Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

MODIFICARE pentru PLATA SUBVENȚIILOR! ANUNȚUL MINISTERULUI AGRICULTURII!

Ministerul Agriculturii face o nouă modificare pentru ca subvențiile agricole să ajungă mai devreme la fermieri! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a semnat un document care modifică calendarul subvențiilor pentru Campania 2018.

Schimbările de referă la datele când încep controalele administrative pentru dosare dar și cele în teren astfel încât banii să poată ajunge la timp în conturile fermierilor! 

Potrivit MADR, măsura a fost luată pentru accelerarea efectuării controlului administrativ și pe teren în perioada optimă acordării avansului către fermieri și a plăților finale.

Ordinul care a fost aprobat de ministrul agriculturii marți, 23 ianuarie

Dacă într-un document inițial ministrul agricultulturii, Petre Daea, anunțase că verificările, atât pe dosare cât și în teren, încep la 4 iunie respectiv 4 iulie acum șeful de la agricultură a revenit cu un nou ordin în care devansează aceste termene la 1 iunie, respectiv 1 iulie. Astfel inspectorii Agenţiei de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au în plus 3 zile ca să lucreze pentru verificările fermierilor.

Iată cum va arăta calendarul final al subvențiilor pentru Campania 2018:

–Între 1 martie – 15 mai se vor depune/primi cererile unice de plată, potrivit prevederilor Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 al Comisiei din 17 iulie 2014 și ale Regulamentului delegat (UE) nr. 640/2014 din 11 martie 2014;

–Între 1 iunie – 1 iulie se va efectua controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum si transmiterea esantioanelor, potrivit dispoziţiilor Regulamentului nr. 2333/2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014;

–Între 1 iulie – 1 octombrie se va efectua controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice, în iarna sau în primăvara anului următor;

–Plata avansului pentru anul de cerere se va efectua începând cu data de 15 octombrie;

-Plata regulară pentru anul de cerere se va efectua între 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


12 comentarii

 1. Culmea tupeului , obrazniciei si mai ales a minciunii este atinsa de min. Daea prin acest ordin, si anume de ce ?:
  APIA s-a infiintat in baza unei legi de organizare si functionare ( nu importa numarul), adoptata dupa regulamentele UE, completata ulterior cu norme de aplicare.
  In aceste acte normative amintite, in rezumat se stipula : – depunerea cererilor/solicitarilor pentru subventie fara penalizari se realizeaza in intervalul 01.03.-15.05.
  – in intervalul 15.05.-10.06 se pot depune cereri/solicitari de subventie cu penalitati de 1% pe zi de intirziere din suma care se cuvine fermierului in cauza.
  -dupa data de 10.06. se pot depune cereri/solicitari pina la sf. anului dar nu se iau in considerare la plata in anul respectiv decit in urmatorul.
  – din data de 10.06 pina in 20.06. se pot face modificari , retrageri , adaugiri la cerere/ solicitare .
  -din 20.06-pina in 01.07 corectarea depasirilor ,controlul administrativ ,extragerea esantionului de control , pregatirea controlului in teren inclusiv teledetectia.
  – 01.07-01.10 controlul pe teren si teledetectia (inclusiv reinterpretarile).
  16.10 incep platile catre fermieri ( nu spune nicaieri de avans sau rate ).si se fac plati pina in 01.06 al anului urmator.
  Deci , care este noutatea ? cind este legiferat , trebuie doar d.l ministru Daea sa le aduca in normalitate , si nu sa vina cu asemenea ordine care lasa de inteles cat de mult se zbate pentru fermieri.
  Daca ar veni cu ordine si programe ,prin care sa reglementeze piata agroalimentara , programe pentru procesarea produselor agricole , finantarea programelor de dezvoltare a agriculturii , cofinantarea reala a fondurilor europene, etc, etc., as ridica palaria .
  Cu asemenea gindire a min. Daea imi este rusine de lume si chiar de mine , care activez in agricultura de 42 de ani.
  Reflectati!!!

 2. ce dracu publici măi Daea? auzi ordin. Dar ordin de plata subvențiilor la timp de ce nu dai tâmpiților de la APIA? vor doar salarii mărite (au puțin săracii de ei)

 3. Daea cu oaia crede că dacă ne aburește cu schimbările lui de tot râsul a rezolvat tot. Uităm că nu ne-a plătit nimic pe 2017, deja a ajuns cu plățile pe 2018. Infantil ca de altfel cum sunt toți din guvern (de fapt nici nu avem guvern, vai de steaua lor, niște agramați au reușit să întoarcă țara pe dos).

  1. @gabriel Si la mine al treilea an la rand este acesta cand sunt la control. Chiar mincinosul de Daea a spus ca cei care au fost la control o data in ultimii 3 ani nu vor mai pica din nou. Mizerabili pt ca nu discrimineaza economic oamenii si nu dau banii la toti odata, cum se intampla in tarile vestice.

 4. ce modificari sun astea ? eu credeam ca ministrul aduce niste schimbari importante in acordarea subventiilor cum ar fi niste criterii de prrformanta de productivitate de ocupare a fortei de munca de gradul de dezvoltare a zonelor rurale de absortia fondurilor Ue de faptul ca vinde marfa din camp sau ca o inmagazineaza o proceseaza sau o valorifica in regim propriu trebuie niste criterii clare de departajare a fermierilor nu i poti plati la fel pe toti. unul declara la apia ceva iar in camp e parloaga . trebuie intesificate controalele in teren verificati in permanenta.

 5. Nau dat bani pe anul2017 ei vb de 2018 rusine sa le fie eu nu am primit nici un leu dwsi mu am fost la control sa va ia dracu toti ministri cu tot parlamentu nu vi rusine căcatilor!!!!

 6. Ce naiba mai inseamna si asta?!? Sunt chiar asa de importante 3 zile, incat sa modifici acte normative emise nici cu o luna in urma? Iar daca-s asa de importante, de ce nu s-au stabilit de la inceput? Nu s-a saturat lumea de legi, ordonante si ordine modificate de cate 3-4 ori pe an?!?

Scrie un comentariu