor. Din păcate, România este codașa UE la absorbția fondurilor europene pe foarte multe sectoare iar incapacitatea Guvernului PSD-ALDE de a gestiona și sectorul agricol, care era cât de cât funcțional, reprezintă un atentat la siguranța alimentară a României. Distrugerea și acestui sector, pe lângă multe altele de către PSD, va aduce țara noastră în situația în care va deveni o piață de desfacere pentru produsele agricole din străinătate iar fermierii și țăranii noștri vor deveni robi pe propriile pământuri. Expresia “munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă” va deveni mai de actualitate decât oricând”, a arătat eurodeputatul Daniel Buda.

Vă reamintim că peste 500 de funcționari APIA din toată țara au venit la București pentru a protesta împotriva scăderilor salariale. Angajații ar urma să primească mai puțini bani începând de la 1 ianuarie, motiv pentru care mulți au bătut sute de kilometri și au bătut drumurile toată noaptea în autocare pentru a-și apăra drepturile.

De la 1 ianuarie, salariile funcționarilor APIA din țară vor scădea, însă nu același lucru se va întâmpla cu veniturile funcționarilor din APIA Central, care lucrează la București. Chiar și așa, colegii din Capitală au venit în stradă alături de funcționarii sosiți din toate colțurile țări. Împreună au scandat mesaje de unitate și de echitate salarială.

Protestul din Capitală al funcționarilor reprezintă apogeul acțiunilor în care funcționarii și-au manifestat nemulțumirea în ultimele zile. Acum, după venirea lor la București, salariații așteaptă o soluție concretă pentru ca salariile lor să nu scadă fără motiv. De motivația lor, de eforturile lor la locul de muncă, de orele în plus la birou depinde plata eficientă și la timp a subvențiilor fermierilor. Un mesaj pe care, funcționarii APIA speră să ajungă și la ministrul agriculturii de care depinde soarta salariilor lor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. Aceste subvenții sunt mărul discordiei. Adevărul este că mulți urmăresc subvențiile și stau numai în baza lor. Trebuie niște criterii bine stabilite celor ce primesc subvenții sau trebuie schimbate in cupoane sau vauchere cu care fermierii să își procure inputuri. Sau să fie eliminate în totalitate că și așa beneficiază numai fermierii de ele căci alimentele tot scumpe sunt avem prețuri foarte mari față de salariul minim.

 2. Cititi ce spune un fermier extrem de mare despre subventii :
  http://agrointel.ro/59290/agro-interviul-de-luni-bita-racman-fermier-subventiile-ar-trebui-transformate-in-ingrasaminte-astfel-banii-ar-ajunge-in-agricultura/
  Foarte mare dreptate are Dl Biţă Răcman. Subventiile nu ajung in agricultură.Daca vreti va citez:
  Nu am primit nimic. Noi, fermele mari, nu am primit nici un leu, probabil au dat altor fermieri. Nu pot spune că lipsa banilor din subvenții mi-a încurcat planurile. Mi-am făcut tot timpul socoteala din banii mei, nu am ales niciodată să contez pe subvenții. Sunt adeptul ideii de a nu se mai acorda aceste plăți directe. Mai bine de valoarea subvenției ne-ar da azot și fosfor să băgăm în culturi. În cele mai multe cazuri, banii din subvenție nu ajung în agricultură, ci pentru unii înseamnă limuzine, plecări în concedii. 90% din acești bani pe care îi primim nu merg la agricultură. Ar fi bine să se dea îngrășăminte, ce îi lipsește pământului. Dacă s-ar da îngrășăminte și nu bani, atunci am avea ceva palpabil ajuns în agricultură. În felul acesta, banii nu s-ar împărți în funcție de susținerea pe care o ai pentru un partid sau altul.

  Cei care stau sus, acolo în Guvern, se gândesc cum să facă să nu meargă treaba bine. Dacă vroiau ca acești bani să meargă la pământ, trebuiau să acorde îngrășăminte așa erau siguri de locul unde se investeau acești bani

 3. Pai vorbesc, ca stiu ce vorbesc, sa puna taxa de subventii pe importuri, sa plece toti APIA acasa si sa ne lase sa vindem la pretul la care producem, asta ar insemna o piata libera corecta. Nu sa tot asteptam ca milogii subventiile prentru munca noastra.

 4. Liberalizati piata fara subventii si nu mai avem nevoie de nimic, vindem cu cat producem, dar nu o sa va placa daca costa graul 1,5 lei si nu 0,5. Ce dracu, parca cersim subventiile astea. Peste 80% din angajatii APIA sant niste incompetenti, sa faca un stagiu obligatoriu prin ferme sa vada ce inseamna agricultura.

Scrie un comentariu