Ştiri agricoleSurse de finanţare

VESTE PENTRU FERMIERII care PRIMESC SUBVENȚIILE APIA ÎN CONTURI!

Este lege în vigoare! Fermierii care încasează subvenții sau alte plăți care le sunt virate în conturi bancare primesc o veste bună. De la 27 ianuarie, băncile nu mai au voie să perceapă anumite comisioane pentru conturile de bază printre care se numără comisioanele de deschidere, administrare sau consultare sold. 

Măsura eliminării mai multor comisioane a fost luată de Parlament prin intermediul Legii nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, și a început să se aplice din 27 ianuarie 2018.

Deschiderea, administrarea și închidere a contului, depunerea de fonduri, retragerile de numerar și plăți (debitări directe, plăți cu cardul, transferuri de credit) sunt considerate servicii de bază aferente unui cont bancar. Legea prevede sancțiuni aspre pentru instituțiile bancare care nu respectă drepturile clienților și vor percepe comisioane serviciile conturilor de bază.

Amenzile sunt între 10.000 şi 50.000 de lei. Instituţiile bancare sancționate vor putea fi obligate să restituie banii încasaţi ilegal, altfel vor primi noi amenzi, cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei. Constatarea încălcării prevederilor acestei legi intră în sarcina inspectorilor OPC, la sesizarea clienților. De asemenea, comisariatele pentru protecția consumatorilor se pot autosesiza din oficiu.

Fermierii sunt legați în mod obligatoriu de plata subvenției prin bancă neexinstând altă metodă de încasare a banilor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu