• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Document pentru SUBVENȚII, semnat de PREȘEDINTELE LAPAR!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii europeni, document comun privind subvențiile agricole pentru fermieri. Declarația de la Bratislava privind Politica Agricolă Comună – PAC post 2020 a fost elaborată în ultima parte a anului trecut și a fost asumată de liderii fermierilor din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Estonia, Lituania, Croația, Bulgaria, dar și de președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu.

    Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezintă integral Declarația de la Bratislava, semnată de președintele LAPAR pe 18 ianuarie. 

    Reprezentanții Camerelor agricole și ai Organizațiilor din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Estonia, Lituania, Croația împreună cu Asociația Națională a Producătorilor de Cereale din Bulgaria au fost de acord cu:

    DECLARAȚIA DE LA BRATISLAVA
    Privind Politica Agricolă Comună – PAC post 2020

    Obiectivele politicii agricole comune sunt încă foarte relevante și trebuie menținute. Din păcate, gestionarea Politicii Agricole Comune (în continuare PAC) a fost dezamăgitoare pentru majoritatea țărilor noastre în perioada anterioară.PAC impune costuri suplimentare și o sarcina administrativă excesivă pentru agricultori. Legislația este din ce in ce mai complicata și mai greu de înțeles. PAC nu a adus un nou sistem de distribuție al fondurilor, dari, în schimb, tolerează un sistem bazat pe date istorice.

    Avem nevoie de PAC mai puternică, mai egală și mai simplă bazată pe principii, precum:

    – Condiții echitabile și egale de concurență pentru fermierii din toate statele membre ale UE
    – Menținerea unui buget puternic al PAC
    – Simplificarea PAC
    – Funcționarea echitabilă a lanțului alimentar
    – Managementul riscului / asigurarea veniturilor fermierilor
    – Menținerea producției agricole în zonele rurale ale UE

    Camerele agricole din Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Estonia, Lituania și Croația împreună cu Asociația Națională a Producătorilor de Cereale din Bulgaria pledează pentru urmărirea priorităților în perioada de pregătire pentru post PAC 2020, care reflectă nevoile și cerințele fermierilor lor:

    1) PAC ar trebui să fie într-adevăr comună, cu condiții egale pentru fermierii din întreaga UE

    În acest fel, statele membre nu distorsionează piața comună. Prin urmare:

    a) Solicităm un nivel egal de plăți directe pentru toate statele membre ale UE. Este necesar pentru a asigura condiții echitabile de concurență care să elimine
    diferențele dintre modalitatile de sustinere a fermierilor bazate pe referințe istorice.

    b) Propunem stabilirea unor limite ale valorii sprijinului finanțat exclusiv
    din resursele bugetului de stat, precum și limite pentru cofinanțarea acordata prin programe de dezvoltare dedicate agriculturii, de la bugetul de stat.
    Excepții ar putea fi făcute doar în cazuri exceptionale si doar cand se refera la conditiile geografice si climaterice speciale.

    c) Sprijinul pentru zonele cu constrângeri naturale este necesar, trebuie sa fie suficient, fără nicio formă de plafonare deoarece reprezinta o formă de compensare pentru agricultura dificilă dezvoltata in zonele respective. Solicitam favorizarea fermierilor care fac agricultura intensiva in aceste zone.

    Noi propunem ca problema degresivității sa fie lasata in competența statelor membre ale UE.

    d) implementarea PAC si/sau degresivitatea plăților directe trebuie sa se afle sub controlul statelor membre, adică fiecare stat va decide dacă aplica sau nu PAC si degresivitatea platilor directe.

    e) Măsurile de mediu ar trebui să sprijine mai bine agricultura de precizie, data fiind utilitatea sa în special pentru prevenirea utilizării excesive a îngrășămintelor și a pierderii de nutrienți.

    2) Noul PAC trebuie să contribuie la o productie si dezvoltare teritorială echilibrată în toate zonele rurale. Sprijinul pentru dezvoltarea producției în toate zonele rurale, inclusiv zonele defavorizate, ar putea contribui la conservarea așezarilor rurale, la protejezare mediului și la menținerea biodiversitatii.

    3) Trebuie să adoptăm o nouă politică care să asigure un sector agricol sustenabil, prețul echitabil al produselor agricole, plata la timp și regulile împotriva practicilor comerciale neloiale a lanțurilor de piață la nivelul UE. În scopul de a îmbunătăți funcționarea lanțului alimentar este necesara monitorizarea nivelului concurenței, consolidarea puterii de negociere a agricultorilor, promovarea formării corecte și transparente a prețurilor care nu ar trebui să fie mai mici decât costurile de producție și nici decat prețul uzual din țara de origine.

    4) Trebuie să adoptăm legislația UE care să asigure o calitate egală a acelorași mărci de alimente in toate statele membre ale UE și aplicabilitatea unor standarde egale pentru alimente pentru toate produsele alimentare provenind din țări terțe.

    5) Plățile pentru inverzire trebuie revizuite.Referitor la inverzire, PAC trebuie simplificată, pentru ca asa cum este astazi provoacă o agricultura fortata și reduce competitivitatea față de terte țări.

    6) PAC a atins nivelul la care nu este de înțeles nici pentru agricultori, nici pentru societate. Regulile și standardele trebuie să fie realiste și fezabile. Noi cerem un sistem de sprijin transparent și radical simplificat și reducerea sarcinii administrative atat a fermierilor cat si a instituțiilor care administrează fondurile europene.

    7) Propunem introducerea unor măsuri eficiente și sistematice pentru managementul dezechilibrelor și riscurilor pe piețele cu produse agricole și compensarea volatilității prețurilor și a dezastrelor naturale. Aceste masuri trebuie luate la nivelul fiecarui stat, ținând cont de nevoile proprii și condițiile naturale specifice.

