Creșterea animalelorŞtiri agricole

ANUNȚ-ȘOC: Multe comune VOR PIERDE SUBVENȚIA PE PĂȘUNE! Ce pot face CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Foto: www.saceleanul.ro

Subvenția pentru pășune de la APIA va fi pierdută de multe localități în 2018. Este avertizarea unui director de Direcție Agricolă care face apel către autorități să ia măsuri până când nu va fi prea târziu. Pierderea subvențiilor pentru suprafețele de pășunat va afecta direct fermierii, crescătorii de animale.

Subvențiile pentru pășuni sunt în pericol în 2018 (foto: flickr.com/Sorin Lazar)

Începând cu 2018, amenajamentele pastorale devin obligatorii pentru a încasa subvenția de la APIA. Deținătorii și utilizatorii de pășuni și pajiști naturale vor primi sprijin financiar pe suprafață doar dacă pe aceste suprafețe vor fi întocmite amenajamente pastorale avizate de către Directia pentru Agricultur de la nivelul județului.

Situația este foarte îngrijorătoare atât pentru autoritățile publice locale, cât și pentru utilizatorii de pajiști naturale și pășuni care, în situația nefinalizării acestor proiecte la timp, nu vor putea beneficia de sumele de bani necesare agriculturii, acordate de APIA, care nu sunt deloc de neglijat.

Anul acesta, cererile se depun la APIA – Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură până pe 15 mai. Pentru ca oamenii să aibă posibilitatea să primească subventiile pe pășune, primăriile trebuie să aiba amenajamentele. Daca cei de la APIA, când verifică terenurile, nu găsesc amenajamentul, fermierii din acea comuna riscă să piardă subvențiile”, susține Laurențiu Precup, directorul DAJ Iași, citat de publicația Bună Ziua Iași.

Reprezentanții DAJ Iași solicită tuturor celor care utilizează astfel de terenuri să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se afla proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale.

Ce sunt amenajamentele pastorale

Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completa referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.

Potrivit unui proiect de Hotarâre de Guvern, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, începând cu anul 2018, consiliile locale au obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

 1. Un uat poate să depună proiect pt subvenții direct după care sa închirieze pășunea pt crescătorii de animale? Adică să aplice direct primăria pt subvenții și nu fermierul?

  1. Amenajamentele pastorale se întocmesc bineînțeles și pe pajiștile care sunt eligibile pentru agromediu. In acest caz amenajament.pastorale se vor întocmi in ținând cont de condițiile pentru fiecare pachet în parte.

 2. Prin ce este diferit “Amenajamentul” de “Caietul de Agromediu”, in care de asemenea, sunt specificate si lucrarile de de intretinere a pasunilor?

  1. Caietul de agromediu este obligatoriu pentru cei care accesează plaţi de agromediu , respectiv masura 1.0 si masura 1.1 şi este solicitat pentru toate categoriile de folosinţă sau aproape toate. Amenajamentul pastoral propune măsuri agropedoameliorative care trebuie aplicate pe pajişti permanente.

  2. Din punctul meu de vedere amenajamentul pastoral este o lucrare mult mai complexa decat pare a fi.Pe langa masuri de întreţinere curenta: grapat, fertilizat etc se fac şi propuneri de combaterea eroziunii solului, propuneri de îmbunătăţirea covorului ierbos , împădurire etc.Pentru a accesa măsurile de agromediu trebuie respectate condiţiile în funcţie de pachetul accesat. De asemenea amenajamentul pastoral trebuie făcut în acord cu măsurile de agromediu dacă este cazul şi obligatoriu trebuie să ţină cont de normele de eco-condiţionlitate.

 3. Acesta este punctul de vedere al unui director de la DAJ dar aţi cerut şi punctul de vedere al unui reprezentant APIA? Se pare că deşi sunt obligatorii din 2018, APIA nu va condiţiona anul acesta subvenţiile, de amenajamentul pastoral.

 4. Ai dreptate Flavius,isi strang averi pentru molii,unde sunt suventiile care le-au promis,sunt atatia banii de la UE si ii tin in banci ca sa ia dobanda,nu -i dau agricultorilor,.nu se mai satura de bani

 5. Buna ziua eu am depus in 2017 o cerere de concesionare a izlazului la primarie ,miau cerut extras din r.n.e. cu nr de animale pe speci am depus actele cerute iar dupa cateva luni de tacere miau raspuns ca nu imi pot concesiona ca izlazul nu e intabulat am cerut ajutor in scris la prefect,presedinte consiliu judetean si ministru agriculturi dar nici unul nu sa obosit sa imi dea un raspuns de si au trecut luni bune,si acum ma intreb in ce tara traim cine ma poate ajuta?

 6. Vor fi afectati de aceasta masura si persoanele fizice care au osuprafata mica de pajiste sau pasune ,sa zicem pana la un hectar? Ce se poate face in acest caz?

  1. Să plecăm cu toții din țară nimănui in care supraviețuiesc doar hoții si cei care au dus șpagă la rang de sport national

  2. Amenajamentul pastoral trebuie făcut nu numai pentru pajiştile administrate de Consiliul local ci pe toate pajiştile de pe raza UAT. Ca urmare şi persoanelor fizice care deţin pajişti permanente trebuie să respecte toate măsurile propuce în cadrul amenajamentului pastoral.

Scrie un comentariu