Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

SCHEMĂ DEBLOCATĂ LA APIA. Banii au început SĂ FIE VIRAȚI FERMIERILOR!

Fermierii au parte de o veste bună de la agenția de plăți! O schemă importantă din care se plătește subvenție a fost deblocată iar de luni, 4 decembrie, au început să fie făcute autorizări și banii să plece către fermieri. Este vorba despre producătorii agricoli care respectă bunele practici agricole benefice pentru climă şi mediu cunoscute de agricultori ca plata pe ”Înverzire”! 

Vestea privind deblocarea plății pe Înverzire a fost anunțată oficial într-un comunicat al agenției de plăți remis către Agrointeligența-wwww.agrointel.ro pe 29 noiembrie.

”Pe lângă schemele de plată pentru care s-a efectuat plata în avans, se va autoriza la plată finală și Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) în cuantum de 57,1745 euro/ha”, a precizat agenția de plăți.

Informația a fost confirmată și de ministrul agriculturii, Petre Daea, care a susținut o conferință de bilanț vineri,  8 decembrie la sediul MADR. Acesta a recunoscut că aplicația care face posibilă plata subvențiilor merge ”greoi” dar a dat asigurări că autorizările se fac chiar și în aceste condiții.

”La data de 4 decembrie am dat drumul și la plățile finale unde am inclus și Sprijinul Cuplat Zootehnic. Este pentru prima dată în România când se întâmplă așa ceva și intrăm într-o normalitate. În prezent suntem în plin proces de autorizare a plăților, și pentru schema de Înverzire, dar și zootehnie. Vreau să vă asigur că și în această perioadă se lucrează, într-un ritm mai redus dar complexitatea operațiunilor este mai mare”, a arătat Daea.

Și directorul general al APIA, Adrian Pintea, ne-a confirmat că schema funcționează iar funcționarii agenției de plăți au început să facă autorizări și pentru producătorii agricoli care așteaptă această plată. ”Da, pot să vă confirm că merge plata și pentru schema de Înverzire”, ne-a declarat Adrian Pintea.

Reamintim că plata pentru Înverzire nu a intrat la avansul care s-a achitat din subvenții, așa cum se anunțase inițial.

De menționat că fermierii care practică agricultură ecologică nu sunt condiționați cu nimic la plata pentru înverzire iar cei care au întreaga exploatație ocupată cu culturi permanente (vii, livezi) beneficiază implicit de plata  pentru înverzire. Cei care au sub 10 hectare nu au obligații privind diversificarea culturilor iar cei care au sub 15 hectare nu au obligații privind  respectarea ZIE. Dar restul agricultorilor trebuie să respecte trei practici agricole. Este vorba de la diversificarea culturilor, menținerea suprafețelor de pajiști permanente și protejarea zonelor de interes ecologic (ZIE).

Citiți și:

Înverzirea, plata ce i-a încurcat pe fermieri! Cine se încadrează pentru a încasa subvenția de la APIA!

EXCLUSIV! AVANS APIA: Motivul pentru care FERMIERII AU LUAT MAI PUȚINI BANI! SCHEMA care NU A MAI AJUNS ÎN CONTURI!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

 1. Acesti domni nu stiu Ce inseamna munca in agricultura cred ca te distrezi cu bani acestia ei nu stiu ca noi care lucram in agricultura nu stim de concedii ca acesti domni
  Si nu lucram pamantul pentru interese noi Il lucram ca ne place , sa vina si acesti domni de la oras sa lucreze cu noi si atunci sa comenteze despre subventii si alte cele.

 2. ce as vrea eu sa vaspun mai frati taranin fi fraieri suntem cu toti uni cu munca si alti cu lovelele mai ceii mai vinovati sunt angajati de la apia care cu buna intentie ne fac neeligibili ptr a nu lua suventile pe zotecnie ei sa fac ca nu au atributi si obligati ptr a face actele in buna regula sau se ascund in spatele legilor care ii apara stie cineva daca functionaru de la apia are obligatia sa informeze fermieru cind isi face exploat noua daca vaca x este purtatoare de suventi si la ce lege sar incadra ei sa fie trasi la raspundere si sa [plateasca ptr asta]

