Ştiri agricole

VESTE URIAȘĂ pentru CIOBANII ROMÂNI!

Oierii primesc o veste bună de la ministrul agriculturii. Petre Daea a declarat astăzi, luni – 12 februarie, că proiectele demarate pentru crescătorii de ovine au început să își producă efectele.


”Am şase retaileri cunoscuţi (Metro, Selgros, Auchan, Kaufland, Mega Image, Penny) care vând în 262 de magazine, zilnic, carne de oaie. Am făcut un calcul şi pe total lună se vinde carne de oaie în diverse componente 37.200 de kilograme, peste 37 de tone pe lună. Se taie şi se duc în lanţurile de magazine aproape 1.500 de oi. Iată, o stână se taie şi mănâncă românii carne bună, gustoasă, sănătoasă, făcută în cele mai curate zone ale ţării, pe păşuni montane, în goluri alpine, cu multă grijă, cu strădanie, dar cu drag de această specie. Şi aici nu sunt luate în calcul reţelele consacrate, respectiv pieţele organizate”, a punctat ministrul agriculturii într-un interviu acordat pentru Agerpres.

Lâna de la ciobani ar putea încălzi militarii români

Legat de stadiul programului  “Alege Oaia”, șeful de la agricultură a anunțat că următoarea etapă este să lege lanţul între preluarea lânii şi prelucrare.

„Zi şi noapte, împreună cu colegii, adunăm lâna, nu o lăsăm pe câmp, prelucrăm lâna acolo unde putem să prelucrăm, pentru că încă nu avem liniile de prelucrare pentru că s-au distrus. (…) Să legăm aceste lanţ, o spălăm în ţară şi avem două spălătorii până la această dată şi avem în proiectare încă două spălătorii (…), dar va trece timp până se vor pune în mişcare. Facem firul de lână îl ducem înapoi la oamenii aceia în vârstă care vor să câştige un ban stând acasă, mergându-le încă mâna, şi dorind să mai trăiască să facă ceva şi prin mâna lor să-şi poată plăti obligaţiile pe care le au la primării (…), iar apoi să luăm aceste produse să le ducem la ce vrea ţara. Ştiţi că erau cu ciorapii când am dat drumul la ciorapi, iar acum nu mai găseşti ciorapi de lână. Sunt buni. Avem o fabrică de stofe la Buhuşi, care mai este în picioare şi am intrat în colaborare cu domnul ministru Fifor care a trimis personal de la domnia sa să vadă ce pot face din materialele respective ca să dea la armată”, a mai spus Daea.

Șeful de la agricultură spune că lâna românească este căutată inclusiv de nemți care o folosesc la culturile hidroponice  dar ar putea ajunge și sub formă de covoare în luxoasele hoteluri din Bruxelles.

”Iată că din lână se pot face foarte multe lucruri, pe de o parte industria textilă poate să meargă, pe de altă parte se face termoizolant, (…) dar mai mult decât atât, prin sortarea lânii, nemţii acum solicită din România toate resturile de lână. Din acestea fac culturi hidroponice. Pun straturi în diferite zone, cultivă plante ornamentale sau de cultură. Nu se aruncă nimic. Am fost la Bruxelles am stat de vorbă cu proprietarii lanţurilor hoteliere şi ei nu mai admit ca în hotelurile lor să intre covoare făcute din altceva decât din lână. Iată, avem o piaţă extraordinară”, a conchis Daea.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

 1. Prea multà atentie la oi si ciobani .Nu spune nimeni aici cà realitetea e cà pe unde pasc oile ,apar scàietii si spinii ,purtand semintele pe lana si din fecale pe toate terenurile .Nu-i asa? Am avut si noi evenimente foarte neplacute cu ciobani care au lasat turmele nesupravegheate si ne-au mancat cultura de porumb sau ovaz.Altàdatà pe lucernà .Din partea mea sà le duca la abator pe toate .Toti proprietarii de oi sunt niste nesimtiti .

 2. in Constitutia Romaniei la art.30 este stipulat “libertatea de exprimare” . la revolutia di ’89 au murit oameni sa avem acest drept dar vad pe unii comunisti care nu se lasa de vechile practici si vor sa bage pumnul in gura. eu stiu ca este deranjat ca pe un site dedicat fermierilor sa vin eu sa arat opiniei publice niste mizerii care se intampla in mediile rurale. fiecare sa vorbeasca in dreptul lui in limita decentei si a bunului simt. comentariile cu un limbaj licentios nu au ce cauta pe acedt site.

