• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VESTE DE ULTIMĂ ORĂ DE LA APIA: Protestul funcționarilor la Guvern A PRIMIT APROBARE!

    Andreea Elefterie -

    Informație de ultimă oră de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA. Astăzi, luni – 27 noiembrie, funcționarii din cadrul agenției de plăți au primit o informație nouă legată de activitatea pe care o desfășoară în ultima perioadă – mai exact despre protestul pe care îl pregătesc pentru miercuri, 29 noiembrie, în fața Guvernului. 

    Potrivit președintelui Federației Sindicatelor din APIA, Octavian Mateescu, cererea pentru aprobarea protestului a fost depusă la Primăria Capitalei încă de joia trecută. Din informațiile Agrointeligența – www.agrointel.ro, solicitarea funcționarilor a fost aprobată!

    ”Încă nu am hârtia. Am vorbit și cu domnul Hossu (Preşedintele Confederaţiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu n.r) mai devreme să îmi trimită și mie hârtia imediat cum o au. Deocamdată nu este nimic sigur, cu toate că am înțeles că procedura spune că chiar dacă nu dau ei aprobarea, putem să mergem. La modul că în 48 de ore dacă ei nu au transmis o negație, ceva, poate avea loc”, a explicat Mateescu pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

    Acesta a precizat că protestul se va desfășura la Guvern, miercuri.

    ”Miercuri, pentru că se face ședința de Guvern. Vor participa peste 1.000 de persoane. Vom merge cu același mesaj ca și până acum, să fim plătiți pe aceeași grilă cu APIA Central, să nu existe discriminare între salariați. De la domnul ministru nu am mai primit nicio veste, parcă nici nu s-ar întâmpla nimic. În mod normal, astăzi ar trebui să știm dacă primim aprobare, dar și data trecută a fost așa, ne-a cam ținut puțin. Indiferent cum, se merge. Adică noi ne-am făcut datoria să anunțăm că mergem acolo, să ne asigure tot ce trebuie. Deci singura problemă ar fi acum la ei”, a mai punctat sindicalistul de la APIA.

    Mai mult, Octavian Mateescu a mai precizat că nu s-a mai făcut nicio altă simulare pentru salarii de când a apărut cea lansată de economistul de la Cluj. ”Problema este că nu vrem discriminare. Vrem practic să avem aceleași salarii, chiar dacă și-a pus domnul Mareș (Sorin Roşu-Mareş secretarul de stat în Ministerul Agriculturii cu care au intrat la negocieri miercurea trecută când a avut loc protestul din fața Ministerului Agriculturii n.r) problema asta și dacă le scade la APIA Central, noi tot așa vrem? Da. Așa i-am transmis. Deci să fim plătiți unitar, nu vrem să fim unii într-un fel, unii într-un fel. Dacă scade la toată lumea, să scadă la toată lumea. Dacă crește la toată lumea, să crească la toată lumea. Dacă rămâne la fel la toată lumea, să rămână la fel la toată lumea. Deci asta vor toți colegii mei din țară, am mai discutat cu ei, asta îi deranjează cel mai rău”, a mai completat liderul sindical.

    Șeful de la agricultură are un mesaj ferm însă pentru protestatarii de la APIA!

    Prezent la Cluj Napoca în cadrul Caravanei ”Alege Oaia”, ministrul Agriculturii a avut și un mesaj pentru angajații APIA, cei care au organizat mai multe proteste în ultimele săptămânii, nemulțumiți de scăderea salariilor de la 1 ianuarie.

    ”(…)Cei care se află la APIA și care trebuie să ducă banii la fermieri pentru că este agenție de plăți și primul lucru pe care trebuie să îl conștientizeze când intră în biroul de lucru, este plătit remunerat, de către rezultatele economice ale rețelei, să se gândească în primul rând că a venit sî plătească cuiva, ceva. Le spun tot timpul fermierilor români că nu trebuie puși pe drumuri ci o singură dată atunci când depun cererea unică pentru accesarea subvențiilor!”, a arătat ministrul agriculturii.

