Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚII INEGALE! Fermierii români – 157 euro/ha, FERMIERII OLANDEZI SAU ITALIENI – 459 euro/ha!

Fermierii români nu sunt egali cu colegii lor din Europa! Deși se află sub aceeași umbrelă, cea a Uniunii Europene, nu toate statele membre au subvenții mari pentru producătorii lor agricoli.

Subvenţiile pe suprafaţă acordate fermierilor români au fost de 157 de euro/ha anul trecut, în condiţiile în care agricultorii din ţări precum Olanda, Grecia sau Italia primesc între 459 euro/ha şi 394 euro/ ha, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 270 de euro/ ha, a atras atenția europarlamentarul (PNL, PPE), membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Daniel Buda, într-o discuție cu fermierii din comuna Almașu, județul Sălaj.

Cu toate că România este una dintre țările cu potențial agricol important din Uniunea Europeană, această diferență uriașă la plata subvențiilor dăinuie de mai mulți ani. Astfel, în 2013, subvenția primită de fermierii români a fost de 137 de euro/ha, iar în 2014 a fost de 157 de euro/ha, în timp ce media europeană a fost de 270 de euro/ha. 

”O problemă cu care se confruntă fermierii şi pe care mi-au semnalat-o este aceea a subvenţiilor agricole pe care le apreciază ca fiind nu doar inegale dar și extrem de mici. Fermierii şi-au exprimat nemulțumirea cu privire la diferențele mari între nivelul subvențiilor agricole destinate României și nivelul subvențiilor agricole pentru alte țări europene dar și întârzierea plății subvențiilor în acest an. Deoarece plata subvențiilor se realizează în funcție de suprafață, fermele din România, majoritatea de dimensiuni reduse, nu pot încasa subvenții substanțiale. Sunt de părere că doar un tratament egal care să se transpună în subvenţii similare ca cele de la nivelul statelor UE pot duce la valorificarea potenţialului agricol al României”, a arătat eurodeputatul.

Acesta a atras atenția că responsabilii din sectorul agricol trebuie să treacă la măsuri urgente astfel încât agricultura să supraviețuiescă, indiferent că vorbim de plata subvențiilor într-o manieră echitabilă sau de alte forme de sprijin, trebuie să ne asigurăm cu toții că ele devin realități pentru fermieri.

”Am avut plăcerea de a mă întâlni în comuna Almașu, județul Sălaj, cu un grup de fermieri, membri ai Asociației Crescătorilor de Ovine “Ovis” din acest județ. Le mulțumesc și pe această cale domnilor Ioan Cherecheș și Nicolae Țap pentru că mi-au oferit posibilitatea de a sta de vorbă cu membrii asociației despre o serie de subiecte arzătoare din sectorul agricol. Am discutat cu aceștia despre importanța participării la formele asociative, care este una din cele mai mari probleme ale fermierilor. Dacă în România gradul de asociere în agricultură este de 10%, la nivelul UE media de organizare este de 65% iar în ţări precum Franţa, Olanda sau Germania este de peste 97%. România deţine peste 3,7 milioane de ferme mici care reprezintă 96,7% din totalul exploataţiilor agricole dar care, din păcate, nu au capacitatea nici de a accesa mai uşor fonduri europene, nici de a negocia un preţ mai bun al produselor, nici de a-şi promova mai bine produsele în ţară şi în străinătate şi nici nu pot intra în rândul marilor retaileri, târguri sau magazine. Asocierea ajută însă fermierii să îşi rezolve toate aceste probleme şi în primul rând le dă şansa de a creşte standardul de viaţă al fermelor”, a mai arătat Daniel Buda.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

 1. Vom avea subventii la nivelul celorlalte tari din UE atunci cand vom avea si europarlamentari ca ai lor. Ai nostri parlamentari cred ca Afganistanul e in UE, dupa cum a declarat noul premier Dancila. Asa ca nu trebuie sa fim revoltati acum, ci in ziua alegerilor.

 2. In toate masurile care se deruleaza se pune accentul pe capacitati de productie mari (abatoare, fabrici de procesare a laptelui, etc) in loc sa se incurajeze dezvoltarea capacitatilor mijlocii sau mici, care sa creeze locuri de munca in mediul rural. Cei care au negociat masurile nu s-au documentat cu privire la potentialul de investitie a celor de la tara, cum isi inchipuie cineva ca un tanar cu parinti care au lucrat pamantul retrocedat ddupa revolutie poate participa cu cei 30% aport pentru realizarea unui proiect de 200.000 de euro. Cu toata bunavointa nu are cu ce sa garanteze imprumutul. Daca capacitatile din proiecte ar fi mai mici, daca conditiile de finantare s-ar apropia de cele din tarile membre UE, atunci si la tara ar putea apare o patura de tineri care sa se poata intretine pe ei, familiile lor si chiar sa mai angajeze pe cineva.

 3. Ce dracu spun astia de 157 euro la ha cand de fapt sunt 97 iar eu nu am luat nimic pana acum din octombrie niciun euro macar. Mai da ce tupeu aveti borfasilor!