 3. nu stiu inainte de a se acorda subventii cum faceau bunicii nostri agricultura si zootehnie. munceau din noapte in noapte fara sa se planga la nimeni sau sa mearga la autoritati sa ceara ajutor. erau si stani cu oi pe toate dealurile terenurile erau lucrate . acum se acorda aceste subventii drept ajutoare sociale care incurajeaza nemunca evaziunea fals in declaratii munca la negru. stau cu crotalele in sertare si incaseaza subventii pe animale vandute demult sau declara o cultura la apia iar in teren demult nu a mai fost lucrate terenurile. toti lucreaza si ciobanii si cei cu vegetalul cu oameni la negru sa imi spuna cineva cu stana care a incasat subventii ptr 100 de oi daca a inregistrat un singur contract de munca sau cel cu 100 de ha teren la apia daca are minim 1 angajat cu forme legale. acest flagel cu munca la negru este un genocid si trebuie incadrate la crime impotriva comunitatii. in general in.agricultura se practica munca la negru prin sclavie dar ma grav este ca se foloseste minori care au abandonat scolile iar autoritatile dorm nepasatoare sau partase la acest flagel.

 4. folosirea si patrunderea fortatape proprietatea altora se numeste violare de proprietate si este pedepsita de legile tarii.CINEtrebuie sa aplice legea?Oare politia locala ce rpl are in apararea proprietatii oamenilor care nuau de unde sa dea mielul, casul si vitelul drept spaga pentru neluarea de masuri in astfel de cazuri

 5. Programul OAIA mi se pare o chestiune care daca se infaptuieste este un stop la ceea ce ciobanii nostri spuneau cu naduf ca n-au ce face, printre altele, cu LANA. Ei bine, dragi oieri, unii poate-si mai amintesc de mine, e un inceput. Va recomand sa cautati acele centre de prima prelucrare a lanii (ma uit de cate ori trec prin zona, ca acolo in locatia aia, ducea maica-mea lana in secolul din urma – o masina de daracit- o lua “trasa” si venea acasa sa o toarca). Ce bine-ar fi ” dle draga ministru , leat cu mine, daca in scoli la “lucru manual” copilele noastre ar fi invatate de senioarele (batranele) satului cum se tine furca si cum se invarte fusul. HAI SA NU UITAM ACEST OBICEI ANCESTRAL. Si aici intre Carpati si Dunare trebuie sa ducem mai departe , ceea ce bunii si strabunii nostri au pastrat cu sfintenie.

 6. Domnule CIOBAN, proprietarul terenului nu este obligat sa-l pazeasca sau sa aiba garduri.Obligatia ciobanului este sa-si supravegheze turma sa nu produca pagube. Sunt destule terenuri pe care se poate pasuna iarna. Va rog sa faceti tot posibilul sa nu mai intrati cu animalele pe culturi. Daca vreti sa fiti respectati, trebuie ca si dvs. sa-i respectati pe altii… Se poate, incercati, este loc pentru toti…

 7. Alo colegu dacă oile intră pe teren inseamnă ca nu ai pază sau garduri. Dar dacă ai terenul în arendă nu e terenul tău tu mai bine ai avea grijă să iţi dai arenda la timp si la adevărata ei valoare. În goana asta după subvenţii a-ţi arat toate dealurile de noi ciobanii nu mai avem pe unde paşte oile. Otrăviţi terenurile cu erbicide , pesticide, fungicide infectaţi pânza de apă freatică vă spălaţi utilajele infecte in albia râurilor de mor animalele când se adapă. Când erbicidaţi întoarceţi agregatele pe şesuri dealuri fără să le opriţi. Garda de mediu oare nu vede ?

  1. Ciobane .Daca oile intra pe teren inseamna ca esti beat manga si nu mai stii unde iti sunt oile.
   Te miri de ce vine ursu si le fura?
   Gard sa pui tu la stana ca daca plateai arenda ca si mine (asa putina cum zici tu) nu mai lucram eu terenul stateai tu cu oile legal.
   Dar voi nu dati nimic nici macar o braznza! La proprietar.Noi macar dam arenda asa mica cum e dar e jumate din ce castigam noi.

 8. Si noi fermierii care am pierdut culturile din cauza oilor cu ciobani nesimtit cand primim banii. Ei ne intra pe cultura isi ingrasa oile si le vand la metro.peny.etc..Noi ramanem cu paguba si dl .ministru le face reclama.
  Vrem si noi 30% din profit ?
  Sau macar despagubire ca asigurarea nu plateste si politia nu face nimic?

Scrie un comentariu