    Angajații agenției de plăți nu par însă impresionați de mesajele ministrului și o mare parte dintre aceștia au ieșit și vineri în stradă după ce miercuri, 22 noiembrie, au participat la un amplu miting care a avut loc în fața Ministerului Agriculturii. Protestul din Capitală al funcționarilor reprezintă apogeul acțiunilor în care funcționarii și-au manifestat nemulțumirea în ultimele zile.

    Funcționarii APIA Tulcea au protestat și vineri
    APIA Iași în a șaptea zi de proteste
    Funcționarii APIA Mureș în cea de-a șaptea zi de proteste
    Nici la APIA Brăila funcționarii nu renunță la proteste

    Și la APIA Suceava funcționarii au ieșit în fața instituției
    APIA Blaj a tras și vineri un semnal de alarmă

    Acum, după venirea lor la București, salariații așteaptă o soluție concretă pentru ca salariile lor să nu scadă fără motiv. De motivația lor, de eforturile lor la locul de muncă, de orele în plus la birou depinde plata eficientă și la timp a subvențiilor fermierilor. Un mesaj pe care, funcționarii APIA speră să ajungă și la ministrul agriculturii de care depinde soarta salariilor lor.

    Directorii agenției de plăți din toată țara au fost convocați la o ședință care a avut loc vineri în Capitală cu directorul general, Adrian Pintea și alți reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și ai APIA Central. Conform surselor noastre ministrul agriculturii Petre Daea nu a participat la discuții chiar dacă a condus o ședință care a avut loc chiar vis-a-vis de sala unde se desfășura întâlnirea cu directorii din toată țara. În schimb, șeful de la agricultură i-a chemat în biroul său pe directorii care au fost contra și au boicotat protestele funcționarilor pentru a-i felicita pentru decizie.

    Potrivit directorului APIA, Adrian Pintea, întâlnirea care va avea loc în Capitală nu are vreo legătură cu protestul funcționarilor agenției de plăți ci este o instruire anuală care în mod normal avea loc la Sinaia.

    Plata regulare, boicotată?

    Dacă în curând nu vor primi răspunsuri clare la solicitări, se pune în pericol chiar plata restului de subvenţie pe care o mai au de încasat fermierii şi plata subvenţiilor pentru crescătorii de animale. „De la 1 decembrie este foarte delicată treaba, pentru că se face plata regulară. Mi-aş dori să nu cadă pe cârca noastră problemele cu soft-urile, pe care le avem deja. Noi am lucrat şi pe 1 Decembrie, am lucrat şi pe 15 august, am lucrat şi noaptea, am lucrat de fiecare dată când ni s-a cerut, n-am avut o problemă cu asta, atâta timp cât am fost plătiţi şi nu a existat discriminarea asta. Dată fiind situaţia de acum, nu ştiu dacă vor mai accepta colegii treaba asta. Există şi varianta de a bloca plăţile de la 1 decembrie, nu ne-am decis încă, va fi hotărârea colegilor. Noi nu ne dorim neapărat lucrul ăsta, pentru că cei care ar avea de suferit ar fi fermierii“, a explicat liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu.

    Tot ce li s-a promis până acum este o creştere cu 35% a salariilor, crescându-le, de fapt, sporul pe care îl primesc pentru că avizează plăţi din fonduri europene, însă sindicaliştii spun că această măsură a fost din timp gândită tot pentru colegii din Bucureşti şi pentru colegii din AFIR şi că, dacă nu vor trece pe grila pe care sunt retribuiţi şi funcţionarii din structura centrală, măsura nu-i ajută. „ E în proiect o ordonanţă cu până la 35% creştere de salarii, dar aceea este dată în principiu pentru AFIR şi pentru alţii, dar profităm şi noi. Numai că nu ne ajută prea mult, pentru că nu acoperă pierderile noastre. Indiferent că ne scad salariile sau cresc, vrem să fim trecuţi pe grila colegilor din aparatul central. Nu vrem să implicăm politicul în toată povestea asta. Nu ne interesează asta, noi am funcţionat în toate regimurile“, a mai spus Mateescu.

    Citiți și:

    GALERIE FOTO. Funcționarii APIA, CERTAȚI CĂ AU FĂCUT INSTITUȚIA DE RUȘINE! PROTESTUL s-ar putea muta ÎN FAȚA GUVERNULUI!

    Sursă selectivă: www.adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar