Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

CALENDARUL APIA pentru 2018! Anunțul ministrului PETRE DAEA despre PLATA SUBVENȚIILOR!

Ministrul Agriculturii Petre Daea, anunț important pentru fermierii care așteaptă subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În 2018, șeful de la Agricultură plănuiește să aplice aceeași strategie care a dat roade și anul trecut, respectiv să mobilizeze toate instituțiile subordonate astfel încât să se respecte calendarul de plăți asumat prin ordin de ministru.

Prioritatea ministrului Petre Daea în 2018 rămâne ”acordarea la timp a subvențiilor în agricultură”, a anunțat acesta la emisiunea Viața Satului de la TVR 1. Ministrul Daea a arătat că anul trecut s-a reușit ”plata la timp a subvențiilor pentru toți fermierii”. Iar cel ami imporatnt element l-a reprezentat depunderea cererilor la APIA în termenul stabilit inițial, până la 15 mai, fără nici o zi de prelungire.

Plata la timp a subvențiilor s-a făcut cu un ”efort formidabil, am construit prin act normativ modul în care putem implementa, disciplina în acțiune și susținută printr-un efort zilnic, chiar și în zilele de sărbătoare și de repaus să putem confirma prin fapte ce ne-am propus pentru a sprijini necondiționat fermierii”, a spus ministrul Petre Daea.

Conform actului normativ asumat în 2017 și care rămâne valabil și pentru 2018, iată calendarul APIA pentru plata subvențiilor:

–Între 1 martie – 15 mai se vor depune/primi cererile unice de plată, potrivit prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 și ale Regulamentului delegat (UE) nr. 640/2014 din 11 martie 2014;

–Între 1 iunie – 1 iulie se va efectua controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum si transmiterea esantioanelor, potrivit dispoziţiilor Regulamentului nr. 2333/2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014;

–Între 1 iulie – 1 octombrie se va efectua controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice, în iarna sau în primăvara anului următor;

–Plata avansului pentru anul de cerere se va efectua începând cu data de 15 octombrie;

-Plata regulară pentru anul de cerere se va efectua între 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019.

Potrivit documentului asumat anul trecut de MADR, plata subvențiilor APIA pe 2017 va fi finalizată la 30 iunie 2018!

Referitor la resursele necesare pentru plata la timp a subvențiilor, Petre Daea a arătat că deja s-au achitat 1,5 miliarde de euro, iar 644 de milioane de euro au ajuns deja în România ca ramburs de la Uniunea Europeană pentru avansul plătit din subvențiile pe 2017. În plus, pentru 2018, bugetul alocat agriculturii este chiar mai generos față de cel din 2017, când 2,12% din PIB s-a direcționat către sectorul agricol.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. Numai vorbe. Eu unu nu am luat banii pe 2017 nici acum pe 18.05.2018. Niste nesimțiți. Nu raspund la nr de telefon de la apia central.

  2. Este ilegal ordinul d-lui ministru privind termenul final! Pentru a fi legal ar trebui sa modifice si legislatia in vigoare! Ordinul 619/2015 prevede la art. 5.1 si posibilitatea depunerii cererilor unice de plata dupa termenul de 15 mai, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare.

  3. Minciuni și iar minciuni, mă omule nu ți-e rușine să minți în continuu, în Maramureș sunt mii de fermieri care nu au primit nici un leu, dar nici un leu și în țară sunt de ordinea miilor la fel care nu au primit nimic,să-ți fie rușine mincinosule care faci parte din ciuma roșie!

Scrie un comentariu