Ştiri agricole

SE SCHIMBĂ LEGEA! VESTE EXCELENTĂ de la MINISTERUL AGRICULTURII pentru FERMIERI!

O veste extrem de bună, așteptată de fermieri, a fost anunțată de Ministerul Agriculturii. Producătorii agricoli care pierdeau bani anual din cauza problemelor cauzate de mistreți au acum o speranță că lucrurile vor fi îndreptate: legislația va fi schimbată astfel încât fermierii să primească mai ușor despăgubiri. Dumitru Lovin, deputat vâlcean din partea ALDE, a intervenit la câteva ministere cerând să se ia măsuri de sprijinire a fermierilor şi de prevenire, în viitor, a situaţiilor de acest tip.

Primul răspuns a venit, recent, de la Petre Daea, ministrul Agriculturii care, i-a confirmat deputatului vâlcean că, într-adevăr, sunt numeroase cazuri în care oamenii nu şi-au primit despăgubirile, conform prevederilor HG 1679/2008 privind modalitatea de acordare a acestora şi obligaţiile ce le revin gestionarilor fondurilor cinegetice şi proprietarilor de culturi agricole sau silvice. Tocmai de aceea, s-a început elaborarea unui proiect de hotărâre de guvern mai simplu şi mai eficient, care să înlocuiască HG 1679.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a solicitat Ministerului Apelor şi Pădurilor să urgenteze elaborarea şi adoptarea acestui proiect de hotărâre a Guvernului. În cadrul Direcţiei de Politici în Zootehnie din MADR, au fost analizate sesizările persoanelor păgubite, în vederea formulării de observaţii la acest proiect de act normativ, în scopul optimizării sale. De asemenea, MADR a propus Ministerului Mediului, precum şi Ministerului Apelor şi Pădurilor constituirea unui grup de lucru în scopul elaborării unei strategii naţionale pentru prevenirea atacurilor animalelor sălbatice din speciile de interes vânătoresc (urşi, mistreţi, şacali şi lupi) asupra oamenilor, animalelor domestice şi culturilor agricole”, i-a mai comunicat ministrul Daea parlamentarului de Vâlcea.

Sursa: www.voceavalcii.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. DE ani de zile mistreții, căprioarele, mai recent urșii ne fac pagube de zeci de mii de lei distrugând culturile agricole, și nimeni nu a mișcat vreun deget ca să limiteze pagubele produse , primăria ne trimite la Ministrul Mediului , de acolo ne îndrumă către Garda de Mediu, ei spun că proprietarul fondului de vânătoare trebuie să ia măsuri de prevenire a pagubelor , care până pot să îș-i crească animalele sălbatice pe terenul nostru apoi să le valorifice pe bani frumoși nu au nici un interes să ia orice fel de măsuri.(Mureș)

 2. Trebuie introdus în lege și combaterea ciorilor.
  Fac ravagii, când porumbul e în 2-3 frunze îl trah Don pământ și consumă miezul moale al bobului.
  De asemenea în culturile de floarea soarelui, de can bobul este în lapte mănâncă până rămâne calatitiul gol.
  S-au adaptat așa de bine că nu mai pleacă nici dacă tragi cu tunul cu gaz lângă ele.
  Cândva, vânătorii erau condiționați să predea gheare de cioară.
  Acum zic ca cioara e protejată de lege.
  Dar pe noi, ne protejează cineva?

Scrie un comentariu