Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUMELE pentru AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU, anunțate de MINISTERUL AGRICULTURII. Când ÎNCEP PLĂȚILE!

Foto: www.r.hswstatic.com

Sumele pentru Ajutorul Naționale Tranzitoriu (ANT) o schemă plătită de Agenția de plăți extrem de așteptată de fermierii români, care se achită din bugetul național. Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru plafoanele alocate în  anul 2017 dar șeful de la agricultură, Petre Daea, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că plata pentru aceste scheme va demara de abia în lunile ianuarie-februarie după ce se aprobă bugetul de stat pentru anul 2018! 

Conform proiectului aflat în dezbatere publică pe site-ul MADR, plafoanele maxime ale ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil- ANT 1, precum și pentru culturile de: in pentru fibră – ANT 2, cânepă pentru fibră – ANT 3, tutun – ANT 4, hamei – ANT 5 şi sfeclă de zahăr – ANT 6, care se acordă pentru anul de cerere 2017, în limita sumei de 114.634. 650 de lei euro, în echivalent 527.239.146  de lei, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018.

Acestea se distribuie astfel:

a) 110.891.950 euro, pentru culturile amplasate pe teren arabil;
b) 7.150 euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
c) 1.656.200 euro pentru tutun;
d) 109.200 euro pentru hamei;
e) 1.970.150 euro pentru sfeclă de zahăr.

Culturile amplasate pe teren arabil sunt:

a) cereale pentru boabe: grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez şi alte cereale;
b) leguminoase pentru boabe: mazăre, fasole şi alte leguminoase pentru boabe;
c) rădăcinoase: cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere şi alte rădăcinoase;
d) plante industriale, din care: plante textile: in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase: floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale: tutun, plante medicinale şi aromatice;
e) legume: tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni şi alte legume;
f) furaje verzi în teren arabil: furaje verzi anuale, furaje verzi perene (lucernă, trifoi) şi alte furaje verzi în teren arabil;
g) căpșunerii;
h) loturi semincere;
i) alte culturi amplasate pe teren arabil, inclusiv în sere şi solarii.

Atenție! Cuantumul la hectar al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se calculează de către
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea sumelor prevăzute mai sus la suprafeţele eligibile pentru ANT 1-6.

Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2017 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329 din 30.09.2017.

De precizat că acesta este doar primul pas spre plata ANT-urilor în sectorul vegetal. Proiectul trebuie mai departe aprobat în ședință de Guvern și decizia publicată în Monitorul Oficial. Mai departe, APIA trebuie să stabilească cuantumurile și de abia după aceea să facă plățile.

Reamintim că ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că producătorii agricoli care așteaptă această schemă mai au de așteptat până la începutul anului 2018, lunile ianuarie-februarie. Motivul este legat de efortul uriaș bugetar pe care l-a făcut deja Guvernul României prin Ministerul Agriculturii și Agenția de plăți pentru achitarea unei bune părți din subvențiile în avans pentru Campania 2017!

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro când intră la plată și ANT-urile. ”(…) Nu, ANT-urile nu intră la plată, pentru că nu putem. Efortul bugetar este limitat și este pe bugetul acesta pe care îl avem acum. Pentru bugetul următor continuăm în așa fel încât în lunile ianuarie, februarie să lichidăm plățile, pentru că știți foarte bine ritmul nostru de lucru, care înseamnă zi de zi și ceas de ceas pentru fermieri, indiferent dacă este zi sau noapte, dacă este sărbătoare sau este zi lucrătoare. Dar, începând cu data de 1 decembrie vom porni plata regulară definitivă, atât în zootehnie, cât și în producția vegetală”, a explicat ministrul.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. Daca stie cineva sa -mi spuna si mie cat la suta din suventie ne-a platit prima transa,parca spunea ca 70 la suta,eu am intrebat la APIA si au zis ca 40, care este adevarul

  2. Ca de obicei gasesc ei o scuza dacă nu dau subventia la timp ba bugetul ba softul ba obrambureala ca la noi la români. …!? Până când mai până când. ..!? Ei hei..!?…..

  3. Platile catre fermieri ar trebui sa inceapa indiferent daca salariatii apia isi rezolva sau nu problemele salariale. Asta este o problema intre minister si apia nu fermier si apia. Functionarii apua si-au facut-o cu mana lor cand au votat psd la fel ca si medicii si profesorii si restul bugetarilor. Nu le cinvin salariile si conditiile de munca sa mearga in alta parte atunci.
    De ce sa traga fermierii toate ponoasele?
    Cand nu sunt bani la buget se intarzaie plata catre fermier, cand angajatii apia sunt nemultumiti, se intarzaie plata catre fermier, pai noi ce suntem? Nu uitati ca noi suntem aia care contribuie si statul ala care cheltuie.

  4. Acest ministru trebuie dus la…neurolog si internat la psihiatrie.. Se joaca cu vorbaraia…in asa hal…incat uita cu desavarsire ce spune pe unde trece…. Politruc de doi lei, manipulator si pervers…! Esti un nimeni…domnule

Scrie un comentariu