Ştiri agricole

MINISTRUL APELOR ȘI PĂDURILOR A DEMISIONAT. Ce motiv are DOINA PANĂ să plece din GUVERN!

Prima săptămână din noul an vine cu o demisie importantă în echipa de miniștri condusă de premirul Mihai Tudose. Cea care părăsește fotoliul ministerial este Doina Pană, cea care deține portofoliul pentru Ape și Păduri.

Doina Pană a demisionat miercuri din funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, invocând motive de sănătate, se arată într-un comunicat oficial al ministerului și citat de Mediafax.ro.

”Prin prezenta vă aduc la cunoştinţă că starea mea de sănătate nu-mi mai permite continuarea activităţii în calitatea de ministru. Prin urmare, prin prezenta, vă prezint demisia mea din calitatea de ministru în cadrul ministerului Apelor şi Pădurilor, pe motiv de sănătate. Apreciez conlucrarea deosebit de fructuoasă pe care am avut-o şi vă asigur de întreg sprijinul meu pentru îndeplinirea programului de guvernare din calitatea mea de parlamentar”, se arată în demisia către premierul Mihai Tudose, care este înregistrată miercuri, 3 ianuarie.

Doina Pană a demisionat miercuri din funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, invocând motive de sănătate, se arată într-un comunicat oficial al ministerului.

„Prin acţiunile întreprinse şi măsurile concrete luate în domeniul Păduri în cele două mandate ale mele de ministru al Apelor şi Pădurilor (martie 2014 – decembrie 2014 şi 30 iunie 2017 – 3 ianuarie 2018), precum şi prin activitatea mea susţinută în Parlamentul României, consider că mi-am îndeplinit misiunea: scăderea drastică a tăierilor ilegale de arbori din pădurile României”, arată Doina Pană, într-un raport de activitate anexat demisiei din funcţia de ministru.

„Datorită Radarului Pădurilor şi a sistemului 112 pentru transportul de lemn, instrument pe care l-am implementat în 2014, şi a măsurilor legislative la care am fost co-iniţiator, un nou Cod Silvic şi o nouă Lege a contravenţiilor silvice, de la 8,8 milioane mc/an lemn tăiat ilegal (conform raportului Curţii de Conturi a României din anul 2014), s-a ajuns la cca 0,4 milioane mc/an. Tot datorită Radarului Pădurilor, care nu permite achiziţia de lemn tăiat ilegal, s-a ajuns la situaţia că România a devenit, din exportator de buştean, importator de buştean. Exportăm pe an cca. 0,3 milioane mc şi importăm pe an peste 2 milioane mc”, mai arată Doina Pană.

De asemenea, „sistemul informatic SUMAL funcţionează din 2014, fără întrerupere. El a fost dezvoltat în plus, în 2014, faţă de cerinţele Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, încât drumul lemnului de când pleacă din pădure până la destinatarul final (mobilă sau ieşire din ţară) este urmărit în timp real prin intermediul Radarului Pădurilor. Este un sistem unic în Europa, posibil în lume, foarte eficient. Un exemplu de foarte bună practică, apreciat public şi de Comisia Europeană. Colaborarea cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale creează premisele dezvoltării eficiente a întregului sistem informatic integrat”.

„Toate acestea, coroborate cu dezvoltarea informatică a SUMAL şi a Radarului Pădurilor, completate de promulgarea noului Statut al personalului silvic, vor conduce, în scurt timp, la diminuarea spre 0 a tăierilor ilegale în România”, mai arată ministrul demisionar.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Apreciez prestatia generala a doamnei ministru care se dovedeste un om stapanit de simtul datoriei. In ce priveste taierile cred , la nivelul meu de informare cetatenesca din mass media, ca trebuie revizuita legislatia astfel incat pamantul tarii sa nu poata fi vandut strainilor iar bogatiile solului si subsolului sa nu poata fi detinute sau exploatate de straini, sunt darurilr date de Dumnezeu poporului nostru si nu avem dreptul sa-l desconsideram prin instrainarea acestor bunuri!

  2. A demisionat un ministru bun, care a avut rezultate in activitatea sa. In ce priveste reducerea taierilor ilegale : si organizatiile neguvernamentale apreciaza acest lucru (a se vedea WWF Romania). Mai este de lucrat la directiile silvice. Aici este painea si cutitul.

Scrie un comentariu