Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Bani APROBAȚI de Guvern. Ce SUBVENȚII urmează să ajungă la FERMIERI în perioada următoare!

Un nou sprijin financiar aprobat în ședința de Guvern. Executivul condus de premierul Viorica Dăncilă a emis joi, 8 februarie, o decizie prin care acordă fermierilor români un sprijin de peste 320 milioane lei, în 2018, pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Agricultorii vor beneficia și în 2018 de sprijin financiar pentru reducerea accizei la motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare, permițând astfel o diminuare a costurilor de producție în sectorul agricol prin rambursarea diferențelor de accize.

Suma alocată de Guvern în acest scop pentru anul în curs este de 320,581 milioane de lei și va fi asigurată de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pentru 2018.

Cantitățile de motorină care vor beneficia de ajutor de stat sub formă de rambursare urmează să fie aprobate prin ordine ale ministrului agriculturii și dezvoltării rurale. De menționat, de asemenea, că schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură nu poate fi cumulată cu alte forme de sprijin pentru aceleași costuri eligibile.

Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură a fost aprobată în 2014 (prin Hotărârea Guvernului 1174/ 2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură). Valoarea maximă a schemei de ajutor de stat prevăzută pentru perioada de aplicare 2014-2020 este de 3,334 miliarde de lei.

Restanță din subvenția la motorină din trimestrul III din 2017

Fermierii mai au încă de așteptat în privința celei de-a doua tranșe din subvenție la motorină din trimestrul al III-lea al anului 2017. Agricultorii și crescătorii de animale au încasat numai 50% din banii ce li se cuveneau la finele anului trecut și acum așteaptă diferența. Se pare că banii rămași de achitat se vor achita separat fie acum, din noul buget aprobat, fie împreună cu subvenția aferentă trimestrului al IV-lea din 2017.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

Scrie un comentariu