Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

EXCLUSIV! SCHIMBĂRI la PLATA SUBVENȚIILOR APIA. Ce au cerut FERMIERII la Ministerul Agriculturii!

Foto: Facebook.com/Asociatia Tinerilor Fermieri Olt

Schimbări la plata subvențiilor! Discuție importantă la Ministerul Agriculturii despre viitorul plăților directe în agricultură. Petre Daea, ministrul agriculturii, a avut joi, 11 ianuarie, o primă întâlnire cu liderii din agriculturii printre care Emil Dumitru, președinte al Federației Naționale PRO AGRO, Laurențiu Baciu, președinte al LAPAR dar și alți fermierii importanți de pe scena agricolă din țara noastră.

De precizat că Federația PRO AGRO a fost singura care a depus în format scris o serie de propuneri pentru viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) după 2020! 

Consultările de la Ministerul Agriculturii s-au axat pe Comunicarea Comisiei privind Viitorul Politicii Agricole Comune (PAC 2020-2027) mai exact modul în care vede România plata subvențiilor după anul 2020. Federația Națională PRO AGRO a depus un document deschis pe marginea căruia se va mai lucra în perioada următoare pentru definitivarea lui.

”Prezentul document prezintă proiectul privind punctul de vedere comun al organizațiilor menționate PRO AGRO privind viitorul politicii agricole a UE (PAC) după anul 2020. Poziția este rezultatul unor analize și discuții comune desfășurate în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2018”, se arată în documentul depus la Ministerul Agriculturii. Agrointeligența-www.agrointel.ro este singura publicație care a intrat în posesia acestuia.

Printre cele mai importante chestiuni ridicate, Federația Națională PRO AGRO arată că nu susține o subvenționare diferențiată a fermierilor, decizie ce ar conduce la  ”o adevarată inechitate ce poate avea urmări greu de imaginat”. 

”Cu siguranță că în primul rând s-ar produce mari dezechilibre în valorificarea capitalului uman din zonele agricole prin reducerea locurilor de muncă pentru locuitorii care nu dețin pământ și trăiesc în rural, fără șanse existenționale dacă ei și familia lor n-ar primi un salariu de la aceste ferme așa zise mari (în România 35% din populație + turiști în mediu rural). În concluzie, printr-un sprijin financiar echitabil fermele mari trebuie să primească în continuare același sprijin pe suprafață ca și celelalte exploatații sau o sumă apropiată ca valoare cu aceasta, funcție de numărul de salariați, de suprafață minimă pe salariat sau de valoarea fondului de salarii utilizat. Astăzi, țările din Est inclusiv România datorită migrației propriei forțe de muncă în vestul Europei se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă calificată și numai o creștere substanțială a salariilor va putea asigura stabilizarea acesteia, motiv pentru care prin asigurarea unor compensații financiare (sprijin pe unitatea de suprafață) poate da viabilitate și echitate acestor ferme mari în care lucrează astăzi un număr foarte mare de salariați”, se arată în poziție înaintată de Federația Națională PRO AGRO.

Sprijin suplimentar pentru fermierii care extind culturile proteice

În observațiile propuse de Federația PRO AGRO se subliniază și importanța culturilor proteice în Uniunea Europeană care, deși este lider privind diversitatea, calitatea și volumul exportat de produse agroalimentare, prin deficitul de produse proteice rămâne un mare importator de soia și derivatele sale.

Cu toate că unele țări din Uniunea Europeană, precum și România, beneficiază de condiții favorabile si foarte favorabile pentru cultivarea de astfel de culturi cum ar fi: lucerna, soia, mazărea sau fasolea. Prin extinderea în cultură a acestora s-ar putea asigura o contribuție semnificativă la reducerea importurilor Uniunii Europene de produse proteice fapt foarte puțin stimulat astăzi. Trebuie menționat totodată ca aceste culturi sunt plante ameliorative pentru sol, contribuind în mod direct la practicarea unei agriculturi durabile în consens cu nouă politică PAC, motiv pentru care, într-un Program European de creștere a volumului de culturi proteice în Uniunea Europeană, va trebui să se acorde un sprijin suplimentar cultivatorilor implicați în acest program”, subliniază Federația PRO AGRO.

