Creșterea animalelorŞtiri agricole

REVOLTA FERMIERILOR! ”Acești așa-ziși CIOBANI ÎȘI BAT JOC DE MUNCA NOASTRĂ!”

Mulți dintre ciobanii care mână turmele în culturile fermierilor nu au acte

Fermierii se revoltă și cer să le fie apărate proprietatea, munca și investiția în câmpurile agricole! Finalul de an îi găsește pe agricultori de pază pe terenurile unde au cultivată rapiță sau grâu. Încearcă, în zadar de cele mai multe ori, să își apere suprafețele de turmele de oi mânate cu intenție la pășunat pe proprietatea lor, pe culturile răsărite în toamnă.

Interminabila poveste cu oile pe culturile agricole! Ferma vidra, oile domnului Costică…dacă se poate numi domn…sunt angajați sau nu, ciobani care se află la limita înțelegerii umane. Doamne iartă-mă, oamenii ăștia trebuie să muncească și ei undeva, fără acte, fără cărți de identitate, fără să poți să le faci ceva. Situația a ajuns la limită. Pur și simplu nu se mai poate tolera….Poliția nu are ce să le facă, Ministerul Agriculturii se face că plouă, nimeni, nimeni nu face nimic. Mai mult decât atât, riști să ți se dea foc la culturi, lucru concret întâmplat la Agrinatura și la alte multe ferme. Invit fermierii să facem front comun, să protestăm, să fim uniți!”, a scris pe pagina sa de Facebook Ion Olteanu, fermier care lucrează peste 15.000 de hectare în sudul țării.

În a doua zi de Crăciun, fermierul Ionuț Olteanu a mers în câmp să verifice starea culturilor de toamnă

Mesajul postat de agricultor este însoțit de mai multe imagini cu o turmă de oi ce paște într-un câmp de rapiță.

Fermierul a surprins în imagini turma de oi ce păștea în câmpul său de rapiță

Postarea a stârnit repede un val de comentarii, colegi fermieri reclamând situații similare în exploatațiile lor. Agricultorii cer intervenția autorităților și sunt deciși ca după Sărbători să se reunească și să acționeze pentru a-și apăra drepturile și munca.

După Sărbători propun să ne întâlnim și să discutăm această problemă la nivel de județ, zonă, sindicat, organizații”, a comentat Adrian Țone, la rândul său fermier, lucrând 2.500 de hectare în județul Ilfov.

Ne vedem, frați fermieri, pentru că nu se mai poate! Ne împrumutăm la bănci, ne îndatorăm la furnizorii de inputuri, ne este foarte greu uneori și acești așa-ziși ciobani, pentru că sunt și ciobani adevărați, își bat pur și simplu joc de munca și sacrificiul nostru!”, a răpuns Ion Constantin Olteanu la propunerea lui Adi Țone.

Vă reamintim că problema oilor păscute pe terenurile agricole ce nu le aparțin crescătorilor de animale a fost foarte prezentă în ultima perioadă. La începutul lunii decembrie, fermierul brașovean Gheorghe Boțoman reclama o situație similară în localitatea sa. La scurt timp, numeroși fermieri ne-au transmis că se confruntă cu aceeași problemă, având chiar procese deschise cu crescătorii de animale și care nu se soluționează de nici un fel.

La ultima ședință de Guvern, cea din 21 decembrie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care păscutul de iarnă este ”la liber” pe terenurile agricole, cu condiția să fie făcută dovada proprietății sau dreptului de uz a respectivei suprafețe sau în baza unui document de la proprietarul terenului respectiv.

Citiți și:

PĂȘUNATUL DE IARNĂ, doar pe TERENURI PROPRII sau cu ACORDUL SCRIS AL PROPRIETARULUI!

GELU SCUTARU, Comcereal Vrancea: Avem ȘASE DOSARE DESCHISE cu proprietarii de oi. NICIUNUL NU S-A SOLUȚIONAT!

Fermier cu CULTURI DISTRUSE DE OVINE, reclamație la MINISTERUL AGRICULTURII! Iată ce RĂSPUNS A PRIMIT!

FERMIERII IES LA ATAC: ”Ne amenință că NE DAU VARA FOC LA GRÂU și că pun CEARĂ PE PORUMB să ne STRICĂM COMBINELE”

CUNOSCUT FERMIER denunță UN ABUZ FRECVENT ÎN AGRICULTURĂ: ”Rog autoritățile SĂ INTERVINĂ!”


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

 1. O colaborare buna și un respect uni față de alți ar aduce beneficii la toți și celor care contribuie pentru că voi să vă luați subvențiile și să le oferiți produse carne brînză etc la preț bun nu la export boabe că așa nimeni nu are de castigat din țară numai cei de afară … Suntem români mulțumesc

 2. Ar trebui să fim protejați impotriva acestor abuzuri prin legi aspre.Actuala reglementare prevede avertisment sau amendă de la 100 la o mie lei ! Păi cum sa nu le comvină la ciobanu sa.si ingrase animalele pe culturile noastre !

 3. da,APIA principalul vinovat!da bani ciobanilor,fara sa aibe teren in arenda ,pe cate oi au,nu au conditii de bunastare a animalelor ,nu au platforme de beton ptr gunoi…etc ,si nota bene pot paste acum oricand!adio repaus de pasune…

 4. Si acesti asazis parlamentari si ministri care fac legile fac la fel asa ca nu va mai plangeti atat.
  Aplicati legea celui mai ,,tare ,,sau ,,ochi pentru ochi,, daca vreti sa traiti,, bine,,
  Eu asa am facut si acum sunt respectat.
  3 ani am facut plangeri,reclamatii ,poze ,procese verbale de constatare in flagrant ,etc.
  Niciun rezultat in afara de faptul ca eu am platit tot si el si-a ingrasat oile si a facut profit in timp ce eu plateam rate la banci si impozite pentru paguba produsa.
  Intr-o zi am pus piciorul in prag si mi-am facut dreptate singur(contrar legii)si surpriza de atunci stau linistit si ma respecta ciobanii.
  Ne respectam reciproc eu ii dau paie el ma intreaba daca il las sa pasca dupa ce recoltez si uite asa se face legea pumnului. Dar pentru asta am suferit amandoi. Eu am pierdut 3 ani de recolta -el a pierdut jumatate din oi.
  Stiti cine a castigat in acesti 3 ani?
  Bugetarii si cei care ne-u cercetat pe amandoi pentru ca nu au pierdut nimic ci au castigat salariul lunar cu bonusuri si prime .

Scrie un comentariu