• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII APIA: Ce sume se plătesc OIERILOR pentru CREȘTEREA OILOR ȘI PĂȘUNE!

    Roxana Dobre -

    Subvențiile APIA pentru crescătorii de ovine – sumele care le ajung oierilor în conturi! Agrointeligența – www.agrointel.ro vă spune care sunt schemele pe care oierii le pot solicita la APIA ca subvenție pentru activitatea lor de creștere a ovinelor.

    Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit oierilor începând din 16 octombrie un avans de 16 euro pe cap de animal iar de joi, 18 ianuarie, crescătorii de oi au intrat și la autorizarea plății pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) al cărui cuantum a fost anunțat în premieră pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro de ministrul agriculturii, Petre Daea. Sumele pe cap de animal nu sunt însă singurele pe care le primesc ciobanii și acestora se adaugă și banii plătiți de APIA pentru pășuni având în vedere că majoritatea au aceste suprafețe concesionate sau chiar în proprietate.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro vă spune care sunt sumele integrale pe care le pot încasa ciobanii pentru Campania 2017 din subvenții:

    SPRIJINUL CUPLAT ZOOTEHNIC (SCZ) OVINE/CAPRINE :  fermierii primesc 25,02 euro pe cap de animal respectiv 115,07 lei pe cap de animal.

    Atenție însă! SCZ pentru ovine se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 capete iar SCZ pentru caprine se solicită de către fermierii activi pentru un efectiv cuprins între 50 şi 500 capete de femele caprine şi/sau ţapi, inclusiv, pe beneficiar.

    Citiți aici toate condițiile pentru SCZ ovine în 2017:

    SUBVENȚII OVINE 2017. Ce condiții sunt pentru a lua SPRIJIN CUPLAT PE CAP DE ANIMAL!

    Crescătorii de oi mai primesc și AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU (ANTZ) care se plătește de la bugetul de stat și nu din bani europeni. Aceasta este o măsură de sprijin decuplată de producție pe care doar România o mai acordă fermierilor iar cuantumul ei urmează să scadă în fiecare an până în 2020. Pentru anul 2017 a fost stabilit un cuantum de 5,2407 euro pe cap de animal adică 24,1325 de lei pe cap de animal. 

    Citiți aici anunțul ministrului agriculturii Petre Daea despre cuantumul ANTZ ovine/caprine în 2017:

    ANUNȚ URIAȘ pentru TOȚI OIERII! S-a stabilit SUBVENȚIA PE CAP DE OAIE pe care o iau TOȚI CRESCĂTORII!

    Atenție! Pentru ANTZ ovine nu există un număr maxim de animale pentru o exploatație, adică APIA plătește pentru tot efectivul deținut de un crescător de oi.

    Așadar crescătorii care primesc ambele subvenții primesc în conturi 115,07 lei pentru SCZ + 24,13 lei/cap de animal pentru ANT = 139,17 lei pe cap de animal!

    Bani în plus pe cap de animal pentru crescătorii care dețin ovine/caprine în pericol de abandon

    Beneficiarii acestor plăți sunt fermierii sau alți crescători de animale care dețin animale femele adulte de reproducție din rasele locale  – animale înscrise în registrele genealogice ale raselor – secțiunea principală, și în programele de conservare a raselor. Animalele cuprinse în angajament trebuie să fie înscrise și actualizate în registrele genealogice ale raselor înființate și menținute de asociații autorizate și acreditate de ANZ. De asemenea, animalele sunt înscrise în programul de conservare al rasei din care fac parte.

    Pentru aceste plăți compensatorii trebuie să respectați următoarele cerințe specifice:

    Atenție însă! Nu toți fermierii pot cere plățile compensatorii de la APIA ci doar cei care dețin următoarele rase: M10-Pachetul 8 Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon:

    Dacă au în exploatație rasele enunțate mai sus, crescătorii de ovine primesc în plus, pe lângă SCZ și ANT,  87 de euro/Unitate Vită Mare iar crescătorii de caprine: 40 de euro/Unitate Vită Mare pe an.

    Oierii primesc și subvenția pe pășune

    Pășunea/pajiștea concesionată a fost în ultimii ani o adevărată atracție pentru fermierii și asociațiile care au încasat sume importante de pe aceste suprafețe. Beneficiarii plăţilor pe pășune/pajiște sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit legislaţiei în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi asociațiile sau cooperativele agricole, excluse inițial.

    Iată ce plăți pot încasa de la APIA, asociațiile care depus la APIA cererea unică pentru pășunile comunale!

    PĂȘUNI-PAJIŞTI  PERMANENTE :  Plăți directe plătite din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA):  SAPS, Plata redistributivă, Înverzirea și/sau Tineri fermieri!

    Dacă nu încheie angajamente pe agromediu plățile pe care le primesc utilizatorii de pășuni sunt:

    -Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 97,2452 euro/ha;

    -Plata redistributivă:• primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha, • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 48,3251 euro/ha;

    -Schema privind practicile benefice pentru mediu și climă cunoscută de fermieri ca ”Înverzire” în cuantum de 57,1745 de euro/ha. De menționat că pentru primele 10 ha înverzirea se plătește implicit fără impunerea vreunei reguli.

