Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

PLATA APIA PE SUPRAFAȚĂ 2018: banii achitați pe hectar și ce DIFERENȚĂ A RĂMAS de virat FERMIERILOR!

Plata subvențiilor APIA în 2018 începe cu diferența pe care fermierii o au de primit pentru suprafețele agricole lucrate. Dacă anul trecut, agenția de plăți a virat un avans de 70% din schemele de bază, exceptând plata pe înverzire, la plata finală se achită diferența de 30% și se așteaptă deblocarea unor noi scheme pe suprafață.

Din cauză că plățile s-au făcut în mai multe tranșe, fermierii nu știu ce sume mai au de primit din subvențiile de la cererea unică depusă în 2017. Agrointeligența-www.agrointel.ro vă explică care este suma pe hectar  pe care trebui să o mai încasați de la agenția de plăți.

În cazul plăților APIA din 2018 avem două situații. Prima este a fermierilor care au intrat de la 16 octombrie la plata avansului pentru 2017. Mai exact, sunt 749.315 de fermieri care au primit suma de 959,74 milioane euro în conturi și care au primit echivalentul în lei a 70% din schemele de mai jos.

De la 4 decembrie 2017 au intrat la plata finală atât fermierii care nu au încasat niciun leu din avans dar și cei care mai aveau de primit 30% din cuantumurile stabilite pemtru Campania 2017. Procentul de 30 la sută este cel rămas după ce fermierii au primit 70 la sută din subvenții în avans.

Plata în avans s-a calculat și plătit fermierilor în proporție de 70% pentru plățile directe la un nivel al cursului valutar de 4,5993 lei/euro valoare stabilită de Banca Centrală Europeană la data de 29.09.2017, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Seria C nr. 329/05 din 30.09.2017.

Plata ANT-urilor, în lunile ianuarie-februarie

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că producătorii agricoli care așteaptă plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii, a ANT-urilor, vor intra la autorizare la începutul acestui an, în lunile ianuarie-februarie.

În afară de ANT, fermierii care lucrează terenuri agricole așteaptă și sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Acesta va fi deblocat după finalizarea procedurilor ce țin de prezentarea la APIA a documentelor doveditoare pentru stabilirea eligibilității.

În continuare, un număr important de fermieri nu au încasat încă nici un euro din subvențiile aferente anului de cerere 2017. Sunt acei agricultori care au fost la controlul prin teledetecție și pentru care deblocarea schemelor a început la finele anului trecut și va continua și în 2018.

Termenul final de plată pentru schemele de subvenții pentru sectorul vegeral și zootehnie este 30 iunie 2018.

Citiți și:

Subvenții APIA 2018: ORDINEA în care SE DEBLOCHEAZĂ NOILE SCHEME DE PLATĂ!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!