    8) Propunem o aplicare mai intensă a măsurilor care să asigure o corectitudine și eficiență in utilizarea resurselor limitate ale PAC precum: măsuri pentru managementul riscului – ca suport pentru asigurarea și asigurarea riscurilor neasigurabile de către companiile de asigurări private (de exemplu, secetă). Acest sistem ar putea funcționa în paralel sau împreuna cu programele naționale axate pe asigurarea riscurilor neasigurabile, care vizează atenuarea impactului incidentelor extreme de climă.

    9) Este necesar să se sprijine cooperativele / grupurile de producători în ceea ce privește creșterea și asocierea. Propunem să luăm în considerare sprijinul necesar înființării de parteneriate transfrontaliere, cooperative / grupuri de producători. Sprijinul este necesar în acele state membre cu nivel scăzut de cooperare. Aceasta necesită surse suplimentare în cadrul dezvoltării rurale și stimulente pentru cooperativele agricole și grupurile de producători.

    10) Trebuie să se dezvolte o abordare financiară și organizațională specific, mecanisme care sprijina tinerii agricultori în înființarea sau dezvoltarea unor întreprinderi, precum si măsuri pentru părțile interesate din sectorul agricol, care nu mai îndeplinesc conditiile din definiția „tânărului fermier”.

    11) Susținem alocarea mai multor fonduri pentru marketing, pentru dezvoltarea unor noi canale de marketing pentru țările terțe. Aceasta ar conduce la prețuri mai bune pentru toți producătorii – cei care exportă țărilor terțe și cei care vând în principal pe piața unică. Avem nevoie de balanța regională de distribuție a fondurilor UE de promovare.

    Budapesta, 19 octombrie 2017

    Semnatarii:

    ZdeněkJandejsek
    Presedinte AKČR

    Robert Nowak
    Membru in Board KRIR

    ŽeljkoMihelić
    Membru in Consiliul de supraveghere al HPK

    Milan Semančík
    Presedinte al SPPK

    SigitasDimaitis
    Presedinte al ZUR

    RoometSõrmus
    Presedintele Board-ului EPKK

    BalázsGyőrffy
    Presedinte HCA

    Svetoslav Rusalov
    Presedinte NGPA – Bulgaria

    Anexa I a Declarației de la Bratislava (denumită în continuare „Declarația”) semnată de reprezentanți ai camerelor și organizațiilor agricole din Polonia, Cehia, Republica Slovacă, Estonia, Lituania și Croația, la 31 martie 2017.

    Noi reprezentanții agricultorilor din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Estonia, Lituania și Croația împreună cu Asociația Nationala a Producătorilor de Cereale din Bulgaria a acceptat să modifice Declarația după cum urmează:

    Punctul 1 b) se va modifica după cum urmează

    Propunem să stabilim limite ale sprijinului finanțat exclusiv din partea statului, precum și limita pentru cofinanțarea programelor de dezvoltare rurală dedicate agriculturii de la bugetul de stat. Excepții ar putea fi făcute în cazul
    condițiilor geografice și climatice excepționale.

    Punctul 1 c) se va modifica după cum urmează

    Sprijinul pentru zonele cu constrângeri naturale este necesar și trebuie finanțat
    suficient, fără nici o formă de plafonare aplicată pentru acest sprijin, deoarece acesta reprezinta o formă de compensare pentru agricultura dificilă din aceste zone. În același timp, noi susținem introducerea sistemului care favorizeaza agricultura intensiva în aceste condiții dificile. Propunem că problema degresivității sprijinului să fie lăsată în competența statelor membre ale UE.

    Punctul 1 d) se va modifica după cum urmează

    PAC și / sau degresivitătea plăților directe ar trebui să se situeze sub controlul statelor membre, adică fiecare stat membru va decide dacă se aplică sau nu plafonarea.

    Punctul 7) va fi modificat după cum urmează

    Propunem introducerea unor măsuri eficiente și sistematice pentru gestionarea
    dezechilibrului și a riscurilor pe piețele cu produse agricole și compensarea volatilității prețurilor și a dezastrelor naturale, în funcție de nevoile și necesitățile fiecărui stat membru
    si de condițiile naturale.

    Restul declarației originale din Bratislava va rămân neschimbat.

    Ungaria și Asociația Națională a Producătorilor de Cereale din Bulgaria, împreună cu celelalte state semnatare, se alătura Declarației de la Bratislava cu amendamentele de mai sus

    Făcută la Budapesta la data de 19 octombrie 2017.

    ZdeněkJandejsek
    Președinte AKČR

    Robert Nowak
    Membru Board KRIR

    ŽeljkoMihelić
    Membru al Consiliului de Supraveghere HPK

    Milan Semančík
    Președinte SPPK

    SigitasDimaitis
    Președinte ZUR

    RoometSõrmus
    Președinte Board EPKK

    BalázsGyőrffy Svetoslav Rusalov
    Presedinte al Asociatiei Nationale a Producatorilor de Cereale – Bulgaria

    Anexa II
    La Declarația de la Bratislava, semnată de reprezentanții camerelor agricole și organizațiilor din Polonia, Cehia, Slovacia, Estonia, Lituania și Croația la 31 martie 2017

    La Anexa I la Declarația semnată de reprezentanții camerelor și organizațiilor agricole din Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Lituania, Croația Ungaria și Asociația Națională a Producătorilor de Cereale din Bulgaria pe data de 19 octombrie 2017.

    Reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR au acceptat textul Declarației în întregime.

    Cu semnătura președintelui său, LAPAR s-a alăturat Declarației.

    Încheiată la București la 18 ianuarie 2018

    Ing. Laurențiu Baciu
    Președinte


    Te-ar mai putea interesa

    Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte