Ştiri agricole

Ministrul PETRE DAEA la Gala Trofeelor AGROINTELIGENȚA-BT VIDEO – MEDIAFAX: ”A hrăni un popor este MAI MULT DECÂT O DATORIE!”

Aș vrea să dau salutul de respect făuritorilor de hrană din România, și-a deschis cuvântarea ministrul agriculturii Petre Daea, premiat în cadrul primei ediții a Galei Trofeelor Super-Ferma României și Super-Hrana României. Evenimentul organizat de Mediafax și Agrointeligența – BT Video a avut loc marți, 12 decembrie, la Hotel JW Marriott din Capitală și a reunit peste 150 de invitați – fermieri, procesatori, parlamentari și oficialități ale statului, responsabili din sectorul agro-alimentar.

Citiți și:

Gala Trofeelor SUPER-FERMA ROMÂNIEI și SUPER-HRANA ROMÂNIEI. Lista fermierilor companiilor premiate de AGROINTELIGENȚA – BT VIDEO ȘI MEDIAFAX

În cadrul Galei, ministrul Petre Daea a primit un premiu special pentru două programe pe care le-a inițiat/susținut în acest an și care au avut un impact deosebit în agricultură și nu numai: Programul apei gratuite pentru irigații și Programul Tomata – ajutorul de minimis pentru producătorii de tomate.

Trofeul ministrului Petre Daea a fost înmânat de către Dorin Oancea, directorul editorial al Grupului Mediafax
În cadrul Galei, ministrul agriculturii a primit premiul special pentru programe în sprijinul fermierilor

Aș vrea să dau salutul de respect făuritorilor de hrană din România. Vă salut pe toți, apreciindu-vă deopotrivă. Aici sunt vârfurile, dar în țară sunt ceilalți care au urcat amplitudinea vârfurilor și care au putut să zidească la baza țării ceea ce omul dorește și ceea ce sufletul vrea. Pentru că a hrăni un popor este mai mult decât o datorie, a hrăni pe cineva este mai mult decât a face producție. Este în primul rând un suflet în mișcare care gândește și se așează în fiecare loc al țării pentru a pune fie în țărâna zilei sau în grajdul de animale acel sentiment al responsabilității legate de existența umană”, a spus Petre Daea.

Ministrul a felicitat informarea corectă de care fermierii beneficiază și prin intermediul platformelor Agrointeligența – BT Video și Mediafax: ”Vreau să vă felicit pe cei care sunteți mereu în pagina de informare într-un domeniu atât de complicat și de complex. Vreau să vă felicit pentru gradul corect pe care îl mențineți atunci când informația pleacă și ea trebuie să fie cântărită în așa fel încât să fii tot timpul convins că ea ajunge undeva și produce ceva. De fiecare dată am căutat să îmi măsor cuvintele, uneori înecându-mă în explicații, dar tot timpul căutând echilibrul pentru a nu deranja, pentru a nu supăra, pentru a construi, pentru a zidi, pentru a transforma în bine ceea ce facem ca oameni și pentru a ajunge împreună unde ne dorim fiecare”.

Șeful de la agricultură nu a ocolit nici subiectul recoltelor-record, recunoscând că a cântărit bine înainte de a ieși public cu cifrele la nivel național. ”Este greu să lași în afara exprimării dorința de a fi mai bine, dar este suficient că am făcut împreună ceea ce țara nu a avut până acum. Și am făcut împreună pentru că dumneavoastră – care întoarceți brazda sau nu, dar cu mintea căutând soluții în momente dificile, ați realizat cele mai mari producții pe care le-a însumat țara de-a lungul vremii. Este un respect formidabil pentru ceea ce ați făcut și este o notă de respect formidabil pentru o țară care se dorește a fi văzută și cântărită la adevărata valoare. Am măsurat de multe ori spunându-mi în sinea mea și colegilor mei dacă e bine să dai cu metrul pe lungimea unei activități pentru că ea este construită de mulți care se văd sau nu, și dacă prin această măsură poți să deformezi uneori nu realitatea, ci interpretarea realității. A se vedea că m-am stăpânit să spun ce înseamnă producția medie în țară, dar nu am putut să rezist să transmit celor care doresc să știe cât a făcut România. Am primit de fiecare dată repoșul conștiinței ca de multe ori a semenului meu. Reproșul conștiinței ca nu cumva, prin această raportare, să fi greșit și să fi afectat pe vreun fermier care, în dorința de a câștiga – firească, naturală, a prins informația că avem și atunci căutătorii de breșe într-un sistem pe care îl dorim corect au putut specula momentul. M-am gândit tot timpul la acest lucru și am fost convins că nu se poate întâmpla atunci când producțiie au fost definite, cunoscute și de toți apreciate, dar mai ales de puțini înfăptuite. Și astăzi sunteți cei mai valoroși din puținii, dar mulții oameni, fermieri. (…) Mă simt onorat că am putut să văd în această seară și mă simt îndatorat de ceea ce dumneavoastră, fiecare, în sinea dumneavoastră îmi cereți atunci când un ministru proiectează ce poate să proiecteze și îl duce mintea și să realizeaze cât poate să-i dea dimensiunea forței de decizie administrativă și de susținere bugetară”, a explicat Petre Daea.

Iar mesajul final a fost unul legat de siguranța alimentară, ministrul agriculturii aducând vești bune pentru susținerea agriculturii în anul următor: ”Stimați fermieri și nu numai, procesatori, oameni care lucrați în sistem, vă spun că astăzi am decis în cele două Comisiii de agricultură din Parlament ceea ce în Guvern s-a proiectat și anume susținerea bugetară pentru anul agricol 2017-2018, într-o sumă mai mare decât anul trecut. Mai mare pentru că nevoile din agricultură sunt formidabile, iar cel care vă vorbește știe ce înseamnă acest domeniu și se străduiște să dea picătura de încredere necesară unui domeniu extrem de important pentru viitorul omenirii”.

