Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚIA LA MOTORINĂ: ANUNȚUL APIA pentru TOȚI FERMIERII!

Anunț important pentru fermieri! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că, în cursul lunii aprilie se depun cererile de plată privind acordarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul I al anului 2018.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară este, pentru 2018, de 1,7385 lei/litru.

Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare pentru anul 2018 depun cererile de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul MADR nr. 1727/2015 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control, precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, modificat si completat de OMADR. 263/2017.

În perioada 2018 – 2020, diferenţa dintre rata accizei standard, calculată prin actualizarea nivelului prevăzut în coloana 4 din anexa nr. 1 la titlul VIII “Accize şi alte taxe speciale” din Legea nr. 227/2015, cu completările ulterioare, potrivit art. 342 alin. (2) – (4) din acelaşi act normativ, şi rata accizei reduse prevăzută la alin. (2) se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.

Reamintim că Executivul condus de premierul Viorica Dăncilă a emis joi, 8 februarie, o decizie prin care acordă fermierilor români un sprijin de peste 320 milioane lei, în 2018, pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Suma alocată de Guvern în acest scop pentru anul în curs este de 320,581 milioane de lei și va fi asigurată de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pentru 2018.

Cantitățile de motorină care vor beneficia de ajutor de stat sub formă de rambursare urmează să fie aprobate prin ordine ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale. De menționat, de asemenea, că schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură nu poate fi cumulată cu alte forme de sprijin pentru aceleași costuri eligibile.

Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură a fost aprobată în 2014 (prin Hotărârea Guvernului 1174/ 2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură). Valoarea maximă a schemei de ajutor de stat prevăzută pentru perioada de aplicare 2014-2020 este de 3,334 miliarde de lei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Spuneți la javrele din guvern că încă nu au achitat pt trim. IV 2017.
    Noi stim ce avem de făcut, ei cam uită sau bubuie economia și PIB-ul și se tem să se apropie.

Scrie un comentariu