Ştiri agricole

MARE FERMIER avertizează: SUBVENȚIILE AGRICOLE de la APIA VOR SCĂDEA FOARTE MULT!

Subvențiile agricole pe care fermierii le primesc anual prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor scădea semnificativ. În plus, dacă acum sumele sunt acoperite aproape integral din fonduri europene, statul român va trebui să contribuie semnificativ la ridicarea nivelului sprijinului, arată dr. ing. Lucian Buzdugan referidu-se la situația agriculturii post-Brexit.

Printr-o serie de declarații făcute Ziarului Financiar, Lucian Buzdugan, președintele Consiliului de Administrație Agricost Insula Mare a Brăilei, avertizează că subvenţiile fermierilor ar putea să scadă odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, când unul dintre cei mai mari contribuitori la bugetul UE părăseşte comunitatea europeană.

Brexit va influenţa agricultura României. Dacă Anglia nu mai contribuie la bugetul UE, fie contribuţia ţărilor rămase ar urma să crească, fie valoare subvenţiilor se va reduce. Trebuie găsite soluţii pentru faptul că a dispărut o sursă de bani. Dacă e să fiu pesimist în continuare, presimt că nu doar Anglia va pleca din UE, iar atunci lucrurile se complică şi mai mult”, a spus administratorul Agricost, o companie care cultivă cereale şi oleaginoase pe o suprafaţă de circa 55.640 de hectare în Insula Mare a Brăilei.

Tot ca urmare a Brexit, statele rămase în UE ar putea fi nevoite să contribuie cu mai mulţi bani de la bugetul de stat pentru plata subvenţiilor. Acum subvenţiile sunt acoperită aproape integral din fondurile UE.

Guvernele ţărilor care rămân în UE vor trebui să suplimenteze din banii proprii completarea până la suma de 200 euro pe hectar, sume de care agricultura va avea nevoie în continuare pentru consolidare, pentru creşterea valorii adăugate prin industrializarea producţiei agricole”, a spus Lucian Buzdugan.

Negocierile privind Brexitul sunt încă în desfăşurare. La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, din punct de vedere comercial şi al securităţii. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniţei irlandeze şi drepturile cetăţenilor din UE.

Guvernul condus de către Theresa May a primit un termen de trei luni din partea Consiliului European pentru a obţine un acord cu privire la viziunea guvernului britanic asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale.

De cealaltă parte, se pare că fermierii britanici au obținut, în urma negocierilor cu guvernul de la Londra, menținerea subvențiilor la același nivel cu cele oferite de UE și în perioada 2020-2027.

Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. O sa creasca subventiile mai mult in noul exercitiu financiar 2020-2027 deoarece o sa se bage limitata pe exploatatie de 60000euro si mi se pare foarte bine deoarece nu este normal dl Buzdugan sa primiti cateva milioane de euro in timp ce altii sa primeasca cateva sute ne mai putand sa se dezvolte din cauza d-voastra ca ati luat tot

  2. Domnule Buzdugan , am cea mai mare stima pentru ce faceti in IMB in ce priveste tehnologia . Dar , noi astia de generatie mai noua si fara scoala pe timpul raposatului , am dori sa stim ce redeventa reala plateste Agricost catre Statul Roman pentru arendarea terenurilor de la ADS . Asta doar ca sa stim si noi , astia mai fraieri , daca platim mult sau putin pentru terenurile arendate de la persoane fizice .

    1. Nu numai ca nu raspunde la aceasta intrebare Dl Buzdugan,nu o sa raspunda nici la intrebarea :Ce restante NEACHITATE mai are la statul roman ??

Scrie un comentariu