Ştiri agricole

LAURENȚIU BACIU, LAPAR: Performanța în agricultură NU SE FACE CU O SUBVENȚIE MICĂ!

Plafonarea subvențiilor este mai degrabă un ”bau-bau” de care se folosesc câteva state europene pentru ”a-i trage în piept” pe fermierii cu exploatații mari, este de părere liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu. Președintele LAPAR a participat ieri, joi – 11 ianuarie, la o primă întâlnire pe tema viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), întâlnire care a avut loc cu ministrul agriculturii, Petre Daea.

Agrointeligența-www.agrointel.ro a aflat ce s-a discutat în spatele ușilor închise dar și care sunt schimbările pe care LAPAR vrea să le propună pentru plata subvențiilor după 2020.

”Nu aș putea să spun prea multe, pentru că a fost o întâlnire așa, prealabilă, nu discuții mai serioase, unde practic e vorba de acel comunicat de la Comisia Europeană în care cere modificări sau simplificări ale următorului PAC. Aici, astăzi (ieri – n.r.), s-a adus la cunoștință. Urmează ca fiecare din cei interesați să facă propuneri și într-o altă întâlnire să prezinte fiecare propunerea și să vedem care ne-ar prinde cel mai bine”, a explicat Laurențiu Baciu pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

Cel mai discutat subiect la nivel european este cel legat de plafonarea subvențiilor la maxim 120.000 de euro pentru exploatațiile mari. Liderul LAPAR nu pare impresionat de aceste propuneri și spune că discuții de acest gen au mai fost înaintate și în alți ani iar în spatele acestora se află anumite state care vor ”să îi tragă în piept pe fermierii cu exploatații mari”.

”Aceeași discuție a fost și acum 7 ani, și acum 10 ani pe segmentul ăsta cu plafonarea. Cred că mai mult este un fel de bau-bau și este încurajat de câteva de state care se folosesc de strategii pentru a-i trage în piept pe cei cu ferme mari, pentru că performanța nu ai să poți niciodată să o faci cu o subvenție mică. Și atunci duc o politică de genul ăsta pentru a induce în eroare, pentru a fărâmița ceea ce funcționează la noi ca să nu mai fim așa competitivi. Trebuie să fim foarte atenți în luarea unor decizii și decizia pe care noi trebuie să o susținem să fie corelată cu realitatea din România și să ne intereseze mai puțin ce poziții au celelalte țări. De data asta trebuie să fim mai vocali, mai siguri pe noi și să nu luăm propunerile lor ca pe o Biblie pe care trebuie să o respectăm cu sfințenie”, a mai punctat Laurențiu Baciu.

Mai mult, liderul LAPAR a subliniat că organizația pe care o conduce va pune pe hârtie în perioada următoare propunerile pe care le va înainta la Ministerul Agriculturii urmând ca peste două săptămâni să aibă loc o nouă întâlnire cu șeful de la agricultură, Petre Daea.

Pe 30 noiembrie, comisarul european pentru agricultură și dezvoltarea rurală, Phil Hogan, a făcut public un document oficial cu o serie aspecte de care statele membre vor fi obligate să țină seama la elaborarea și implementarea viitoarei Politici Agricole Comune. Față de exercițiile financiare anterioare, cel de după 2020 va responsabiliza și mai mult autoritățile naționale privind acordarea plăților către fermieri.

O chestiune arzătoare privind banii pentru ferme după 2020 este plafonarea plăților directe pe exploatație. Au existat mai multe schițe pe care s-a discutat, ultima având înscrise sumele 60.000-100.000 de euro ca nivel de limitare a totalului de subvenție pe fermă.  Phil Hogan a renunțat la menționarea unor sume concrete, însă discuția despre plafonare rămâne. Limitările ar putea fi actualizate și bătute în cuie abia după mai 2018, atunci când va exista și o schiță pentru cadrul financiar multianual al Uniunii Europene.

Reamintim că țara noastră a început în forță negocierile pentru noua Politică Agricolă Comună, punând deja pe masa discuțiilor cu oficialii europeni prioritățile agriculturii naționale, precum și proiectul pentru susținerea sectorului agricol și după 2020. România  a fost reprezentată de secretatul de stat Daniel Botănoiu, care a participat pe 19 decembrie la Conferința privind viitorul Politicii Agricole Comune, de la Paris, alături de Phil Hogan (comisarul european pentru Agricultură), dar și de miniștrii agriculturii din Spania, Estonia, Olanda, Austria, Franța, Polonia, plus parlamentari europeni din comisie și membri ai societății civile.

Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a explicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro cum s-a desfășurat conferința de la Paris dar și care sunt concluziile care s-au tras pentru viitorul subvențiilor din România.

”Am participat la o întâlnire cu comisarul Phil Hogan și încă 8 miniștri ai agriculturii din statele membre și am discutat de Politica Agricolă Comună viitoare. Eu zic că rezultatele sunt bune pentru România. Devenim un actor din ce în ce mai important pe piața europeană a sectorului agricol. Zic eu că au fost invitate statele care au un interes comun în menținerea plăților directe, în menținerea celor două piloane, în menținerea cofinanțării, în evitarea plafonării. Sunt state care merg în direcția aceasta și am zis să avem o poziție comună. Plus de asta: în stimularea tinerilor nu numai prin pachete financiare, ci și prin alte instrumente ca să poată să se așeze în rural, cercetarea, inovarea, asigurările, pentru că este important să prevenim scăderea veniturilor agriculturii prin măsuri care să ducă la evitarea acestor riscuri, că sunt schimbări climatice, că sunt boli, că sunt dăunători sau volabilitatea prețurilor, lucruri extrem de importante. Plus de asta, întărirea capacității de negociere a fermierilor, încurajarea garantării veniturilor lor pe filieră, pe lanțul alimentare, pentru că de foarte mult timp fermierii au fost cei care au pierdut, împreună cu consumatorii”, ne-a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Citiți totul despre discuțiile la nivel european aici:

