Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

CUNOSCUT OIER MERGE LA ÎNCHISOARE pentru FRAUDĂ CU SUBVENȚII APIA!

A vrut să păcălească agenția de plăți dar frauda a fost descoperită. Banii europeni sunt foarte atractivi pentru fermierii români iar în unele cazuri extreme aceștia ajung să creadă să pot comite fraude fără să fie descoperiți. Este și cazul unui oier din localitatea Noşlac, județul Alba care a fost condamnat definitiv la 1 an, 6 luni și 20 de zile de închisoare. Acesta mai trebuie să plătească daune de peste 40.000 de lei.
Aurel Cristian Ungurean care deține și o funcție de consilier local, va merge la închisoare pentru o perioadă de 1 an, 6 luni şi 20 de zile. Hotărârea definitivă a fost luată la Curtea de Apel Alba Iulia în 23 ianuarie 2018, instanță care a menținut decizia anterioară a Tribunalului Alba, din noiembrie 2017.

Instanţa a mai menţi­nut sechestrul pe 625 de oi ale inculpatului, impus prin ordonanţă a procurorilor DNA, precum și pe alte bunuri ale acestuia. Fermierul a fost judecat pentru obținerea ilegală de fonduri europene şi fals material în înscrisuri oficiale. Potrivit DNA, în perioada 2009-2013, Aurel Cristian Ungurean a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai multe documente false (adeverinţe având ca emitent Primăria Noşlac şi contracte de arendare) în vederea acordării sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Prin acest demers, inculpatul a obţinut fonduri nerambursabile în valoare totală de 43.977,11 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul judeţean Alba s-a constitut parte civilă în procesul penal.

„Elementul material al infracțiunii constă în acțiunea inculpatului care a folosit, în baza aceleiași rezoluții, în perioada 2009 – 2013, adeverința nr. din 08.06.2012 și adeverința nr. 2022/14.05.2013, emise de Primăria Noșlac, adeverința fără număr din 09.09.2013, emisă de Asociația Crescătorilor de Bovine Noșlac, contractul de închiriere nr. 1358/07.03.2012 încheiat cu Primăria Noșlac, toate falsificate, precum și documente inexacte, respectiv adresa nr. 1805/14.05.2010 și adresa nr. 1442/23.05.2011 emise de Primăria Noșlac și a prezentat declarații false în momentul în care a declarat și digitizat suprafețe de teren asupra cărora nu avea un drept de folosință, pe care l-a justificat cu contracte încheiate cu proprietarii altor terenuri pe care le folosea”, se afirmă în motivarea primei hotărâri pronunțate în dosar.

Inculpatul a plătit în cursul cercetării penale întreaga sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă, dar pe parcursul cercetării judecătoreşti instituţia a mai descoperit daune de zeci de mii de lei.

Sursa: www.ziarulunirea.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Banii is ochiu dracului.Banii din subventie sunt bani care se scurg in gauri ascunse in multe cazuri.Cand cade unul in pacat(la APIA) atunci se intrec in corectitudine,ii imputa si ce nu i-au dat.Pacat,asa multi agricultori falimenteaza iar altii devin milionari.Sa fim seriosi,daca s-ar face toate verificarile corect nu s-ar ajunge in situatii de acest gen.Acel om plateste pentru toti cei implicati.

  2. Asculta mai ioane …..totusi acest crescător avea ceva pămînt şi oi şi lau e executat rapid dar pe cei care fura țară la greu ce se întâmplă ? Lucrul acesta sa te frmînte mai mult şi nu 40 000 lei necuveniți

  3. cand tot spuneam incontinuu ca subventiile sunt ajutoare sociale bani acordati fara a vedea directia lor si intrebuintarea lor . banii din subventii nu ajung in agricultura . sunt cazuri dovedite cand fermierii statea cu crotalele in sertar si incasau subventii fermierii declarau ca in teren este cultivat cu ceva dar in realitate era parloaga si se practica in continuare. autoritatile sunt nepasatoare ori complice. miliarde de euro ajung in buzunarele mafiotilor in timp ce satele di RO se zbat in saracie lucie. de ce nu se fac controale in teren ? de ce nu sunt locuri de munca in mediile rurale? ministerul agriculturii se numeste si dezvoltarii rurale ? cum un PFA primeste de ani de zile subventii la 200 de ha ramburs de tva tot feulu de subventii la motorina ant sprijinuri cuplate dar el nu a inregistrat in toti anii un contract de munca. ITMul chiar nu vede. ne pleaca tinerii din tara si muncesc in agricultura altor tari ca la noi in tara daca vrei forme legale esti asistat social Sa va fie rusine.

Scrie un comentariu