Creșterea animalelorŞtiri agricole

UN ELECTRONIST din Covasna a inventat DISPOZITIVUL care ȚINE LA DISTANȚĂ URȘII ȘI LUPII!

Fermierii au un nou aliat în lupta cu fiarele sălbatice care fac ravagii în stâne sau exploatații zootehnice de vaci! Un electronist din județul Covasna, Zsigmond Imre, a inventat un sistem de semnalare a prezenţei şi îndepărtare a animalelor sălbatice, bazat pe senzori termici şi de mişcare.

Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, a declarat că invenţia lui  Zsigmond Imre se pretează pentru stânile de oi şi ciurdele de vaci dispuse pe suprafeţe mici şi a stârnit interesul fermierilor aflaţi în situaţia de a-şi apăra animalele de atacurile urşilor.

„Zsigmond Imre este unul dintre cei mai buni tehnicieni electronişti din Sfântu Gheorghe, s-a ocupat ani de zile de repararea televizoarelor, iar el a conceput acest sistem bazat pe senzori de mişcare şi senzori termici care, prin cumularea mai multor date, pot semnala prezenţa animalelor sălbatice mari şi declanşează sistemul de alarmare acustic, luminos sau prin unde radio”, a declarat Könczei Csaba.

Practic sistemul se poate monta la o stână, la un gard electric, pe elemente de energie solară. Nu este destinat pentru exploatațiile de zeci de hectare, dar e oportun pentru o stână mică de 200-300 de metri pătraţi. Sistemul de alungare a animalelor sălbatice a fost prezentat în cadrul unei recente întâlniri a fermierilor  şi a trezit interesul zootehniştilor.

”Săptămâna aceasta, pe 23 februarie, vom avea o nouă întâlnire la Bixad, cu membrii Asociaţiei crescătorilor de bovine şi o să îl prezentăm şi acolo şi o să vorbim cu câţiva dintre ei, pentru ca primăvara asta să îl ducem la o stână sau la mai multe pentru testare”, a mai spus Zsigmond Imre.

Acesta a mai spus că fermierii din judeţ au avut, în ultimii ani, pagube însemnate din cauza animalelor sălbatice, în special a urşilor, care s-au înmulţit foarte mult. Potrivit specialiştilor, în judeţul Covasna trăiesc în jur de 1.300 de urşi, un număr aproape dublu faţă de efectivul optim.

Conducerea Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului (APM) Covasna a declarat că Ministerul Mediului a acordat anul trecut derogare pentru împuşcarea a 15 urşi periculoşi din judeţul Covasna, iar aproape zece dintre aceştia au fost deja recoltaţi în zona Baraolt, Băţanii Mari, Zagon, Zăbala, Vâlcele şi Araci.

Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat că urşii au distrus culturi agricole, pomi fructiferi, stupi de albine şi au omorât zeci de animale domestice aflate în gospodăriile oamenilor sau pe păşuni, bilanţul pagubelor de anul trecut urmând să fie finalizat în curând.

Sursa: www.agerpres.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Orice idee este bună dacă este pusă în slujba apărării vieţii,bunurilor cetăţenilor.Ar fi bine dacă specialişti în IT sau studenţi la facultăţi de profil să proiecteze şi apoi să construiască astfel de dispozitive cât mai simple,fiabile şi IEFTINE,cu multiple întrebuinţări. De pildă şi ptr.paza recoltelor de cereale,în câmp,împotŕiva furturilor de cereale.Ştiu că există anual o expoziţie, la Bucureşti, la Pavilionul Expoziţional Piaţa Scânteii numai cu aparatură video si dispozitive de inregistrare.

Scrie un comentariu