Atenție mai mare pentru agricultura ecologică

Agricultura ecologică ar trebui să câștige mai mult teren după 2020, în viziunea Federației PRO AGRO.  În acest sens ar trebui să se ia o serie de măsuri printre care utilizarea unor tehnologii cu standarde reduse de poluare precum: doze reduse de pesticide; doze fracționate de azot; cultivarea plantelor fixatoare de azot pentru reducerea dozelor  de  îngrășăminte chimice cu azot; practicarea unei agriculturi de precizie prin aplicarea unor tratamente sau fertilizari variabile prin optimizarea nevoilor plantelor la nivel micro.

Pentru ameliorarea rentabilității fermelor, indiferent de dimensiunea acestora, este necesar un sprijin financiar compensatoriu pentru suprafețele la care se aplică astfel de măsuri: ”Această noțiune presupune în general o abordare radicală, foarte greu de practicat presupunând constrângeri cu reguli stricte și complicate pentru agricultorii care o practică. Din acest motiv credem că poate prezintă interes și abordarea parțial a acestui deziderat, contribuind fără echivoc într-o măsură mai mică la durabilitatea practicilor agricole, la siguranța alimentelor și la creșterea calității acestora”.

După 2020, fermierii Federației PRO AGRO au ca obiective stabilite:

– Plățile directe nu trebuie condiționate de dimensiunea exploatației atât timp cât singurul criteriu care stă la baza acordării este cultivarea hectarului de teren sau deținerea animalelor care fac obiectul cererii de plată
– Egalizare a nivelurilor plăților directe între statele membre;
– Eliminarea criteriilor istorice de distribuire a fondurilor plăților directe;
– Continuarea aplicării schemei de plată unică pe suprafață în statele membre, încorporată în UE după 2004;
– Lăsarea la latitudinea statelor member a posibilității de aplicare și majorare a fondurilor pentru sprijinul cuplat în anumite sectoare (în special în domeniile social, economic și economic) semnificație ecologică), dar cu o mai mare flexibilitate a acestui instrument, prin posibilitatea de aplicare în mai multe sectoare, decât în prezent, în cadrul angajamentelor asumate ale UE în cadrul OMC;
– Acordarea unei intensități a sprijinului pentru producerea culturilor proteice care are un grav deficit la nivelul UE rolul lor în creșterea calității ecosistemelor;
– Includerea unor noi subvenții directe pentru datorită importanței esențiale a apiculturii pentru conservarea și menținerea echilibrului ecologic și biologic diversificat;
– Actuala politică de ecologizare este compromisul adecvat între politicile tradiționale (sprijin pentru venituri) și noile provocări pentru mediu și climă și fiecare schimbare potențială a cerințelor ar trebui să rezulte din evaluarea de la aplicarea lor până în prezent și să fie prevăzut financiar în bugetul PAC după 2020;
– Sprijinul acordat fermelor agricole ar trebui să fie în continuare orientat doar către activitățile agricole iar definiția pentru “tânăr fermier” ar trebui revizuită cu fiecare persoană sub 40 de ani care se conformează;
– Este necesară simplificarea reală atât pentru fermieri, cât și pentru administrație a procedurilor de implementere a plăților directe inclusive prin utilizarea digitalizării, a teledetecției și IT pentru a stabili eficiența, sistemele de aplicare și controlul mai precis și de calitate;
– Adoptarea unor forme de sprijin direct și de stabilizare a veniturilor agricole aplicate fermierilor după modelul din SUA și Canada, ca instrumente suplimentare, voluntare sau pilot.  

Citiți și:

DECIZII privind SUBVENȚIILE AGRICOLE. Daniel Botănoiu, MADR: ”Nu vrem PLAFONAREA PLĂȚILOR!”. Ce susține ROMÂNIA pentru SPRIJINIREA FERMIERILOR!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. nu plafonarea subventiilor trebuie facuta ci obligarea celor care primesc subventii si beneficii din partea statului sa creeze locuri de munca. agricultura vad ca se face cu zilieri prost platiti doar in campanii pe post de sclavi. denumirea de angajat cu caracter permanent a disparut in totalitate. Itm ul nu isi face treaba ori este delasare indolenta ori este rea intentie sa cu buna stiinta lasa lucrurile asa cum sunt in momentul de fata. sa mergem.in campanii sa vedem daca lucratorii au forme legale. lipsa unui loc stabil de munca si plata proasta au facut ca tinerii sa fuga din agricultura. statul a oferit diferite facilitati fermierilor de a face locuri de munca dar fermierilor nici nu le pasa lor le convine sa mearga la negru. munca la negru in agricultura nu este sanctionata si este prost incadrata de legislatia in vigoare. trebuie incadrata la crime imptriva umanitatii sau la genocid. termina tinerii nostri scoli si sunt nevoiti sa plece peste hotare ptr un trai mai bun. dispar satele tot mai imbatranite sau poate asta este scopul sa puna ei mana pe terenul batranilor.

