Ştiri agricoleStrategii de afaceri

OPORTUNITATE pentru FERMIERI ÎN 2018: ”Înainte de 1989, se vindea cu 60 DE LEI KILOGRAMUL. Acum are DIN NOU CĂUTARE!”

O oportunitate în agricultură în anul 2018, mulțumită programelor de sprijin susținute de Ministerul Agriculturii prin structurile subordonate, inclusiv Agenția Națională pentru Zootehnie. Directorul acestei instituții, Iacob Lelior a vorbit pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro ce pași importanți s-au făcut în ultimele luni pentru valorificarea lânii de oaie. Astfel, de la un produs imposibil de valorificat, oierii pot spera să obțină un preț care să le crească veniturile în exploatație.

Valorificarea lânii este parte integrantă a programului ”Alege Oaia!”, lansat de ministrul agriculturii Petre Daea în cadrul Indagra 2017. În primă fază, în centrul campaniei s-a aflat promovarea consumului de carne de oaie, dar și alte produse sunt în atenția inițiativei.

În afară de această producție, producția cărnii de oaie, orientarea noastră și a Ministerului Agriculturii a fost valorificarea lânii. Știm foarte bine ce însemna un kg de lână când eram mici: înainte de 1989, nu aveam voie să trecem pe lângă un fir de lână să ne aplecăm să-l luăm și să-l punem acolo unde trebuie, pentru că acea lână trebuia să ajungă în acele puncte de colectare. Exista un clasificator care împărțea lână în funcție de categorii. (…) Toată lâna era achiziționată și mergea mai departe către industria procesatoare. Dar în acea vreme, în acea perioadă, lâna era foarte bine plătită. Îmi amintesc că era undeva la poate 60 lei un kilogram de lână, era foarte căutată și de oamenii simpli de la țară, pentru că erau războaie de țesut, în fiecare familie de țărani se țeseau preșuri, covoare și multe altele Nu mai spun de industria de covoare pe care o aveam”, explică Iacob Lelior, directorul general al ANZ.

Oficialul arată că la ultima ședință de lucru din cadrul MADR s-a discutat serios despre posibilitățile de valorificare a lânii în 2018. Iar soluțiile ce păreau acum câteva luni imposibil de realizat sunt acum puncte concrete de colectare și chiar procesare.

Au fost depistate foarte multe centre de colectare ale lânii în România și câteva fabrici care au pornit procesarea. Vreau să vă spun că ministrul Agriculturii însuși a achiziționat plăpumi de la aceste fabrici pe care le-a oferit unui cămin de persoane vârstnice. Personal am primit un număr mare de telefoane de la colegi din țară, pentru că mulți vor să se alăture acestui exemplu și să dea o mână de ajutor”, explică Lelior Iacob.

Directorul ANZ este el însuși unul dintre cei care cunoaște potențialul lânii de oaie. ”Înainte de 1989, dacă am crescut la țară, vă dați seama că am avut și oi și toată iarna curățam lâna oilor. Era perioada de iarnă când nu puteai să duci animalele la câmp, dar puteai la un adăpost, chiar dacă erau minus câteva grade afară, să cureți lâna. Pentru că nu puteai să vinzi lâna sau să iei un ban în plus pe ea dacă lâna nu era curățată de acei ciulini”, își aduce aminte Lelior Iacob.

Vă reamintim că de anul trecut, MADR a instituit și au ajutor de minimis pentru oieri care primesc un sprijin de 1 leu pe kilogramul de lână comercializată cu acte. Ministerul a promis că va ajuta crescătorii să intre în contact cu cei care preiau lâna.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Gargară și lozinci! Ce căutare are lâna dacă este plătită cu 1 leu/kg sau chiar mai puțin? Oamenii ăștia chiar nu realizează în ce vremuri trăim? Într-o economie de piață nu ministrul Daea face prețul la lână ci prețul este rezultatul raportului cerere/ofertă! În momentul ăsta oferta este cu muuuult mai mare decât cererea și asta nu din cauză că ar fi crescut foarte mult producția de lână ci pentru că, grație noilor reglementări venite de la UE cu privire la protecția mediului, au dispărut procesatorii! Majoritatea celor care mai achiziționează lână în țara noastră o duce la procesat în Turcia, care nu este încă membră UE. Ajutorul de minimis de 1 leu/kg pentru lâna “comercializată cu acte” arată încă o dată, dacă mai era cazul, că Daea și ceilalți trepăduși din jurul său sunt rupți de realitate! Efectul imediat al acestui “ajutor” a fost scăderea la jumătate a prețului de achiziție al lânii! Așa că, până ca lâna să devină, așa cum spunea autorul acestui articol, “o afacere profitabilă” mai este cale lungă!

Scrie un comentariu