Ştiri agricole

NOU DOCUMENT CU SCHIMBĂRI pentru SUBVENȚIILE APIA – publicat LA FINELE ACESTEI LUNI!

La început de 2018, atenția fermierilor pentru subvențiile agricole nu este în scădere. După perioada sărbătorilor, cu forțe proaspete, liderii din sectorul agricol se mobilizează pentru a reprezenta interesele agricultorilor și crescătorilor de animale.

În cadrul Federației Național Pro Agro, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) anunță că se lucrează la un document esențial cu care fermierii români se vor prezenta la negocierile de la Bruxelles din martie. Documentul cu propuneri pentru subvențiile din noua Politică Agricolă Comună va fi prezentat la finele acestei luni, informează președintele ACEBOP, Mary Pană.

Deoarece semnalele reprezentării în COPA-COCEGA a fermierilor români sunt deosebit de slabe, ACEBOP a propus conducerii organizației din care face parte, Uniunea Europeană a comercianților cu animale și carne, faciliatrea prezenței membrilor ACEBOP la viitoarea reuniune a Grupului de dialog civil (CDG) – privind plățile directe și ecologizarea, care este programată pentru 9 martie.

Cu bucurie vă anunțăm că am primit imediat unda pozitiva a UECBV și in primele zile ale lunii martie vom avea o reuniune internă a membrilor, în care ne vom susține poziția, care va fi prezentată pe 9 martie, la Bruxelles. În acest scop, ne organizăm in cadrul Federației Pro Agro pentru un document de poziție care va fi prezentat public în ultima parte a lunii ianuarie 2018 – printr-o amplă conferință de presă”, promite Mary Pană, președintele ACEBOP.

Lidera din sectorul zootehnic vine cu un mesaj pozitiv la început de 2018, arătând că schimbările deja anunțate la nivel european sunt în vizorul reprezentanților agriculturii de la București. ”Așa-numitul pachet Omnibus al reformelor în domeniul agriculturii a fost publicat și permite statelor membre să aplice normele simplificate de la 1 ianuarie 2018! Schimbările în Politica Agricolă Comună (PAC) au fost concepute în primul rând pentru a face viata mai ușoară fermierilor și pentru a stimula regenerarea veniturilor mici ale acestora.  Este un moment deosebit, pe care il vom aborda pe larg in următoarea perioadă prin publicațiile la care suntem parteneri, cu scopul informării transparente a fermierilor români. Se vor aplica retroactiv mai multe dispoziții (1 ianuarie 2015 privind sprijinul cuplat, 1 ianuarie 2016 – privind măsurile de urgență datorate dezastrelor naturale – o altă dispoziție se va aplica de la 1 ianuarie 2019 (asistență financiară națională acordată organizațiilor de producători din sectorul fructelor și legumelor). Deciziile ar trebui să fie adoptate și publicate la sfârșitul primului trimestru al anului 2018”, explică Mary Pană.

Vă reamimtim că la nivelul Uniunii Europene sunt în derulare o serie de negocieri și întâlniri de lucru pentru elaborarea noii PAC. Aceasta urmează să reglementele modul în care agricultura va fi sprijinită cu fonduri europene în exercițiul financiar 2020-2027.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Bravo lor:truditorilor din agricultura, fermierilor,asociatiilor , etc, pentru ca se mobilizeza pentru PAC-ul din 2020 mai departe, deoarece-i priveste direct pe ei si nu pe functionarii din minister .
    Va doresc mult succes si un An nou plin de impliniri.

Scrie un comentariu