Ştiri agricole

DECLARAȚIA MINISTRULUI AGRICULTURII despre PLATA SUBVENȚIILOR!

Discuție importantă pe subvențiile fermierilor români. Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a a avut o discuție joi, 25 ianuarie, la sediul MADR pe Michele Ramis, Ambasadorul Republicii Franceze la București. Printre alte subiecte de interes cei doi oficiali au abordat și tema subvențiilor agricole după 2020 când se va adopta noua Politică Agricolă Comună (PAC). Șeful de la agricultură și-a exprimat pentru prima oară cu această ocazie opinia privind poziția pe care o va avea România în fața oficialilor de la Bruxelles. 


Ministrul Petre Daea a afirmat că România nu susține plafonarea plăților. Altfel, se periclitează sursa de securitate alimentară și de contribuție economică a fermelor de dimensiune mare, esențiale agriculturii noastre.

O variantă de lucru ar putea fi regândirea plății redistributive pentru a stimula un progres mai rapid în gospodăriile rurale cu efect benefic asupra biodiversității și a ocupării mediului rural. Referindu-se la stimularea înlocuirii generațiilor de fermieri, ministrul a subliniat că tinerii trebuie atrași și menținuți în mediul rural, facilitându-le accesul la cumpărarea de teren agricol.

”Progresul se realizează numai dacă acordăm atenția cuvenită cercetării, de aceea eu voi propune și susține ca, în viitoarea PAC, cercetarea să aibă o filă și o finanțare separată. Cunoscând valoarea cercetării agricole franceze am stabilit cu doamna Ambasador ca un reprezentant la nivel înalt al ASAS să mă însoțească la discuția cu omologul meu francez pentru a pune cât mai rapid în practică interesele comune din acest sector”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

În contextul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, ministrul Agriculturii a dat asigurări că ne aflăm acum în etapa formării experților și într-un dialog permanent cu trio-ul format din Estonia, Bulgaria și Austria. Măsurile sunt necesare pentru ca toate problemele să fie preluate din mers și să fie gestionate eficient, în vederea asigurării unui flux continuu al activităților.

La rândul său, Ambasadorul Michele Ramis a afirmat că Franța este apropiată de obiectivele prezentate de România în domeniul agricol, accentuând ideea că viitoarea Politică Agricolă Comună va trebui să răspundă provocărilor legate de securitatea alimentară și de schimbările climatice, iar sectorul agricol va trebui să își întărească rezistența în fața diverselor crize.

Schimbul de opinii privind Politica Agricolă Comună a dus la prelungirea întâlnirii și, răspunzând interesului manifestat de Franța, Petre Daea a punctat și detaliat o parte a priorităților României, între acestea amintind menținerea celor doi piloni, menținerea plăților directe și continuarea convergenței acestora, fără diferențiere între statele membre, flexibilitate între piloni.

De asemenea, ministrul a subliniat că, în opinia sa, cofinanțarea nu este o soluție deoarece poate deforma “linia de start a fermierilor”. În ceea ce privește intenția de a avea planuri strategice inclusiv pentru pilonul I, ministrul a opinat că aceasta trebuie cântărită cu atenție, deoarece presupune o activitate intensă de pregătire care poate duce la întârzieri ale plăților și chiar la efecte nedorite, inclusiv penalizări.

La finalul întâlnirii, Michele Ramis i-a adresat ministrului Petre Daea invitația la Salonul Internațional al Agriculturii de la Paris, în data de 23 februarie 2018, prilej cu care se pot continua dezbaterile inițiate în 13 februarie 2018.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Domnul Ioan,chiar îmi este milă de dvs,atât timp pierdut sa fiți acolo tot timpul,și sa fiți așa convins ca totul este greșit și…. Poate ,dacă încercați și dvs sa lucrați în agricultură sigur o sa descoperiți realitatea,până atunci,fiți drăguț și exprimați frustrarea altfel.

Scrie un comentariu