 3. Cea mai mare smecherie este asta cu inverzirea, bani aruncati direct in buzunarul la smecheri care acesti bani nu ajung niciodata in agricultura. Unde este Dezvoltarea rurala de care se vorbeste ? Agricultura este ajutata discriminatoriu . Sa se plateasca bani mai multi la zootehnie, viticultura, legumicultura , pomicultura dar nu la cultura mare acolo unde se seamana doar grau porumb si floarea soarelui, sau sa se plateasca subventii mai mari acolo unde este necesara forta de munca manuala . Sa se dea mai putin la cei care lucreaza multe hectare mecanizat. Anomalii mai mari ca la acordarea subventiilor eu nu am vazut si spun si eu cateva :
  – banii ptr inverzire ;
  – subventii extrem de mari acolo unde se hraneste gasca cu gat rosu;
  – bani ptr agricultura ecologica ( sa i spui lu mutu ca mai face cineva agricultura ecologica nici bunica in gradina nu mai face agricultura ecologica tot stropeste cartofii sau rosiile cu chimicale impotriva boliolor si daunatorilor sa nu mai zic ca injecteaza puiii care i cumpara primavara cu antibiotice sa nu moara sau le da concentrate ca nu cresc si de aia avem mii de farmacii la fiecare colt de strada farmacie ca mancam sanatos) ;
  -bani ptr lucrari agricole traditionale ;
  – bani ptr tot felul de pajisti unde se hranesc tot felul de fluturi sau tot felul de animale dar pajistile sun pline de maracini si buruieni;
  – plati pentru agromediu
  Si va pot scrie nenumarate scheme de plata asubventiilor la care au acces smecherii da ce sume fratioare sute de euro pe ha fara sa faci absolut nimic. doar sa duci la apia niste documente si un cont bancar.
  O alta anomalie ar fi eliminarea Tva ului , criminala masuara asta o sa duca la evaziuni majore, Acum fermierii benefeciaza de ramburs de tva la absolut tot ce trec pe firma de la factura de telefon pana la super masini de lux (nici aici nu este corect nu se stimuleaza deloc produsele romanesti eu as rambursa tva ul doar la produse romanesti) daca sar elimina tva ul fermierii nu sar mai obosi sa ceara facturi , ca nu mai au nevoie de ele si vor cumpara mult la negru asa daca se emite factura isi vor tva ul inapoi .
  Sunt de acord cu acordarea de subventii dar nu in modul acesta , se vorbeste ca subventiile tin preturile scazute, o mare prostie, am avut record la productia de grau painea in loc sa se ieftineasca s a scumpit , avem preturi mai mari ca in multe state membre UE, de aia cand vin conationalii de peste hotare se mira de cum traim cu preturile astea extrem de mari si cu salariile mizerabile din ROMANIA.

 4. Stimata redactie nu stiu cum asemenea domni pot posta un limbaj obscen, instigare la violenta , atac la persoana . Cei ce au ceva de reprosat o pot face elegant pe un limbaj decent . Astfel de mesaje trebuie sterse, sunt de acord ca suntem in democratie si avem dreptul la libera exprimare dar sa o facem in limita bunului simt. Am vazut postari ale acestui domn care nu sunt sterse dar au disparut alte postari ale unor oameni care au scris decent, vreau sa stiu si eu de ce ?

 5. Cine vrifică această înverzire sau diversitatea culturilor din teren? Nimeni nu merge în teren să verifice această diversitate sau cum spune legea 5 % din totalul terenurilor declarate la Apia (după părerea mea este mult prea puţin) şi se primeşte de la Apia 59 de euro pe ha pe toată suprafaţa declarată. Să facem un calcul sumar la o fermă de 400 de ha minim înmulţim cu 59 de euro egal 23 600 de euro pe un singur an , nu mai înmulţim cu 4,6 lei că ameţim. Sunt bani foarte mulţi, fără să punem în calcul şi producţiile obţinute, bani nemunciţi. Băi nene astea ajutoare sociale , de aici au aştia bani. Da mulţi din ei nu cultivă această inverzire pentru că nimeni nu i controlează. Ce culturi pentru stratul vegetal , ce plante fixatoare de azot ? Din ei care seamănă această înverzire aruncă la întâmplare combinaţii din rapiţă cu muştar cu secară sau ce mai au ei prin magazii , fac rost de hârtii si gata aia 59 de euro la ha. Da o parte din ei aruncă cu mâna această combinaţie de plante numai intr o margine , de obicei la drum să vadă cei ce trec sau controalele , şi în primăvară seamănă altceva . Să nu mai vorbim că pe la ţară se plâng la oameni ca au semănat rapiţă şi nu s a făcut au fost nevoiţi să o întoarcă au cheltuieli şi nu au anul ăla de unde să mai dea arendă , şi culmea merge şi acum.Mai ştiu una cu soia dacă fac producţii mari la soia se dau subvenţii de 500 de euro la ha , şi se unesc mai mulţi fermieri să prindă această subvenţie. În concluzie dacă tot se dau aceşti bani să se cultive domnule ce spune la lege :mazăre , soia , lucernă şi care or mai fi.

Scrie un comentariu