Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Șef APIA aruncă bomba! FERMIERII pierd BANI DIN SUBVENȚIE sau chiar LI SE ANULEAZĂ PLATA!

Situație alarmantă: fermierii pierd bani din subvențiile APIA pentru o situație pe care o pot soluționa cu dificultate pe cont propriu și a cărei responsabilitate revine mai ales autorităților statului. Dumitru Stroe, director adjunct la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj spune că sunt și agricultori în situația de a pierde complet subvențiile din cauza problemelor de identificare a suprafețelor agricole.

În lipsa unui cadastrări pentru toate suprafețele agricole, șeful din cadrul APIA arată că sunt mari probleme în cazul fermierilor verificați prin teledecție la anul de cerere 2017. ”Această digitizare s-ar face mult mai ușor dacă ar fi cadastrate terenurile, dar la noi în țară, mai ales în zona noastră, nu există cadastrare. Am înțeles că sunt câteva comune care și-au făcut cadastru, în baza unui program național, dar pe județ nu s-a finalizat și îi este foarte greu fermierului să își identifice parcela exact acolo unde o are și dimensiunile ei să fie aceleași atât pe teren, cât și în aplicația IPA on-line. Poate că omul este de bună-credință și își lucrează terenul, dar dacă și-a identificat parcela pe o pârloagă va fi exclus automat de la plată”, a explicat Dumitru Stroe pentru Gazeta de Sud.

Fermierii au posibilitate de a rezolva problema pe cont propriu, iar funcționarii APIA îi consiliază pe cei care vor să își clarifice problemele de identificare a parcelelor. ”Trebuie să meargă în teren și să facă măsurătorile corespunzătoare. Noi îi ajutăm, le spunem cum să procedeze, dar mulți dintre ei nu au un interes major în ceea ce privește această identificare și din acest motiv li se poate diminua sau chiar anula suma de plată. Avem și situații în care există parcela în planul cadastral, dar pe teren lucrează altcumva și apar tot felul de probleme. Acestea se întâlnesc de obicei la fermierii mici. Fermierii mari au început să apeleze la oameni specializaţi, să aibă GPS-uri și diverse dispozitive de măsură”, a spus directorul adjunct de la APIA Dolj.

Referitor la numărul fermierilor care vor fi sancționați sau chiar vor pierde subvenția pe anul 2017, Dumitru Stroe spune că situația nu este finalizată. S-a solicitat o reinterpretare a datelor de la teledecție, iar noile rapoarte pot rezolva o parte din neclarități. ”Acest lucru (procentul de fermieri sancționați – n.r.) îl vom ști numai după ce se termină controlul administrativ și se emite decizia de plată. Oricum, majoritatea sunt afectați de controalele pe teren şi prin teledetecție. Nu pot să vă spun un procent pentru că încă nu sunt finalizate controalele administrative. (…) Până acum, în cazul celor care nu s-au identificat bine mergea controlul pe teren și se mai putea repara ceva. Începând de anul acesta nu s-a mai mers pe teren și se face o nouă reinterpretare. Noi suntem acum în faza în care așteptăm această reinterpretare, iar promisiunea este că va fi după 15 ianuarie”, a spus Stroe.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Nu se dorește cadastrarea pentru că la terenurile furate nu corespund titlurile de proprietate eliberate abuziv cu actele de proprietate(CF-uri, acte de vânzare-cumpărare, etc.).Acel ,,de regulă,, din faimoasa Lege 18 le-a dat posibilitatea celor de la putere să se servească cum au vrut cu acele terenuri, chiar dacă terenurile erau moșteniri din neam in neam cum se spune sau erau proprietate comună(pășuni, păduri).Din moment ce plătesc anual impozit la stat pe bunurile cumpărate de mine(pământuri, case mașini etc.) înseamnă că eu nu sunt STĂPÂN pe acestea, ci sunt numai ,,proprietar,,(adică sunt numai arendaș, administrator al acestor bunuri. Statul mi le poate lua oricând).

  2. Chiar si cu documentatie cadastrala la zi , inclusiv cu inventarul de coordonate aferent , poti sa pierzi subventia pe SAPS . Indiferent daca parcela celui care se suprapune peste terenul tau este cadastrata sau nu . APIA trimite fermierii ba la SIVECO SA , ba la Primarii …. E clar ca situatia este cunoscuta si acceptata de cei de sus ( APIA , MAIA ) !

  3. Numai hoti intr una scorniti cate ceva numai sa intarziati plata acum vreti sa le si taiati subventia se mai merita sa stai in tara asta de cacat nu se merita vand tot terenu si il vand la straini si plec la munca in alta tara ca aici numai e de trait pacat va bateti joc de oameni ne faceti sa plecam din tara asta numai din cauza voastra hotilorrr

  4. nu inteleg de ce nu se vrea o cadastrare totala.sa stim exact care sunt suprafetele reale de teren arabil , pasune, lucii de apa etc. sunt tit felul de mijloace performante de masurare a terenurilor cu precizii f bune . se intarzie anume cu cadastrarea terenurilor pentru ca sunt interese mari ale unor profitori.

Scrie un comentariu