Fostul ministru Ionel Blănculescu alături de ministrul Petre Daea și soția acestuia
Ministrul Agriculturii savurând compania de la evenimentul Agrointeligența-BT Video-Mediafax
Ministrul Agriculturii a alături o parte importantă din echipa de la MADR, precum și reprezentanți de seamă ai Comisiei pentru agricultură, inclusiv pe președintele Comisiei, Alexandru Stănescu, vicepreședintele Dănuț Păle și secretarul Comisiei, deputatul Dan Ciocan

Iată lista premiilor și a câștigătorilor de la prima ediție a Galei Trofeelor Super-Ferma României și Super-Hrana României:

1. LUCIAN BUZDUGAN ÎNTREAGA CARIERĂ ÎN SLUJBA AGRICULTURII NAȚIONALE – SUPER-FERMA
2. RADU TIMIȘPERSONALITATEA ANULUI 2017 – SUPER-HRANA
3. DIMITRIE MUSCĂCEL MAI PERFORMANT FERMIER ÎN 2017 – SUPER-FERMA
4. COOPERATIVA CARREFOUR – VĂRĂȘTICEA MAI BUNĂ INIȚIATIVĂ DE SPRIJIN A PRODUCĂTORULUI ROMÂN ÎN 2017 – SUPER-HRANA
5. ZIUA PORUMBULUI ÎN FERMA LUI NICOLAE SITARUEVENIMENTUL CU CEA MAI MARE VALOARE ADĂUGATĂ ÎN RÂNDUL FERMIERILOR ÎN 2017 – SUPER-FERMA
6. AECTRA – BLACKJAKPRODUSUL CU CEA MAI MARE VALOARE ADĂUGATA PENTRU FERMIERI – SUPER-FERMA
7. AGRICOVER CREDITPRODUSUL FINANCIAR AL ANULUI PENTRU FERMIERI: CREDITUL PENTRU MOTORINĂ CU PLATA LA RECOLTĂ – SUPER-FERMA
8. PREMIU SPECIAL MINISTRUL AGRICULTURII PETRE DAEA – PENTRU CELE MAI BUNE DOUĂ MĂSURI ADMINISTRATIVE LUATE PENTRU FERMIERI: INVESTIȚIILE ÎN IRIGAȚII ȘI PROGRAMUL TOMATA
9. PREMIU SPECIAL – ALEXANDRU STĂNESCU – PENTRU LEGILE BUNE DATE PENTRU FERMIERII ȘI PRODUCĂTORII ALIMENTARI ROMÂNI
10. GHEORGHE ALBUCEL MAI PERSEVERENT FERMIER AL ANULUI 2017– SUPER-FERMA
11. AGROCONCEPT TRACTORUL NEW HOLLAND T7.165 – CEA MAI BUNĂ MAȘINĂ AGRICOLĂ ÎN 2017 – SUPER-FERMA
12. BAYER AGRO SOLUTION CEA MAI BUNĂ APLICAȚIE INFORMATICĂ PENTRU FERMIERI ÎN 2017 – SUPER-FERMA
13. NICUȘOR ȘERBANCEL MAI EFICIENT FERMIER DIN ZOOTEHNIE ÎN 2017 – SUPER-FERMA
14. CARTAGRIS, CARTARE AGROCHIMICĂEXCELENȚĂ ÎN CALITATEA SERVICIILOR OFERITE FERMIERILOR ÎN 2017 – SUPER-FERMA
15. FERMA PISCICOLĂ PĂSTRĂVĂRIILE CEAHLĂULUIPERFORMANȚĂ ÎN ACVACULTURĂ ÎN ANUL 2017 – SUPER-HRANA
16. LIMAGRAIN – CEA MAI INOVATIVĂ COMUNICARE CU FERMIERII ÎN 2017 – SUPER-FERMA
17. SMITHFIELD COMTIMREPUNEREA ROMÂNIEI PE HARTA INDUSTRIEI AGRO-ALIMENTARE GLOBALE – SUPER-HRANA
18. HOLSTEIN ROCEA MAI PERFORMANTĂ ASOCIAȚIE DE FERMIERI ÎN 2017 – SUPER-FERMA
19. JIDVEIPRODUCĂTORUL DE VIN AL ANULUI 2017 – SUPER-HRANA
20. PREMIUL SPECIAL MEDIAFAXPENTRU SPRIJINUL ACORDAT AGRICULTURII NAȚIONALE ȘI INDUSTRIEI ALIMENTARE PRIN SERIA DE CONFERINȚE ”FERMIERII ROMÂNIEI” ȘI ”PRODUCĂTORII ROMÂNIEI
21. PREMIUL SPECIAL AGROINTELIGENȚAPENTRU POZIȚIA DE LIDER AL PRESEI AGRICOLE DIN ROMÂNIA
22. TELEMEAUA DE IBĂNEȘTICEL MAI BUN PRODUS TRADIȚIONAL ROMÂNESC – SUPER-HRANA
23. MAGIUNUL DE TOPOLOVENI (SONIMPEX SRL)PRODUSUL ALIMENTAR AL ANULUI 2017 – SUPER-HRANA


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Dle ministru de aia se dau subventii sa hraneasca populatia ieftin si sanatos . Banii din.subventii sunt bani publici inclusiv din banii mei. Mancare ieftina nu avem sanatoasa nu . Unde se duc banii din subventii ? Productii record si mancarea se scumpeste cum vine treaba ?

Scrie un comentariu