Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

APIA: ANUNȚ pentru fermierii care AU FOST LA CONTROL PRIN TELEDETECȚIE!

Anunț important pentru producătorii agricoli au fost anul trecut în eșantionul de control prin teledetecție și care cer subvenții în 2018. Acești producători agricoli trebuie să aibă în vedere rezultatele verificărilor efectuate de APIA, iar datele să le folosească pentru solicitarea subvențiilor din anul curent.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) îi informează pe fermierii care s-au aflat la control, atât clasic cât și prin teledetecție, că trebuie să aibă atenție sporită la depunerea cererii unice pentru Campania 2018 deoarece trebuie în mod obligatoriu rezultatele controalelor.

Agrointeligența – www.agrointel.ro vă spune cum se completează cererea unică de plată dacă ați avut control în ferme în anii trecuți, înclusiv în 2018.

În campania 2018, fermierii completează cererea unică de plată, folosind aplicaţia IPA- Online şi realizează electronic operaţiunea de digitizare a parcelelor şi actualizare a declaraţiei de suprafaţă conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie). Conform articolului 8 alineatul (1) lit. f) și f1) din OUG nr.3/2015 cu modificări și completări, fermierii trebuie:

– să declare toate parcelele agricole, în sensul prevederilor art. 72, alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului. Fermierii care deţin parcele agricole cu o suprafaţă de până la 0,1 ha nesolicitate la plată pot să nu le declare, cu condiţia ca suprafața însumată a acestor parcele să nu depășească un hectar. De asemenea fermierii care nu depun cerere pentru nicio plată directă bazată pe suprafață nu au obligația de a-și declara parcelele agricole dacă suprafața totală nu depășește 1 ha. În toate cazurile, fermierul indică în cererea sa că are la dispoziție parcele agricole și, la cererea APIA, indică localizarea acestora.

– să declare toate zonele de interes ecologic prevăzute la art. 20 alin. (1) din OUG nr. 3/2015.

Atenție! Fermierii care participă la schema pentru micii fermieri nu au obligația de a-și declara parcelele agricole pentru care nu depun cerere de plată, cu excepția cazului în care o astfel de declarație este necesară pentru obținerea unui alt tip de ajutor sau sprijin.

Obligații pentru fermierii care anterior au fost controlaţi pe teren clasic sau prin metoda teledetecţiei 

La actualizarea digitizării parcelelor în aplicaţia IPA-Online 2018, fermierii care anterior au fost controlaţi pe teren clasic sau prin metoda teledetecţiei vor utiliza în mod obligatoriu rezultatele controalelor, prin activarea straturilor de măsurători şi se vor asigura că suprafaţa declarată este conformă cu suprafaţa utilizată.

De asemenea, fermierii trebuie să utilizeze informaţiile cadastrale urmare înregistrării sistematice a imobilelor prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, în situaţia în care acestea sunt disponibile şi relevante. Identificarea presupune ca parcela să nu se suprapună peste parcelele declarate de alți fermieri și să nu depășească limita blocului fizic, în conformite cu art.2, lit. n1, din Ordin MADR 619/2015.

Pentru fiecare parcelă se specifică: judeţul (indicativul judeţului), localitatea/comună/oraş, codul SIRUTA al localităţii, numărul blocului fizic în care este localizată parcela agricolă. Numărul parcelei agricole– este un număr serial atribuit de către fermier parcelelor agricole în cadrul blocurilor fizice. Parcelele se numerotează cu numere de la 1 la n. Din campania precedentă se păstrează numerotarea parcelelor agricole. Parcelele primite prin transfer în anul precedent primesc număr de la n+1.

Atenție! Se generează fişiere PDF cu parcelele digitizate care însă nu se tipăresc şi nu se ataşează la dosar, fiind stocate în serverul APIA. Fermierul poate solicita asistenţă centrelor APIA în vederea realizării unei identificări corecte a parcelelor. În acest caz fermierul completează Declaraţia privind
completarea cererii în IPA-Online, prin care declară că pe userul şi parola proprii informaţiile din cererea unică de plată 2018 au fost operate-actualizate cu sprijinul funcţionarului APIA. Fermierul preia întreaga responsabilitate referitoare la corectitudinea şi veridicitatea datelor şi se angajează că nu va contesta ulterior datele înscrise în cererea unică de plată.

Atenţie! Dacă fermierul are cunoştinţă sau se observă pe imagine elemente neeligibile incluse în suprafaţa parcelelor digitizate şi implicit în declaraţia de suprafaţă 2018, fermierul trebuie să le excludă pentru a nu fi supus sancţiunilor.

Reamintim că  cererea unică de plată se depune la APIA în perioada 1 martie-15 mai. Potrivit legislației, cererea unică poate fi depusă și după data de 15 mai în termen de 25 de zile calendaristice cu o reducere de 1 la sută pe zi pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cerere unică ar fi fost depusă până la data de 15 mai inclusiv. De menționat însă că în Campania 2017 ministrul agriculturii a decis să nu le mai permită fermierilor să depună cererea pentru subvenții după termenul limită, deci în perioada cu penalizări, ca să evite ca producătorii agricoli să încaseze mai puțini bani din cauza penalizărilor.

Cererile se depun la Centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Citiți și:

SUBVENȚII APIA 2018. Cererea unică de plată, PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL!

OBLIGATORIU! ADEVERINȚA de care AVEȚI NEVOIE PENTRU SUBVENȚIILE APIA!

AGROINTELIGENȚA vă ajută! Descărcați CEREREA UNICĂ APIA 2018 cu toate MODIFICĂRILE pentru SUBVENȚII!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Despre fermierii care au fost la control nu mai amintiti,,noi nu am primit nici un leu ,,cit trebuie sa mai asteptam..si daca veneau rezultatele din alta tara tot ajungeau intro luna daua,,dar nu la noi nu se poate sistemul are de cistigat de pe urma noastra…..rusine nu ne sustineti deloc dl ministru….

  2. Credeam ca ne spuneti si cand primim banii, noi astia de la teledetectie. Dar nu, sa ne mai chinuie un pic sadicii de la APIA, asta e ideea! Ajunge-i-ar blestemele oamenilor disperati!

    1. Păi,zise dom’ ministru că ne dete si nouă,ăstora,mincinoși care ziseram că avem terenuri cadastrate dar din avion nu se văzură,dacă nu la văzură vasăzică că nu le avem 🤣🤣🤣

Scrie un comentariu