Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

AJUTOR DE MINIMIS pentru CRESCĂTORII DE VACI și plata SPRIJINULUI CUPLAT doar pentru ANIMALE DIN RASĂ PURĂ, în discuții la MADR!

Subvențiile fermierilor, pe masa ministrului agriculturii, Petre Daea. Crescătorii de vaci au avut o discuție de peste trei ore cu șeful de la agricultură pe marginea noilor condiții după care se va achita Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) în 2019. Cea mai dezbătută propunere a fost înaintată de Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR) care susține că plata pentru  SCZ nu mai trebuie să fie egală între rasa pură și metisii aceștia. 

Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR) a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că fermierii vor mai avea o întâlnire cu ministrul agriculturii întrucât aspecte importante mai trebuie stabilite, definitivate.

”Sigur va mai fi cel puțin o întâlnire. Astăzi am prezentat argumente pentru solicitările noastre. Cred ca atât conducerea MADR cât și colegii de la Asociația Bălțata Românească au înțeles că e mai bine să nu forțăm lucrurile. Am căzut de acord TOATE asociațiile asupra problemei tineretului metis, să se acorde sprijin financiar separat, unde să intre toate rasele, fără discriminare. Restul “revendicărilor” noastre vor fi analizate și discutate în perioada imediat următoare”, a explicat fermierul pentru publicația noastră.

Iată cele 12 propuneri înaintate de Asociația Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România ministrului agriculturii și remise pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro:

1. Modificarea și completarea ordinului 619/2015 în așa fel încât principalii beneficiari ai SCZ să fie fermierii care cresc animale rasă curată cu certificat de origine, animale cu valoare economică și genetică ridicată și care pot sta la baza evoluției corespunzătoare a sectorului pe viitor.

O eventuală “relaxare” a condițiilor de eligibilitate, care ar permite intrarea la plată a unui număr însemnat de metiși ar aduce prejudicii sectorului, existând riscul de a se încălca regulamentele europene care au stat la baza acordării SCZ.

2. Propunem ca tineretul metis de la toate rasele de bovine crescute în România să poată beneficia de sprijin financiar (național sau european), dar cu respectarea strictă a legislației naționale și europene, fără a pune în pericol actualele forme de sprijin, lucru care s-ar întâmpla dacă se acceptă propunerile colegilor de la Asociaţia Crescătorilor de Vaci – Balţată Românească Tip Simmental.

Acest lucru s-ar putea realiza în cadrul unui ajutor de minimis, ajutor de care ar putea beneficia toți fermierii care îngrașă tăurași și astfel nu ar mai exista discriminări între crescătorii de vaci pe criteriul rasei pe care o cresc.

3. Dacă se consideră de către conducerea MADR că acest sprijin nu este posibil, din cauza nealocării sumelor necesare în bugetul pe anul 2018, propunem modificarea ordinului 619, astfel încât tineretul metiș să fie eligibil doar dacă mama este înscrisă în secțiunea secundară a Registrului Genealogic (RG), fapt care ar duce la o distribuire mai echitabilă a sprijinului cuplat, pe criterii de performanță, care ar trebui confirmată și de efectuarea Controlului Oficial al Performanțelor (COP) pentru această categorie.

4. Ca urmare a dificultăților cu care ne confruntăm în utilizarea programului SICASA, program cu ajutorul căruia asigurăm menținerea RG la rasele Charolaise și Limousine, revenim cu rugămintea de a efectua toate demersurile necesare pentru îmbunătățirea funcționalității acestuia, astfel încât să putem onora solicitările fermierilor, atât în ceea ce privește eliberarea certificatelor de origine, cât și pentru a putea elibera la timp adeverințele necesare la depunerea cererilor de sprijin la APIA.

5. Solicităm eliminarea din ordinul 619/2015 a pragului maxim de vârstă pentru vaci, ținând cont de faptul că vacile din rasele de carne au o longevitate productivă ridicată, putând fi exploatate până la 16-18 ani.

Notă Agrointeligența: Momentan vârsta pentru încadrarea SCZ a vacilor din rase de carne este de maximum 12 ani vacile și de 6 ani taurii de reproducție la data-limită de depunere a cererii unice de plată!

6. Ținând cont de modificările Regulamentului 1307/2013 prin Reg. 2393/13 DEC 2017, art. 3, se impune modificarea definiției pășunilor permanente, astfel încât să nu mai fie declarate neeligibile suprafețe însemnate de pășuni, în special în zona de munte, la altitudini mari, lucru care s-a întâmplat, din păcate, cu fermierii din anii trecuți, uneori și din exces de zel sau din insuficientă cunoaștere a reglementărilor europene.

7. Solicităm sprijinul MADR pentru a putea găsi o modalitate, împreună cu reprezentanții ANSVSA, ca asociațiile conducătoare de RG la bovine să poată avea acces la programul SNIIA, pentru a putea vizualiza efectivul de animale al exploatațiilor pentru care efectuăm serviciul de menținere a RG.

