Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

OFICIAL: ȚARA care SE OPUNE EGALIZĂRII SUBVENȚIILOR pentru TOȚI FERMIERII DIN UE!

Discuții la nivel înalt despre subvențiile fermierilor! Teme precum plățile către producătorii agricoli dar și situația de pe piața zahărului, a cărnii de porc și a laptelui au fost dezbătute la Consiliul European AGRIFISH, care a avut loc la Bruxelles în data de 29 ianuarie 2018.

În cadrul reuniunii, miniștrii agriculturii din țările membre au putut luat cuvântul iar România a fost reprezentată de secretarul de stat, Alexandru Potor întrucât ministrul Petre Daea a participat la audierile din Parlament pentru funcția de ministru al agriculturii și ulterior a depus jurământul la Palataul Cotroceni.


Dezbaterile cele mai intense s-au desfășurat pe marginea Comunicării Comisiei UE privitoare la viitoarea Politică Agricolă Comună. Comisarul European Phil Hogan a ținut să îndepărteze anumite îngrijorări care au apărut între membrii blocului comunitar în legătură cu posibila renaționalizare a PAC și creșterea birocrației, prin solicitarea adoptării unor Planuri Naționale Strategice ca precondiție pentru accesarea fondurilor destinate agriculturii.

România nu este de acord cu plafonarea plăților directe și a respins ideea cofinanțării din surse naționale a sumelor plătite pe suprafața agricolă

“În cadrul înaltului for European am transmis faptul că, în perioada următoare de programare, zonele rurale trebuie să continue a fi finanțate corespunzător, pentru a ajunge la un nivel de dezvoltare comparabil cu cel din alte state membre. Am observat cu satisfacție faptul că mai multe state membre împărtășesc poziția noastră (în special privind nevoia atingerii convergenței externe a plăților pentru fermieri)”, a precizat secretarul de stat Alexandru Potor, potrivit unui comunicat remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

Acesta a dezvăluit că a asistat și la exprimarea unor opinii care resping egalizarea plăților directe între statele membre. În mod notabil Olanda, care a invocat niveluri diferite de la o țară la alta în ceea ce privește costul input-urilor, prețul terenurilor și al forței de muncă”, a arătat Alexandru Potor.

Comisarul Hogan a expus membrilor Consiliului o analiză asupra situației piețelor agricole. Ministrul bulgar al Agriculturii – Rumen Porodzanov, care asigură conducerea lucrărilor Consiliului AGRIFISH, a solicitat intervenienților să se concentreze în special pe sectoarele cele mai sensibile – zahăr, lapte și carne de porc.

Sectorul laptelui a cunoscut o relativă revenire după șocurile anilor trecuți dar rămâne foarte sensibil din cauza acumulărilor uriașe de stocuri de lapte praf degresat (aproximativ 380.000 tone). Acestea pot dezechilibra piața și în aceste condiții România încurajează toate măsurile care pot fi adoptate la nivel comunitar, având ca efect reducerea cât mai rapidă a stocurilor.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu