Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚII APIA: FERMIERI care riscă SĂ FIE EXCLUŞI de la PLATĂ!

Fermieri în pericol să piardă subvențiile de la agenția de plăți! Producătorii agricoli sunt obligați să respecte normele pentru acordarea banilor europeni iar aceștia sunt verificați anual în teren de către inspectorii APIA pentru a constata dacă aceștia au pus în aplicare regulile pentru subvenții! 

O categorie aparte a eșantionului de control sunt fermierii în exploatațiile cărora inspectorii APIA verifică dacă au respectat normele de ecocondiţionalitate, pe care Agrointeligența -www.agrointel.ro vi le-a explicat într-un amplu articol.

Una dintre normele impoartante este GAEC 4 – Acoperirea minimă a solului este una dintre regulile principale de ecocondiționalitate iar respectarea acestei norme este obligatorie pentru fermierii care cer subvenții de la agenția de plăți. Cerințele pentru GAEC 4 se  aplică pe timpul iernii și prevăd că terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din suprafaţa arabilă totală a fermei.

Obiectivul acestui standard este reducerea eroziunii solului prin acoperirea minimă a terenului pe timpul iernii cu vegetaţie sau resturi vegetale. Pentru a respecta această cerinţă, este necesar ca, pe timpul iernii, cel puţin 20% din suprafaţa totală a terenului arabil din cadrul fermei (nu fiecare parcelă în parte) să fie acoperită cu culturi de toamnă sau culturi perene. Suprafeţele de teren arabil lăsate nearate peste iarnă vor fi luate în calculul procentului de suprafaţă acoperită de vegetaţie pe timpul iernii.

De asemenea, terenul arabil nelucrat, întreţinut în bune condiţii agricole şi de mediu, poate fi considerat ca acoperit cu vegetaţie.

Atenție! Acoperirea cu vegetaţie sau resturi vegetale pe timpul iernii se verifică în perioada noiembrie – decembrie, pe toate parcelele de teren arabil ale fermei, inclusiv pe parcelele cu suprafaţa mai mică de 0,3 ha. Așadar dacă până acum nu ați fost anunțați de vizita inspectorilor APIA la dumnevoastră în fermă înseamnă că, cel puțin pentru Campania 2017, ați scăpat de control.

De precizat că eroziunea solului, provocată de precipitaţiile şi vânturile din timpul iernii (îndeosebi pe terenurile în pantă sau nisipoase), se reduce semnificativ dacă arătura pentru culturile prăşitoare se va executa în primăvară, şi nu imediat după recoltarea culturilor, miriştea şi resturile vegetale rămânând pe loc peste iarnă.

Culturi de toamnă: Grâu (Triticum sp.), secară (Secale cereale), Triticale, orz (Hordeum sp.), ovăz (Avena sativa), mazăre (Pisum sativum), borceag de toamnă – amestec format dintr-o leguminoasă anuală de toamnă (măzăriche – Vicia sp.) şi o cereală de toamnă, rapiţă (Brassica sp.) ş.a.

Culturi perene: lucernă (Medicago sativa), trifoi (Trifolium pratense), sparcetă (Onobrychis viciifolia), ghizdei (Lotus corniculatus), sulfină (Melilotus sp.), golomăţ (Dactylis glomerata), firuţă (Poa sp.), raigras peren (Lolium perenne), festucă (Festuca pratensis), obsigă nearistată (Bromus inermis) ş.a.

Atenţie! În cazul Măsurilor de agromediu 10 și M 214, suprafaţa care face obiectul angajamentelor corespunzătoare Pachetului 4, respectiv Pachetului 7 trebuie să fie diferită de suprafața aferentă respectării GAEC 4, prin urmare Pachetul 4 şi Pachetul 7, se pot aplica pe maxim 80% din suprafaţa de teren arabil aparţinând unei exploataţii, diferenţa de 20% fiind suprafaţa pe care este obligatorie respectarea GAEC 4.

Controlul de la APIA este obligatoriu pentru fermier

La depunerea cererii, fermierul semnează că este de acord cu efectuarea controlului de către inspectorii APIA iar scopul controlului pe teren este acela de a verifica, la faţa locului, datele declarate de fermier în cererea de plată, precum şi respectarea condiţiilor de eligibilitate şi a normelor de ecocondiţionalitate, pentru a asigura că plăţile pe suprafaţă sunt acordate conform prevederilor legislaţiei europene şi naţionale.

Controlul pe teren se face pe baza unui plan de eşantionare a fermierilor, elaborat de APIA, iar selectarea cererilor ce urmează să fie verificate pe teren se face pe baza analizei de risc şi a unor elemente de reprezentativitate a cererilor de plată depuse.

Atenție! Fiecare fermier trebuie să se aştepte, în fiecare an, că poate face obiectul controlului pe teren! În principiu, potrivit legislaţiei europene, controlul este inopinat, însă echipa de control poate anunţa fermierul despre efectuarea controlului numai dacă situaţia o impune: parcela nu poate fi localizată sau dacă parcela este cultivată cu aceeaşi cultură ca şi cea a vecinilor, delimitarea ei nefiind făcută prin semne distincte, este necesară pregătirea animalelor astfel încât să poată fi identificate, numărate.

În cazul în care fermierul, deşi notificat, nu poate fi găsit la domiciliu, acesta este obligat să împuternicească o altă persoană în baza unei declaraţii pe propria răspundere şi a unei copii după buletinul sau cartea de identitate a beneficiarului exploataţiei.

Citiți și:

Controale APIA! Ce trebuie să știți dacă ați picat la verificarea privind normele de ecocondiţionalitate

Subvenții APIA: Nerespectarea regulilor de ecocondiţionalitate vă poate tăia de la plata pe suprafață!

Ce trebuie să știți despre GUNOIUL DE GRAJD și COMPOSTAREA GUNOIULUI din exploatațiile AGROZOOTEHNICE!

PERIOADELE DIN AN în care NU AVEȚI VOIE SĂ DAȚI ÎNGRĂȘĂMINTE ORGANICE pe terenurile agricole!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. arenda la noi e i bataie de joc .subventia trebuie sa o incaseze proprietarul terenului iar fermierul sa isi ia ce produce de pe munca prestata . legile sunt facute de smecheri care la randul lor din diferiti interpusi au suprafete imense de teren iar unii sunt dirijati din spate de grupuri mari de interese. cum sa dai arenda 40 de litri de ulei pe an la ha ? macar de uleiul era produs de fermier dar este cumparat din marchet cu 3 lei litru. fermierul incaseaza peste 1000 de lei subventie pe ha plus alte facilitati subventii la motorina ramburs de tva scutiri de taxe etc , iar el da arenda de 120 de lei pe an pe ha. primariile sunt vinovate ca elibereaza adeverinte ptr apia la cine nu trebuie . adeverintele trebuie acordate celor ce platesc impoxitele pe acel teren.

  2. Serios????
    Si ce venituri au fermierii din vestul europei pentru a-si permite arenda de 1000 euro/ha(care este o minciuna).?
    Cati samsari are vestul europei care sug subventiile si stabilesc preturile en-gtos la cereale?

Scrie un comentariu