Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Ce se întâmplă cu TRANȘA A DOUA DIN SUBVENȚIILE APIA. Când vor ajunge BANII LA FERMIERI!

Ministrul agriculturii, detalii despre plata pentru tranșa a doua din banii europeni care se achită fermierilor! Începând cu data de 4 decembrie, agenția de plăți a demarat plățile pentru subvențiile finale, cuantumurile întregi care intră în conturile fermierilor. Ministrul agriculturii Petre Daea, a explicat vineri, 8 decembrie, cine sunt fermierii care au intrat la plată și ce producători agricoli mai au de așteptat! 

Ministrul agriculturii recunoaște că aplicația care face posibilă plata subvențiilor merge ”greoi” dar dă asigurări că autorizările se fac chiar și în acest condiții.

”La data de 4 decembrie am dat drumul și la plățile finale unde am inclus și Sprijinul Cuplat Zootehnic. Este pentru prima dată în România când se întâmplă așa ceva și intrăm într-o normalitate. În prezent suntem în plin proces de autorizare a plăților, și pentru schema de Înverzire, dar și zootehnie. Vreau să vă asigur că și în această perioadă se lucrează, într-un ritm mai redus dar complexitatea operațiunilor este mai mare. Până în prezent am reușit să acoperim 82 la sută din suprafața agricolă care se încadrează pentru subvențiie”,  a arătat Petre Daea.

Ministrul a reiterat, ceea ce nu este o noutate pentru producătorii agricoli, și că fermierii nu primesc banii pe toate schemele în 2017. Ajutoarele Naționale Tranzitorii, fie că vorbim de vegetal sau zootehnic, vor intra la plată din luna ianuarie sau februarie deoarece acestea sunt achitate din bugetul naționale stabilit pe anul următorul celui campaniei de depunere a cererilor, adică 2018 în acest caz.

”Vreau să le transmit fermierilor că nu putem să plătim anul acesta toate formele de sprijin. Și e cunoscut acest lucru. Din punct de vedere juridic nu putem să facem pentru că sunt plăți care se așează pe bugetul anului 2018 dar că vom lucra continuu și vom trimite aceste sume în conturile lor”, a mai spus ministrul.

Sprijinul Cuplat din sectorul Vegetal va fi achitat în 2018 din cauza termenelor stricte ce trebuie îndeplinite pentru ca fermierii să probeze eligibilitate pentru aceste scheme. Astfel, spre exemplu, în cazul culturii de lucernă, termenul-limită pentru depunerea la APIA a deocumentelot doveditoare este 31 martie a anului următor anului de cerere curent. Mai exact, pentru cultura din 2017, termenul limită este 31 martie 2018, dată până la care nu se poate calcula cuantumul sprijinului cuplat la lucernă, spriin care are un buget fix ce se împarte la numărul de hectare eligibile.

Vă reamintim că APIA achită sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru următoarele culturi agricole:

a) soia;
b) lucernă;
c) mazăre boabe pentru industrializare;
d) fasole boabe pentru industrializare;
e) cânepă pentru ulei și fibre;
f) orez;
g) sămânță de cartof;
h) hamei;
i) sfeclă de zahăr;
j) tomate pentru industrializare cultivate în câmp;
k) castraveți pentru industrializare cultivați în câmp;
l) legume cultivate în sere – tomate, castraveți, ardei, varză pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare;
m) legume cultivate în solare – tomate, castraveți, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă și castraveți pentru industrializare;
n) prune pentru industrializare;
o) mere pentru industrializare;
p) cireșe și vișine pentru industrializare;
q) caise și zarzăre pentru industrializare;
r) cartof timpuriu pentru industrializare.

Bineînțeles, nu doar aceste scheme vor fi achitate anul viitor către fermieri. O mare parte dintre agricultori și crescători de animale ar putea rămâne să primească în 2018 diferența de bani rămasă după încasarea avansului sau chiar primii bani, dacă vorbim despre producători aflați în eșantionul de control.

Reamintim că avansul APIA a reprezentat 70% din schemele de plăți directe și 85% din măsurile de plăți compensatorii.

Citiți și:

PLĂȚI APIA: Cine sunt FERMIERII care MAI PRIMESC BANI până la FINELE ANULUI!

LISTA CU TOATE CUANTUMURILE SUBVENȚIILOR APIA 2017

PLĂȚI APIA 2018: Lista cu SUBVENȚIILE AGRICOLE care INTRĂ LA PLATĂ ANUL VIITOR!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!