Creșterea animalelorŞtiri agricole

OIERII DE MUNTE REACȚIONEAZĂ: Singura FEDERAȚIE CARE NU A FOST IMPLICATĂ în vreun PROGRAM CU BANI DE LA GUVERN!

Comunicat de presă transmis Agrointeligența – www.agrointel.ro de către Federația Oierilor de Munte din România – F.O.M.R., organizație membră a Federației Naționale Pro Agro. Reacția oierilor vine în urma emisiunii “Jocuri de putere” de la Realitarea TV din data de 13 noiembrie 2017.

Agrointeligența publică integral precizările primite din partea Federației Oierilor de Munte din România:

1. Suntem conștienți că sunt foarte multe probleme de rezolvat în domeniul oieritului în România, probleme pe care F.O.M.R. le-a adus permanent în atenția autorităților, sunt și multe nereguli, unele dintre acestea găsindu-și rezolvarea prin dialog, pentru altele încercând să găsim o rezolvare, dar prin comunicare și dialog cu MADR, APIA, ANSVSA, Ministerul Mediul etc. Știm că de multe ori autoritățile nu răspund în timp util la solicitările și atenționările noastre, de multe ori prioritățile oierilor nu corespund cu prioritățile autorităților, dar nu acceptăm ca aceste probleme să fie rezolvate înproșcând cu acuzații la modul general.

2. Pentru a se stinge speculațiile pe această temă, precizăm că domnii Petrescu, Sterp și Dănulețiu nu fac parte dintr-o asociație a oierilor, nu sunt membri ai F.O.M.R., înțelegem că și li s-au făcut nedreptați, că au probleme, ca de altfel foarte mulți oieri, că nu sunt pășuni pentru toți oierii, că uneori licitațiile pentru pășuni sunt la bunul plac al autorităților locale, ca animalele sălbatice fac ravagii în turmele noastre, că suntem “legați de glie”, ca în evul mediu, de medicii concesionari, că legea nu ne permite să ne alegem medicul veterinar, așa cum este în toate țările U.E., că identificarea și acțiunile sanitar-veterinare din Programul strategic al ANSVSA sunt împreună în mâna aceluiași medic concesionar și acest mod de organizare generează abuzuri, că unele oi sunt în RG și COP, altele nu sunt, că unii fac mai bine ameliorare, alții o fac mai puțin bine etc. Îi rugăm însă, cu toată seriozitatea, să nu mai vorbească la general, am văzut că sunt curajoși și să fie până la capăt și să nominalizeze pe cele 5 sau 10 persoane la care fac referire, să nu-i facă hoți pe toți președinții de Federații și Asociații, pe toți cei câteva mii de oieri care accesează Sprijinul Cuplat pe Zootehnie.

3. DA, suntem de acord că se întâmplă și lucruri ciudate cu unii masculi cu certificate de origine, mai ales cu o parte din berbecii achiziționați prin programele de minimis, dar asta nu înseamnă că toți, de la primul la ultimul furnizor sunt vinovați, să răspundă punctual cei care au făcut nereguli.

4. F.O.M.R. a prezentat MADR și ANZ încă din august 2016 o solicitare ca Ordinul pentru minimis să fie însoțit de lista cu fermele care oferă spre vânzare berbeci pentru minimis (nr. de berbeci, rasa, date de contact ale vânzătorului). De asemenea am solicitat ca pentru fiecare berbec formularul de mișcare să fie însoțit de un certificat de sănătate. Am informat MADR și ANZ atunci când am constatat că sunt prorietari ai fermelor care pur și simplu încearcă să vândă berbecii la preț de speculă. După încheierea programului am solicitat MADR, la sfârșitul lunii noiembrie 2016 să fie făcută public, atât lista cu cei care au cumparat, dar mai ales cu cei care au vândut berbeci prin Programul de minimis, și mai ales numărul berbecilor vânduți din fiecare fermă, solicitare care nu a fost onorată de către autorități. Programele de minimis sunt binevenite, dar dacă nu este transparență totală, se nasc tot felul de probleme, suspiciuni și nemulțumiri atât din partea celor care cumpără masculi de rasă, cât și a celor care pur și simplu nu știu de unde să achiziționeze, pentru că lista furnizorilor nu este cunoscută (F.O.M.R. poate pune oricând la dispoziție toate adresele transmise autorităților pe această temă).