DECIZII privind SUBVENȚIILE AGRICOLE. Daniel Botănoiu, MADR: ”Nu vrem PLAFONAREA PLĂȚILOR!”. Ce susține ROMÂNIA pentru SPRIJINIREA FERMIERILOR!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. Buna tuturor. Domnule presedinte , sunt in mic fermier cu 40 ha. Stiu ca interesele sunt mari dar daca odata cu schimbarea Premierului Romaniei se va schimba iara ministrul agriculturii va fi problema. Un nou ministru iara vine cu idei noi, initiative noi si cea ce a facut D-ul ministru Petre Daea se duce anapoda. Va rog sa faceti presiun la nivel de govern ca d-ul ministru sa ramane in functie. Haideti sa nu lasam sa distruga guvernanti agricultura. D-ul DAEA a avut initiative si programme bune si ce a ce este mult mai importatnt ca a avut in calendar la care a tinut mult mai mult de cat orce ministru inainte (ma refer la depunerea cererilor si la plata subventiilor). Multumesc

 2. la noi in tara trebuie sa vina cat mai multi investitori straini care aduc capital investesc bani multi creeaza mii de locuri de munca platesc impozite statului roman. in special in agricultura in mediile rurale ar trebui sa vina sa cumpere strainii terenurile si sa investeasca . ca multi comenteaza ca ne vindem tara e complet fals. terenul va ramane aici pe vecie strainii nu il pot lua cu ei ca productiile oricum merg afara. terenul nu este la fel cu fabricile care le au vandu strainilor care la randul lor au inchis fabricile au dat oamenii afara au vandut tot la fier vechi apoi au vandut si terenul si in locul lor au aparut mall sau supermarchet. subventii ar trebui sa primeasca doar acei care produc proceseaza si vand produsul finit . sunt fermieri profitori care incaseaza subventii si beneficii fac evaziune fiscala nu au angajati nu produc plus valoare vand toata marfa direct din camp cu tirul si se plang ca agrucultura nu se merita dar ei invart milioane de euro. ceu care nu au angajati si care vand produsele agricole doar ca materie prima nu au ce cauta la plata subventiilor.

 3. ioan si vacaru’, pun pariu ca voi nu faceti nimic, stati pe net toata ziua si comentati…
  Tocmai pt ca in Romania nu au existat subventii, mult teren a fost parloaga in anii ’90 si la inceputul anilor 2.000…asa au ajuns strainii sa vina aici sa cumpere ieftin cu 100 lei hectarul, 200 lei, 100 de marci, 100 euro, asa se cumpara atunci si au ajuns la suprafetele de azi…unii dinc ei care au cumparat atunci au vandut la randul lor pe 2-3-4 mii de euro hectarul si au facut profit, au speculat. Azi sunt prezenti investitori mari in piata pt ca au venit atrasi de preturile mici la teren, preturi mici si datorita lipsei de subventii. Pana in 2007-2010 nu auzeai lumea sa vrea sa lucreze pamantul, acum sunt toti “mari” fermieri iar cei care nu sunt le e ciuda ca au pierdut trenul si nu mai pot cumpara si ei 2-3 hectare sa ia si ei subventie si sa nu ii mai spurce pe cei care incaseaza ajutorul binemeritat.
  Stati in camp doar vreo 2 zile si spuneti in a 3-a daca merita fermierul 180 euro pt munca unui hectar de pamant. Sau investiti 1 an in 100 ha de teren si vedeti cum dormiti noaptea in anul respective, si dupa ce trageti linie si vedeti profitul v-as intreba daca mai faceti agricultura inca un an, evident, fara subventie.
  Multi traiesc degeaba.

 4. ajutoare sociale = suventii = nemunca. aceste ajutoare sociale numite subventii sunt mai daunatoare agriculturii. acesti bani acordati fara criterii de performanta sau minime conditii au atras profitori care nu au legatura cu agricultura. acesti indivizi au saracit mediile rurale au folosit banii scosi din agricultura in cu totul alta directie . de aia trebuie schimbati banii din subventii in vauchere sau cupoane valorice cu care fermierii sa isi ia seminte ingrasaminte utilaje etc. cei ce cer subventiile impulsiv sunt mai rai ca cersetorii subventiile trebuie sa produca plus valoare locuri de munca si bunastare in mediile rurale.

 5. Total gresit.
  Agricultura performanta se face fara subventii. Subventiile transforma agricultorii in cersetori cu mana intinsa la Burxelles si apoi la APIA. Si mai transforma niste speculanti in “agricultori”.
  Produci si vinzi – castigi. Asta inseamna agricultura performanta.
  Legat de comasare terenurilor, deja daca vorbim de 10ha comasate, poti face cea mai performanta agricultura. Nu e nevoie de 1000 sau 10000 de ha. Dar cnad esti cersetor de subventie, este normal incerci sa aduni cat mai mult teren in adeverinta de la primarie, si sa incasezi multi bani. Bani pe care apoi sa ii desturnezi spre consum, nu spre investitii in agricultura.

 6. Agricultura performanta se face pe suprafete mari iar una din marile probleme ale agriculturii este comasarea terenurilor in suprafete cat mai mari sau prin asocierea fermierilor. Prin comasarea terenurilor poti fi eficient productiv si profitabil. Subventia are si ea rolul ei cu cat este mai mare cu atat mai bine.

Scrie un comentariu