Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

NOI REGULI pentru PLATA PE ÎNVERZIRE: Când se INTERZIC PESTICIDELE pe culturile din ZONA DE INTERES ECOLOGIC (ZIE)

Regulamentele adoptate la nivelul Uniunii Europene schimbă modul în care fermierii accesează schemele de plăți directe. În această toamnă este cazul plății pe înverzire pentru care s-a aprobat eliminarea folosirii pesticidelor pentru culturile care intră la Zona de Interes Ecologic (ZIE), condiție de eligibilitate la plata pe înverzire.

Sunt perioade clare în care folosirea substanțelor chimice este interzisă pentru culturile din ZIE – aici intrând soia, mazăre sau lucernă. Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost publicat un proiect care stabilește care vor fi normele ce se aplică începând cu anul de cerere 2018.

”Pe zonele de interes ecologic cultivate cu culturi fixatoare de azot și/sau culturi secundare sau strat vegetal se interzice utilizarea produselor pentru protecția plantelor după cum urmează:
a) pe zonele cu culturi fixatoare de azot declarate de către fermieri ca zone de interes ecologic, în perioada care începe la semănat și se încheie la finalizarea recoltării;
b) pe zonele cu culturi secundare sau strat vegetal declarate de către fermieri ca zone de interes ecologic, în perioada care începe la semănat și se încheie după 8 săptămâni, interval minim în care plantele asigură acoperirea solului.”

Deși proiectul este în dezbatere publică, sunt șanse minime ca reglementarea să nu se aplice având în vedere că restricțiile sunt adoptate la nivel european și trebuie puse în legislația națională de toate statele membre care achită fermierilor plăți directe, adică subvenții agricole.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Nu exista asa ceva.nimeni nu mai seamana soia la anul pt a se incadra in zie.si se pierde banii pt zie cca 57eur/ha.asta e scopul acestei legi.si importam in continuare soia modificata genetic.traiasca ue

  2. daca exista tehnologi de cultura la mazare soia si lucerna fara produse de protectia plantelor, in urma carora sa si recoltam ceva, rugam pe cei care au pus proiectul in dezbatere publica sa puna si aceste tehnologii in dezbatere publica, poate asa le aflam si noi.

    1. Exista aceste tehnologii . Se predau la Universitatea Spiru Haret , la cursurile de gimnastica aerobica si yoga aplecat in pozitia : pulling of weeds one by one .

Scrie un comentariu