5. Federația Oierilor de Munte din România este singura federație care nu a fost implicată în nici un program sau acțiuni cu programe finanțate de Guvernul României, nu deținem până în acest moment nici un registru de rasă, am reprezentat totdeauna cu onestitate și bună credință interesul tuturor oierilor din România și nu acceptăm să fim băgați în aceeași “oală”, cu cei care își urmăresc doar propriul interes, de multe ori sub oblăduirea și cu acceptul tacit (a se citi interesat) al unor persoane din cadrul instituțiilor statului.

6. Nu putem să acceptăm formula că “toata lumea este vinovată”, ca toți ciobanii care își cresc animalele în condiții uneori mai bune, de cele mai multe ori foarte grele, că toți ciobani care fac, sau încearcă să facă ameliorare, care accesează SCZ, sunt “HOȚI” și trebuie denigrați, așa cum s-a încercat să se insinueze în emisiunea moderată de dl. Rareș Bogdan. Nu este cazul să periclităm absorbția fondurilor europene pentru oieri, este normal să se rezolve problemele punctual, prin dialog și o buna comunicare, în interior, nu în afara. Vorbind la general, nu facem deloc bine pentru sectorul de creștere a oilor în țara noastră.

7. În domeniul oieritului în România, asocierea fermierilor nu este încurajată și este privită ca un lucru rău. Știm că sunt președinti de asociații care nu pun pe primul plan interesele tuturor membrilor, dar asta nu înseamnă ca nu avem nevoie de Federații, asociații, cooperative. Nu vom mai putea fi efecienți dacă nu vom înțelege că numai împreună, numai prin asociere vom putea să ne dezvoltam, numai împreună putem să ne canalizăm atenția și pentru următoarea perioada să găsim metode mai bune și pentru un număr cât mai mare de oieri să acceseze SCZ, să atragă toate sumele puse la dispoziția lor prin fondurile europene și prin alte surse de finanțare. Numai împreună putem să luptăm pentru stabilizarea oierilor pe pășuni, pentru comercializarea eficientă a produselor din fermă.

Prin acest comunicat Federația Oierilor de Munte din România face încă o dată un APEL la toți oierii să fie uniți, să se asocieze pentru a avea putere, să apeleze la dialog și comunicare – singurele modalități prin care pot să-și rezolve problemele, iar la autorități le solicită să privească cu responsabilitate situațiile care le sunt aduse la cunoștiință și să găsească cu operativitate și professionalism modul de rezolvare a acestora.

Comunicatul de presă este semnat de către președintele Federației – ing. Petru Eugen Gonțea, și de secretarul general Constanța Ștefan.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Sa fiim serios ce ciobani adevarati . Ionica e cioban pt cine nu il cunoaste ,probleme cu camatari prin Salonta cu politia , branza Luata ne platita la poiana multe alte smecherii Ghita cand e treaz nu scoate 2 cuvinte ,nici pe aleea nu le intelegi magazin la bucurest faliment la altii jinari merge cine e vinovat?.Dan el nu are treaba cu scz el e suparat ca a venit unu mai cu pile .ca el si ia luat terenul pe care el a luat milioane de euro ani la rand astea sunt “ciobani adevarati” care nu au ajuns la macaroana.

  2. Singura problema a mea este ca nu mai am pe unde paste oile aici in zona mea cei ce au terenuri au arat cam toate dealurile in goana dupa subventii . Sunt inchis din toate partile mai au un pic si ara si drumurile de acces printre tarlale.

  3. foarte corect domnule asa este ,dar Ghita, Danulet si cei 3 muschetari nu vor sa se asocieze sau sa faca parte din vreo asociatie pt ca asta inseamna controale suplimentare la care ei nu vor sa se supuna deoarece nu au efectivele pe care le declara in teren ci au adunate de prin sate oi fara crotalii si de toate rasele de metis si boschetare si de aceea nu vor sa se inscrie in RG. Sa moara si capra vecinului asta este gandirea lor. Sa nominalizeze domnule la DNA cu nume si prenume nu sa ii faca pe toti hoti,dar va spun eu ca nu stiu nimic dar vorbesc ca idiotii pusi de un sacal care vor sa il termine pe un domn care are oi mai multe decat ei dar nu stiu ca acel domn a muncit din greu sa ajunga acolo si are animale de rasa nu boschetere de ale lor.

    1. Acesti domni sau muschetari au foarte mare dreptate si stiu despre ce vorbesc iar eu pt.acest lucru ii respect pt efortul depus in lupta cu aceste federatii si asociatii care nu ne reprezinta pe toti in schimb acest domn ing.G. urmareste doar propriul interes de a avea un scz cat mai mare pt animalele pe care le detine.

Scrie un comentariu