 4. Am lucrat mai multi ani de zile in agricultura italiana si diferenta dintre noi si ei e ca de la cer la pamant ,nu numai subventia care se ridica la circa 600e la hectar ,motorina sbventionata ingrasaminte .seminte si asistenta tehnica asigurate nuau nici oproblema cu desfacerea prductiei pretul fiind cel de labursa de ceriale nu ca la noi tu te chinui sa produci in cele mai grele conditii posibile apoi dai productia pe nimic la tot felul de hoti ca sa scapi de ia si cand faci calculul constati ca ai cheltuit mai mult de cat ai castigatIO

 5. se vorbeste de egalitatea subventiilor intre state. foarte bine. dar de salarii nu se vorbeste deloc ? si muncitorii vor sa fie platiti ca cei de afara. de ce multi romani aleg sa mearga sa lucreze afara in agricultura ? se compara satele romanesti cu cele din UE ? cum de fermierii romani au utilaje mai scumpe fata de cei din UE ? cat este arenda afara ? afara nu produc doar materie prima . investesc in linii de productii valorifica produse finite . investesc si cumuleaza ramuri ale agriculturii cum ar ffi vegetal plus zootehnie. multi fermieri din Ue sunt asociati pe cand la noi dezbinarea si invidia intre fermierii nostri e maxima . la noi doar pe vegetal se axeaza cei mai multi fermieri de unde vand direct din camp cu tirul direct in vapoare ca materie prima si importam paine congelata. la noi subventiile sunt ajutoare sociale bani nemunciti acordati fara criterii stricte. zootehnia trebuie mai mult ajutata financiar. sa se dea subventii unde multe lucrari se executa manual. am ajuns din nou granarul Europei.Ce folos ? Exportam materii prime si importam produse finite . la noi toti se plang de agri ultura ca nu este rentabila dar nu se lasa nimeni si in fiecare an devin miliardari.

  1. Ioane,lăsa-ne în pace te rog…Cine sa mai munceasca la sat!? Tinerii!?..pai ce exemplu au dat parintii lor,vecinii si societatea in general?Afara ca-i msi bine, au mai ramas betivii si babele…si tu vrei patura socisla, salarii la nivel european! Trezeste-te bai baiatule! “Unii patria unui bene ziceau ai noștri strămoși…si nici mai apoi nu ne-am omorât cu munca. O sa avem ce zici tu, da, dar mai peste20 – 30 de ani, după ce ne globalizeaza ăștia. Acum ca salariile pe sa le ia chinezii, negrii sau mai stiu eu cine s-o “înjosit sa lucreze atunci în agricultură…Asa ca te rog slabeste-ne cu comentariile tale luate din manualul de economie politică.. Hai să trăiești!

 6. Am trimis europarlamentari care au obligatia sa apere interesele tarii noatre. Ei ptr. euroii primiti, ii doare in pix, de tara. La alegerele urmatoare poate se desteapta si votantul roman, sa taxeze acesti asa-zisi politicieni romani, precum monica macovei, care s-a dus sa pledeze impotriva tarii. Ei fac opozitie tarii si nimeni nu-i trage la raspundere ptr. tradarea interesului national…

 7. In toate ghidurile masurilor ce finanteaza proiecte cu bani din FEADR se face vorbire , ba chiar au fost editate instructiuni pentru evitarea creerii de conditii artificiale care ar distorsiona competitia in vederea declararii eligibilitatii dar bag seama vicierea concurentei prin acordarea de subventii inegale dpdv al cuantumului pentru situatii similare este considerata foarte in regula.
  Intreb , totusi unde este egalitatea de sanse si tot bla-blaul asta pe care il promoveaza cu surle si trimbite cea mai protectionista si discriminatorie uniune care a existat vreodata in istoria moderna a omenirii si care este Uniunea Europeana ?
  Uniunea Europeana este o uniune de interese ale unora pe spinarea si sudoarea altora care nu urmareste decit interesele economice , politice si militare ale unora in detrimentul si prin spolierea altora.
  Tocmai din cauza potentialului agricol al Romaniei ni se aplica acest tratament discriminatoriu in privinta subventiilor pentru-ca in situatii similare cu toate conditiile de la noi in anumite sectoare agricole am putea ride de ceilalti membri ai UE care au pretentia sa dicteze politicile agricole ale acesteia si exemplul cel mai la indemina este productia record de porumb boabe din anul 2017 , cea mai mare din UE si asta in conditiile in care noi avem irigatii pe suprafete mici ca sa nu spun ca nu avem comparativ cu alte tari membre UE.
  Politica momentului este descurajarea micului fermier si a oricaruia care ar putea sa isi asigure independent alimentele de baza in gospodaria proprie si care ar putea sa mai si comercializeze produse sanatoase pe piata locala.
  Trebuie sa mincam numai de la K, L ,C , P si restul lazilor de gunoi care au pretentia ca ne vind produse de cea mai buna calitate si la preturi exceptional de bune dar care in realitate ne vind numai gunoaie pe post de mincare si la niste preturi de batjocura atita vreme cit creeaza dependenta dpdv al asigurarii hranei .
  Prin politicile fiscale , agricole si sociale se urmareste pe orice cale descurajarea micului fermier de a mai produce produse agricole sau redirectionarea acestuia doar pe anumite sectoare care nu pot crea concurenta .

 8. Se urmareste distrugerea fermelor si a fermierilor mici din Romania.
  Nici politica UE ,nici a Romaniei nu ii sprijina indeajuns pe fermierii mici si mijlocii.Numai capitalului mare i se ofera sanse.Fiecare dintre noi trebuie sa opunem rezistenta cumparind produse din zona, direct de la taranii producatori.Formele asociative ar fi o sansa reala de supravietuire a fermelor mici prin diversitatea sortimentelor de produse de calitate,pa masura cererii consumatorilor, pastrarea traditiei si promovarea turismului,infiintarea magazinelor satesti cu produse regionale si un procent ridicat de produse ecologice ,care protejeaza natura si mediul inconjurator ,tot mai amenintat in momentul de fata.

Scrie un comentariu