Ştiri agricoleViaţa la ţară

STAI LA CASĂ? Ce trebuie să ai NEAPĂRAT ÎN GOSPODĂRIE conform unui DOCUMENT DE LA GUVERN!

Românii care locuiesc la casă vor fi obligați să dețină sisteme anti-incendiu (foto: flickr.com/Thomas Guiset)

Document nou publicat de Ministerul Dezvoltării vine cu o modificare legislativă care va avea impact în rândul tuturor românilor care locuiesc la casă.

Conform inițiativei legislative, aceștia vor trebui să se supună unor norme clare privind prevenirea incendiilor și vor fi obligați să aibă hidranți sau sisteme de a preveni și stopa eventualele flăcări.

Toți cei care locuiesc la casă în România vor trebuie să dețină hidranți sau sisteme adecvate pentru intervenții în caz de incendiu, potrivit proiect legislativ inițiat de Ministerul Dezvoltării la sfârșitul lunii decembrie.

Actul normativ prevede modificarea și completarea Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare astfel încât sistemele de alimentare de oriunde din țară să corespundă normelor de combatere și stingere a incendiilor, conform legestart.ro.

Proiectul de act normativ a fost publicat în data de 28 decembrie 2017, propunerile sau observațiile prvind noile măsuri putând fi trimise în atenția Ministerului Dezvoltării Regionale în termen de 10 zile.

Legea nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. După articolul 4 se introduc două noi articole, articolul 41 având cu următorul cuprins:

“Art. 41

(1) Reţelele de distribuţie a apei din unităţi administrativ-teritoriale trebuie să fie echipate cu hidranţi exteriori – subterani şi/sau supraterani, care trebuie să asigure condiţiile de debit şi presiune necesare stingerii incendiilor.

(4) Gospodăria proprie de incendiu, prevăzută la alin. (3) trebuie sa cuprindă:

a) rezerva intangibilă de apă necesară funcţionării sistemului de securitate la incendiu, în conformitate cu reglementările specifice în vigoare;

b) sistem de pompare: pompe active, pompe de rezervă, rezervor hidrofor, cu alimentare electrică dublă – atât din reţeaua publică cât şi din grup electrogen propriu;

c) sistem de avertizare la incendiu”.

Există și sancțiuni pentru cazurile în care hidranții sunt distruși sau deteriorați.

Constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei următoarele fapte:

a) hidranţii sunt distruşi, deterioraţi sau este împiedicat accesul la aceştia şi care poate conduce, la pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii persoanelor, sau la distrugerea totală sau parţială a construcţiei, ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante”.

Sursă: www.libertatea.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

  1. Primarul din Copșa Mică a bătut drumul pe jos până la București pentru finanțarea proiectului de apă – canal început în urmă cu zece ani și a primit cea ce primește Dragnea de pe la noi.(Adică urări de bine)

  2. Ce lege,nu e lege e biciul lui Dragnea asupra bietilor romani,ca s-a laudat la alegeri ca creaza locuri de munca ca sa aiba unde lucra,numai ca da cu biciul si pune taxe peste taxe.Si acesti PSD-ti fac legi cum le taie capul,sii subjuga pe bietii romani.Hidrantii se pune de catre primarii,ca bietul roman de unde bani pentru asa ceva,unde nu este apa doar fantana sa cumpere hidrofor,nu-i curent,cu bezina,motorina?,de unde bani?Domnilor sus pusi pana cand va bateti joc de poporul care v-a ales?

  3. E treaba Primăriei cu hidranți ,de unde sa aibă oamenii bani sa facă hidranți ,sa foreze ,sa aibă doua pompe ,curent electric si generator de unde din ajutoare sociale ??? Nicăieri in Europa si nici in lume nu e asa o lege si pt România fiindcă e membra UE. primează legile UE ….trebuie pompierii de la primarii sa verifice ca pe vremuri toate casele cum e făcută instalațiile electrice ,sobele si hogeagurile sa nu mai existe șansa sa ia foc asa de ușor o casa ,etc,nu puneți carul înaintea boilor politicieni care nu gândiți ori nu știți cum sa mai scoateți bani din amenzi usturătoare de la bieții romani !!!

  4. Stiu ca la pomperi faceau armata cel care nu era recomandat sa poarte arma !? Acuma daca tot te-ai bagat in seama e bine sa intelegi ca e necesar ceeace spune legea dar, mai este necesar sa inteleaga si neintelegatorii , cum ar fi ex de mai sus . Cu ciuma rosie lasa-o mai moale ca n-ai competenta sa casti gura . Si in incheiere , cand mai vrei sa vorbesti , intreaba vecinii daca e cazul , daca nu, ia-ti liber .

    1. Nu vorbi fara sa cunosti subiectul . Nicaieri in Europa nu exista obligatia detinerii unui hidrant in curte . Autoritatile investesc in retele de hidranti pe domeniile publice . Te iei aiurea de cineva care intr-adevar comenteaza la subiect , chiar daca o face in termeni mai populari . La pompieri faceau armata de obicei baieti simpli de la tara , curajosi si cu vana in ei , oameni munciti la camp sau la padure . Ce sa faca cu scarlatinele de la oras care picau in cap dupa ce fugeau 10 metrii cu rola de furtun in mana .

  5. Ministerul Dezvoltării dați o lege să tragă apă curentă în toate satele și apoi obligații oamenii cu hidranții voștri? Apropo se dau bani europeni pentru apă curentă și canalizare… Pe cine interesează? Căci pe primari, nu…

  6. Cu cea mai mare placere curtea este proprietate privata deci ca sfat in dreptul fiecarei curti pe domeniul public puteti face guri de acces pentru pompieri , asa mi se pare corect .

  7. Având în vedere că am făcut armata la pompieri,în anii84,86,ma cam doare exact in cot de ce vrea ciuma rosie sa faca,hidrantii ,trebuiesc instalați la drum,deci e treaba primăriei,nu a cetățeanului.Cum mama săracului,sa bani o mașină de 40 tone,plină cu apă și spumă,intr o curte,daca intra,cu un hidrant,făcut după cum vrea Dragnea,lângă un puț,care nu se există.Vai de capul vostru,ati pus botul la cea mai mare urîțenie a părului,recte,ciuma rosie

Scrie un comentariu