Creșterea animalelorŞtiri agricole

Programul cu PORCI GRATIS pentru GOSPODĂRIILE POPULAȚIEI. Ce informații oficiale a transmis MINISTRUL PETRE DAEA!

Foto: Facebook.com/Mangalitza Breed

Programul prin care vor fi acordați porci gratis din rasele Mangalița și Bazna. Ministrul agriculturii Petre Daea a făcut o serie de declarații despre programul național menit să stimuleze creșterea porcilor din rase vechi, specifice micilor gospodării din mediul rural.

În momentul de față se află în faza de avizare la ministere un proiect de act normativ prin care fermierii care doresc vor primi gratuit purcei din rasele Bazna și Mangalița, pe care îi vor crește până la minimum 130 de kilograme, urmând ca jumătate din efectiv să fie preluat apoi de un procesator la un preț anterior stabilit.

Sunt cele două rase, Mangalița și Bazna, care au fost abandonate în ultima perioadă de timp, dar, din fericire, câțiva oameni în țara aceasta care au avut dragoste față de acest animal, față de aceste rase le-au păstrat. Avem un efectiv redus, dar pe care îl susținem în așa fel încât efectivul să crească și apoi să distribuim carnea de Bazna și de porc Mangalița. Este un program care va suscita interes”, a declarat Petre Daea, prezent la Alba Iulia cu ocazia caravanei ”Alege oaia!”.

Potrivit Agerpres.ro, Petre Daea a menționat că se vor da purcei gratuit celor care doresc să crească porci din cele două rase. ”Acești porci vor fi crescuți în gospodăriile populației, într-o rație furajeră pe care o știu cei care au crescut dintotdeauna aceste rase. Ei primesc gratuit (purceii — n.r.), având apoi obligativitatea ca jumătatea din efectivul pe care noi îl dăm ca și efectiv pentru creștere să fie preluat apoi de procesatori la prețuri stabilite în momentul în care se distribuie acești purcei”, a explicat ministrul.

Daea a menționat că purceii vor fi crescuți și îngrășați până la minimum 130 de kilograme, urmând să fie dați apoi la procesator, pentru a face diferite produse sau a vinde carnea așa cum este ea.

Actul normativ este în avizare la celelalte ministere. Se vor înscrie în program atât cei care doresc să crească purcei și cei care doresc să îngrașe purcei, respectiv și cei care vor procesa. Într-un cuvânt, există un lanț al producerii cărnii de porc din aceste două rase bine pus la punct și pe care îl dezvoltăm cu scopul triplu, anume cel de a dezvolta și a păstra rasa respectivă, de a valorifica cerealele din gospodăriile populației și, evident, de a acorda consumatorului produse bune și foarte bune”, a conchis ministrul.

Programul cu purcei gratis pentru gospodăriile populației este încă la nivel de proiect la nivelul Guvernului. Vom reveni cu noi informații pe măsură ce acestea vor fi disponibile!

Citiți și:

Ioan Tătăran, crescătorul care a reînviat tradiția porcului Mangalița în România

Specialităţile din porc de Mangaliţa au primit atestare de produs tradiţional

Crescător de „porci-somon” Mangaliţa: ”Tot ce scoatem la vânzare se cumpără cât ai bate din palme”

Mangaliţa – „porcul-somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare” – recucereşte Transilvania

Porcul Bazna – o rasă românească uitată de crescători. ”Nebunia” unui veterinar din Blaj care vrea să reînvie creșterea porcilor de Transilvania


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


24 comentarii

 1. M-am interesat si eu sa vad ce profit am dar nu iese bine pt. cel care se inhama la asa ceva.EXEMPLU STATU NE DA 10 PURCEI DI CARE 5 AI MEI 5 AI STATULUI TE OBLIGA SA-L FACI DE 150 KG.ORI 10 LEISA ZICEM 1500 LEI ORI 5 BUC CEMI REVIN MIE EGAL 7500+2500 LEI SUBVENTI PE 10 BUC EGAL 10000LEI .la cat maninca sal faci de 150kg.nu iese pasenta.1 buc. consuma 900 1000 kg. furaje la 0,8 kg.de furaje inmultit cu 10 buc. calculati cate tone consuma si o sa vedeti ca nu e bine . statu a calculat deja . si doamne feri moare ai lor nu numai di ai tai moare din aia 5

 2. Carnea este un “aliment ” toxic pentru consum! “Alimentele” de origine animala sunt toxice si cresc poluarea mediului inconjurator , sunt nesustenabile pe orice termen! inteligent ar fi sa sustina alimentatia vegetal-integrala si sa taxeze productia/procesarea/comercializarea industriala a carnii! Orice tip de carne porc-pui-vita chiar si peste!

  1. strabunicii si bunicii au lucrat fizic mai mult ca noi si mancare isi puneau slanina cu ceapa si au trait peste 70 de ani .Tu vii sami spui ca,carnea de porc e toxica ;probabil esti de la bloc si nu stii ce este carnea de porc din gospodaria unui amarat de taran.

 3. bai frate ce e aberatia asta cu Mangalita ?!! Ne omoara importul de carte de porc ! Ajutati fermieri crescatori de suine ! Aprobati ajutor de minimis pt ingrasare suine ! Duce-ti un program pana la capat! Ca la tomate .

 4. Este ceva dar avand in verere ca un purcel e cel mult 200 lei, nu e prea mare afacere pt micii crescatori…daca v-ati fi gandit la vitei de rasa era altceva ..din toata afacerea asta statul are de castigat :(..mereu statul

  1. Statul este ca si banca:nu pierde niciodata
   iti da purceii gratic si pe cei care tii preia abatorul iti da un pret de bataie de joc
   ex.-unicarmul vinde carcasa de porc calitate … cu 8,5 ron in viu socotit cam5,5in timp ce pe piata este 9-10 ron
   concluzie -producatorul perdant din start

Scrie un comentariu