8. Măsuri de promovare a tuturor produselor agroalimentare românești. Propunerea noastră ar fi ca programul „alege oaia” să fie extins și la alte specii, putând deveni „alege carnea românească”; cu aceleași eforturi financiare și de logistică se va ajunge la rezultate mult mai bune, atât pentru fermierii români, cât și pentru consumatori.

În același timp, se impune declanșarea unor acțiuni de înlăturare de pe piață a produselor agroalimentare contrafăcute, a comerțului ilegal de produse agroalimentare și a instituirii unor obligații clare pentru producătorii acestor mărfuri de a oferi consumatorilor indicații precise, prin etichetarea corectă a produselor comercializate.

9. Desfășurarea unor demersuri comune (MADR., Asociații reprezentative) pentru deschiderea sau redeschiderea unor piețe importante pentru animalele și produsele agroalimentare românești (Turcia, Iran, Țările Arabe).

10. Realizarea unor programe multianuale de dezvoltare a sectorului, care să cuprindă toți crescătorii și care să acopere următoarele obiective: centre de procesare lapte-carne, puncte de sacrificare, magazine la poarta fermei.

11. Considerăm că se impune o mai bună colaborare între conducerea MADR și fermieri, prin intermediul reprezentanților acestora, în special la elaborarea strategiilor și a programelor pe termen lung și, bineînțeles, la redactarea actelor normative ale căror beneficiari sunt fermierii, tocmai pentru a preîntâmpina unele greutăți la implementarea acestora.

12. Solicităm reintroducerea „Ajutorului de Minimis” pentru achiziția de animale cu valoare genetică ridicată și transformarea acestuia în program multianual, susținut de MADR.

De specificat că eventualele modificări trebuie notificate la Bruxelles până la data de 31 august pentru anul următor deci s-ar aplica din Campania 2019.

Discuții și despre ”vânătorii” de subvenții

La Ministerul Agriculturii s-a luat în discuție și propunerilor unor crescători de bovine care au găsit ”șmecheria” prin care vacile de lapte ”pensionate” de la sala de muls să fie trecute ca vaci care fac performanță în sectorul cărnii. Mișcarea, una ingenioasă la care s-au gândit ”vânătorii de subvenții” are însă două probleme: prima – are nevoie de girul Ministerului Agriculturii, al ministrului Petre Daea, iar a doua – contravine regulamentelor europene. Așadar, conform surselor Agrointeligența-www.agrointel.ro, o astfel de practică la nivel național pune în pericol sprijinul cuplat pentru toți fermierii – și al celor cu vaci de lapte, și al celor cu vaci de carne.

”Da, am avut unele propuneri comune cu colegii de la Bălțată și unele la care am fost de acord cu ei. Cred ca au înțeles și ei că unele prouneri au fost cam deplasate”, a mai arătat Dumitru Grigorean.

Citiți și:

VÂNĂTORII DE SUBVENȚII sau CUM VA PIERDE ROMÂNIA SPRIJINUL CUPLAT pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

  1. Ma deranjaza ca nu mai aud o vorba despre Bruna de Maramures care probuce cel mai bun lapte si cea mai buna carne nu in cantitati comparabile cu cele laudate azi.Eu cresc numai rasa Bruna,in regim natural, livrez in jur de 3t carne si daca voi fi exlus de la A.N.T.8 ma las de sportul acesta si-mi vad de pensie.

  2. Dupa ce au luat mii de euro pe fiecare animal asa zis de rasa pura ,acesti brontozauri rapace,vazand ca multi oameni cinstiti se apropie si ei anevoie de borcanul cu miere,incearca prin diverse tertipuri s-al traga numai pentru domniile lor. Daca mai sunt sunt romani cat de cat patrioti si necumparati de acesti imbuibati cu subventii nemeritate, in guvern,la agricultura,dati o lege dreapta pentru toti crescatorii de vaci din tara asta.

  3. Dacă cei care ne conduc ar gândi și simți românește, nu ar mai născoci tot felul de piedici pentru romanii care încearcă sa trăiască muncind în agricultura! Se pot gasi modalități prin care sa se elimine discriminarea bazata pe numărul și rasa animalelor. De exemplu se poate acorda subvenții pentru fiecare kg de carne livrata. Și pentru calitate se poate găsi o modalitate de plata. Totul este sa fie avuta în vedere viața și sănătatea oamenilor, și nu satisfacerea lăcomiei unora. Dar sa auzim de Bine.

    1. Aceasta a fost propunerea finala: subvenție la carcasa, in funcție de clasificarea acesteia, fără condiție de rasa sau alte criterii.

  4. Foamea de bani este mare,de ce sa ii dam subventie si amaratului care are niste metisi,sa luam noi smecheri tot,pai omul de rand are bani de rasa pura,in tara se moare de foame si voi cereti 2500 de euro pe o juninca,pai cand aduna un om de rand bani pentru zece capete ca sa ia sprijin,niciodata,tot voi astia cu bani vreti sa luati tot.

Scrie un comentariu