• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CRESCĂTORII de vaci de carne SUSȚIN PLAFONAREA SUBVENȚIILOR. Dumitru Grigorean (ACBCR): ”AR FI ÎN AVANTAJUL FERMIERILOR ROMÂNI”

    Roxana Dobre -

    Subvenții pentru crescătorii de animale. Plata banilor europeni este extrem de importantă pentru fermierii din țara noastră care au ales zootehnia. În această perioadă asociațiile reprezentative la nivel național au fost chemate la Ministerul Agriculturii pentru a-și spune punctul de vedere cu privire la modul în care ar trebui să se desfășoare plata subvențiilor după 2020 când va intra în vigoare noua Politică Agricolă Comună (PAC). 

    Un punct de vedere aparte este cel prezentat de Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR) care este poate singura asociație care își exprimă public susținerea pentru plafonarea subvențiilor agricole, măsură discutată intens și la nivel european.

    ”Având în vedere că în cadrul ACBCR majoritatea fermierilor sunt fermieri mici și mijlocii, opinia noastră este că plafonarea plăților directe (art. 3.2.1) ar fi în avantajul fermierilor români, ținând cont de specificul agriculturii românești și dimensiunile fermelor”, este propunerea înaintată de crescătorii de vaci de carne, remisă pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

    Aceștia subliniază că un aspect important în cadrul acestui capitol îl reprezintă recomandarea ca plățile directe să fie simplificate și mai bine direcționate, tocmai pentru a-și îndeplini misiunea mai eficient.

    Restul propunerilor înaintate de ACBCR se referă la întărirea poziției fermierilor în lanțul de distribuție alimentar, prin organizații de producători recunoscute, prioritizare sectorului de creștere a bovinelor având în vedere scăderea, după 1989, de la 7 milioane de capete la 1,5 milioane.

    Reamintim că joi, 11 ianuarie 2018, ministrul Agriculturii, Petre Daea, și secretarul de stat Alexandru Potor au mediat, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), două dezbateri pe marginea textului Comunicării Comisiei Europene privind Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii.

    În ambele reuniuni s-au dezbătut aspectele cheie pentru România din textul Comunicării, identificate de MADR, dintre care menționăm: flexibilitatea de implementare a PAC la nivel de stat membru – Statele membre vor trebui să elaboreze planuri strategice privind PAC; convergența externă a plăților directe – reducerea diferențelor dintre statele membre în ceea ce privește sprijinul PAC; asigurarea unui sprijin echitabil și mai bine orientat pentru venitul fermierului (convergența internă); un accent mai puternic pe cercetare, inovare, formare și utilizarea serviciilor de consiliere; îmbunătățirea protecției mediului și acțiuni climatice; reînnoirea generațiilor de fermieri; gestionarea riscurilor.

    Ministrul Petre Daea a solicitat tuturor participanților să transmită contribuții scrise față de aspectele cheie din Comunicarea Comisiei, până cel târziu la data de 2 februarie 2018, în vederea elaborării unui document comun, care să reflecte poziția sectorului agricol din România față de documentul Comisiei.

    În data de 29 noiembrie 2017, Comisia Europeană a publicat Comunicarea sa ce va sta la baza dezbaterilor la nivelul instituțiilor europene, precum și la nivel de state membre. Textul Comunicării Comisiei Europene privind Viitorul sectorului alimentar și al agriculturii este disponibil și pe site-ul MADR (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-4841_ro.htm).


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”