Ştiri agricole

DANIEL BUDA, europarlamentar: ”SUBVENȚIILE trebuie să ajungă într-adevăr LA CEI CARE FAC AGRICULTURĂ”

Eurodeputatul Daniel Buda este cunoscut pentru reacțiile prompte pe care le are la problemele fermierilor români

Menținerea plăților directe, dar și liniaritatea lor între statele membre trebuie să se regăsească în Politica Agricolă Comună după 2020, susține eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Acesta subliniză că este mai mult decât important ca banii din acest sector să ajungă la cei care fac într-adevăr agricultură.

”Am introdus în ecuația dezbaterilor, necesitatea corelării subvențiilor de la un anumit nivel cu cel al producțiilor. Cred că este mai mult decât important ca banii din acest sector să ajungă la cei care fac într-adevăr agricultură. Desigur, discuțiile sunt departe de a se fi încheiat și tocmai de aceea, aștept sugestii și propuneri de la dumneavoastră pe acest subiect”, le-a transmis Daniel Buda fermierilor români.

Eurodeputatul a relatat că joi, 8 februarie, a avut loc o dezbatere în cadrul grupului PPE, cu privire la viitorul Politicii Agricole Comune după 2020. ”Ca urmare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, vom avea de-a face cu siguranță cu o reducere a bugetului Uniunii. În mod cert, atât Politica de Coeziune, cât și Politica Agricolă Comună vor suferi ajustări financiare. Discuțiile care s-au purtat cu o seară înainte cu Comisarul european Günther Oettinger, responsabil pentru buget şi resurse umane, dar și în cadrul sedinței de astăzi, au fost în jurul palierelor care vor suferi ajustări”, a precizat Daniel Buda care a subliniat că menținerea Politicii Agricole Comune la un nivel adecvat este mai mult decât o necesitate deoarece implică securitatea alimentară înainte de orice.

Fermierii au venituri mult sub media celorlalte categorii profesionale

Potrivit studiilor recente, fermierii au venituri mult sub media celorlalte categorii profesionale din Uniunea Europeană, în toate statele membre. ”În intervenția pe care am susținut-o, am subliniat necesitatea menținerii plăților directe la un nivel adecvat, renunțarea la criteriul istoric și mai ales liniaritatea acestora pentru fermierii din statele membre. Un lucru discutat intens a fost degresivitatea până la plafonare a subvențiilor. Știu că nimeni nu dorește limitarea subvențiilor, toți fermierii își doresc cât mai mulți bani, dar acest lucru trebuie să cunoască o rezolvare la nivelul Uniunii Europene și nicidecum să nu fie lăsat la îndemâna statelor membre. Perturbările care ar putea avea loc în ipoteza în care ar fi la mâna statelor membre, ar transforma Politica Agricolă Comună într-un spațiu al dezechilibrelor majore între statele membre”, a avertizat Daniel Buda.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Da ar corect ca subvențiile să ajungă la cei care fac intradevar agricultura ,pentru că până acum au fost multi asa zis fermieri care au dat pământul in arendă dar care încasează si subvențiile.

  2. Ar trebui macar sa faca dovada ca au folosit samanta certificata , au respectat tehnologia si ca au valorificat produse agricole fie din sector vegetal fie zootehnic

Scrie un comentariu