    În plus, fermierii pot să primească schema pentru Tineri Fermieri dacă au vârsta până în 40 de ani. Cuantumul acesteia este de 24,3113 euro/ha.

    Așadar, făcând un calcul suma primită pe un hectar de pășune în 2017 este de 159,4197 de euro pe hectar! SAPS 97,2452 euro/ha + plata redistributivă 5,00 euro/ha (pentru primele 5 hectare) + Înverzirea 57,1745 de euro/ha = 159,4197 de euro pe hectar! 

    Dacă deținătorul de pășune se încadrează și la schema de Tânăr Fermier se adaugă 24,3113 euro/ha iar suma finală devine 183,731 de euro/ha.

    Dacă luăm în calcul schema redistributivă cu plata până la 30 ha inclusiv în cuantum de 48,3251 euro/ha atunci suma crește astfel : SAPS 97,2452 euro/ha + plata redistributivă 30 ha inclusiv în cuantum de 48,3251 euro/ha + Înverzirea 57,1745 de euro/ha = 202,7448 de euro pe hectar! Atenție! Această sumă se plătește pe hectar doar pentru beneficiarii care dețin minim 5 hectare și maxim 30 de hectare.

    Dacă deținătorul de pășune se încadrează și la schema de Tânăr Fermier se adaugă 24,3113 euro/ha iar suma finală devine 227,0561 euro/ha. 

    PĂȘUNI-PAJIŞTI  PERMANENTE :  Plăți directe plătite din bugetul Fondului European Agricol pentru Deyvoltare Rurală (FEADR) : Pachetul 1, Pachetul 1.2, Măsura 10_Pachetul 1, Măsura 10_Pachetul 3.1.1, Măsura 10_Pachetul 3.1.2, Pachetul 3.1, Măsura 10_Pachetul 3.2.1, Măsura 10_Pachetul 3.2.2, Pachetul 3.2, Măsura 10_Pachetul 6.1, Măsura 10_Pachetul 6.2. 

    În cazul în care se încheie angajamentele pe agromediu sumele de 143, 8669 de euro pe hectar respectiv 189,9458 de euro pe hectar pot fi completate dacă sunt încheiate angajamente pe cinci ani. Este vorba de Măsura 10 (M10) agromediu unde pot fi accesate pachete precum:

    Pachetul 1 -pajişti cu înaltă valoare naturală –142 euro/ha/an

    Pachetul 2 -practici agricole tradiţionale (poate fi aplicat doar adiţional, în combinaţie cu Pachetul 1) Varianta 2.1-lucrări manuale pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe (variantă nouă) –100 euro/ha/an Varianta 2.2-lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe(varianta nouă)–21 euro/ha/an.

    Pachetul 6 –pajişti importante pentru fluturi (Maculinea sp.) 

    – varianta 6.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 410 euro/ha/an;

    – varianta 6.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru fluturi (Maculinea sp.) – 331 euro/ha/an

    Din calculul final rezultă că subvenția anuală pe un hectar de pășune poate ajunge, în ce mai fericit caz, și la 637,0561 de euro.

    Reamintim că plăţile finanțate din FEGA se efectuează la cursul de schimb de 4,5993 lei pentru un euro, iar plăţile finanțate din FEADR la cursul de schimb de 4,5390 lei pentru un euro.

    Atenție! Pajiştile permanente se întreţin prin asigurarea unui nivel minim de păşunat de 0,3 Unitate Vită Mare (UVM) pe hectar şi/sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an. Obiectivul acestui standard care este inclus în normele de ecocondiționalitate pe care fermierii care cer subvenții trebuie să le respecte obligatoriu este evitarea deteriorării pajiştilor permanente prin măsuri de întreţinere şi exploatare raţională a acestora.

    Așadar, fermierii care arendează sau concesionează pajişti permanente de la consiliul local trebuie să asigure o încărcătură de animale de minim 0,3 UVM/ha.

    Rețineți! Parcelele pentru care nu se asigură încărcătura minimă vor fi excluse de la plată!

    Conversia diferitelor specii şi categorii de animale în UVM se face conform tabelului de mai jos (Anexa II la Regulamentul nr. 808/2014):

    Ratele de conversie a animalelor în „Unităţi Vită Mare (UVM)”:

    Pentru a calcula încărcătura de animale pe hectar se procedează astfel: se înmulţeşte numărul de animale care păşunează cu coeficientul prezentat în tabelul de mai sus, iar produsul se împarte la suprafaţa totală de pajişte permanentă existentă în fermă (solicitată şi nesolicitată la plată în cererea de plată).

    Pentru pajiştile în proprietate sau contractate, nu de la consiliul local dacă fermierul nu poate asigura minim 0,3 UVM/ha cu animalele proprii sau ale altor fermieri (din cadrul familiei, al unei asociaţii sau societăţi – cu sau fără personalitate juridică, sau pe baza unor înţelegeri scrise cu proprietarii individuali de animale) acesta va trebui să efectueze cel puţin o coasă pe suprafaţa nepăşunată pentru a fi eligibil la plată.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu a anunțat care sunt subvențiile APIA care se achită la sfârșitul lunii mai Ministrul Agriculturii încearcă să îi convingă pe fermieri să se fiscalizeze: Veți plăti impozite mai mici! Programul Tomata – schimbare majoră: Fermierii vor primi o subvenție pentru fiecare solar