 2. Acesti mari fermieri care inacseaza subventii ca si restul fermierilor au foarte mult pamant de la stat pentru care platesc niste redevente derizorii. Daca tot vor sa nu se plafoneze subventiile sa plateasca si redevente la nivelul pietei.
  Se tot vorbeste despre atragerea tinerilor in agricultura, pai unde sa cultive, pe bloc, eu am 32 de ani si de 6 ani iau pamant in arenda si cu eforturi foarte mai am strang 150 ha de la privati.
  De ce nu da rapps-ul din terenul statuluiin arenda tinerilor, asa cum este si o lege daca nu ma insel?

  1. Domnule Mihai,o să încerc să îţi dau un răspuns mai târziu.Dar ce e,în viziunea ta ,rapps? Scrie denumirea detaliată a iniţialelor

 3. Solutia pentru relansarea agriculturii ar fi eliminarea subventiilor.
  Produci si vinzi – castigi. In felul acesta, cei implicati in agricultura ar avea venituri decente.
  Restul speculantilor care incaseaza banii doar pentru ca detin terenul, sau pentru ca fac niste dosare stufoase, ar trebui sa se reprofileze.

  Marile progrese in agricultura, istoric vorbind, s-au facut in perioadele in care singurul lucru care conta era productia obtinuta si vanduta.

  1. Ai lucrat si in perioada in care nu se dadeau subventii in agricltura si ai experienta anilor aceia sau doar presupui ca asa ar fi mai bne.

  2. Irla, 3978, 3901(Eva) sunt niste hibrizi de porumb pe care i-am folosit. Cei din zonele de campie aveau Volga, Luana…
   Google de abia mai stie cate ceva de ei. Probabil si dintre angajatii actuali ai Pioneer Romania putini stiu ce sunt.
   Asta ca sa-ti raspund de cand lucrez in agricultura. Acuma cea mai mare aglomeratie este primavara la APIA. Ca si cersetorii.
   Sa mai amintesc de aberatiile de genul ANT-ului la bovine, unde subventia o incaseaza cei fara vaci?

 4. Oare pentru Producțiile fermierilor și produsele lor ca nu au unde sa le vândă …nu se discuta pe la minister !!!!despre despăgubirile pentru seceta???!??? Tre sa ne rugam ca anul acesta sa nu fie unulsecetos…. despre bănci și creditare???? Nu se vrea sa se ia in discuție !!!!

 5. Plafonarea la 150.000 euro pe ferma ar fi cea mai buna solutie , calculat la o ferma de max 500 ha cu 300 €/ha subventie . Sprijinul cuplat (soia , lucerna , vaci , oi , porci , etc.) sa se plateasca aparte , fara limita de plafonare a sumei sau a suprafetei . Acum vor sari cu gura pe mine cei care fac loby pentru marii fermieri , cu mii sau zeci de mii de hectare . In Romania si in alte tari din fostul bloc comunist , unde s-au facut ferme de mii de ha (lucru imposibil in tari ca Italia , Spania , Franta , Germania , Holanda ) care apartin aceluias proprietar , nu se vrea plafonarea . Atunci , cel mai bine ar fi sa le scoata de tot si sa se platerasca pretul corect pentru culturile obtinute , in acest mod se va face o selectie intre cei care fac agricultura si cei care doar se fac ca…. Stici ce zic?

 6. Dragi “tovarăși și pretini” am înțeles “NIMIC”!!!!!s a mai trecut pe ordinea de zi o mare întâlnire a fermierilor … S a discutat despre viitorul nostru , S-a trecut in agenda si atât !!!!

Scrie un comentariu