Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚII 2018. PESTICIDELE, INTERZISE pentru ACESTE CULTURI. Director APIA: ”DECIZIA A CREAT UN MIC INCONVENIENT”

Foto: www.rfi.ro

Decizia care îi nemulțumește pe fermieri! Subvențiile plătite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au din acest an noi reguli pentru anumite scheme de plată. Schimbări importante au intervenit la plata pentru Înverzire, o schemă de interes pentru fermieri care, pentru Campania 2017, a ajuns la 57,1745 euro pe hectar.

Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a explicat într-o conferință de presă ce modificări suferă această schemă în 2018 și cum au primit fermierii anunțul privind schimbările.

Directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă

”Una dintre schemele de plată directă din 2015 încoace, pe lângă plata SAPS, este plata pentru înverzire. În acest caz avem anumite condiționalități noi, de exemplu, la culturile fixatoare de azot, s-a introdus o restricție de folosire a produselor de protecție a plantelor, ceea ce a creat un mic inconvenient. Pentru cultura de soia, până în 2017, inclusiv, se putea solicita concomitent atât sprijinul cuplat, cât și procentul de 5% pentru înverzire obligatoriu, iar din 2018 se restricționează folosirea substanțelor de protecție pe aceste culturi. Începând cu acest an, se pot înființa aceste tipuri de culturi, dar cu condiția să nu se folosească produsele de protecție a plantelor, doar în perioada preemergentă și cea de post recoltare fiind permisă utilizarea acestora, ceea ce mi se pare normal pentru culturile care sunt catalogate ca fiind parte din practicile benefice pentru mediu”, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv al APIA Mureș.

Pe lângă aceste schimbări au fost efectuate și unele simplificări pentru fermieri astfel încât s-u redus o serie de acte obligatorii pentru fermierii activi. “Un element de simplificare este că fermierii activi, cei care beneficiau de sprijin de peste 5.000 de euro și nu aveau o formă de organizare de tip PFA, II, IF sau societăți comerciale, aveau obligația ca, până la momentul depunerii cererii, de a aduce trei documente de la Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF). Două dintre ele s-au eliminat și a rămas de adus doar adeverința de venit pe anul anterior depunerii cererii”, a mai spus șeful APIA Mureș.

Acesta a făcut o serie de recomandări pentru fermieri astfel încât să fie evitate situațiile din anii trecuți când producătorii agricoli au fost rechemați la APIA pentru clarificări sau li s-a respins cererea de plată.

”Beneficiarii subvențiilor sunt rugați ferm să acorde o atenție sporită în ceea ce privește măsurarea suprafeței lucrate, dar și a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primii banii, tocmai pentru a nu avea parte de surprize neplăcute în momentul controlului pe teren. Din 2010, după cum bine se știe, avem aplicația IPA online, în care fermierii își digitizează parcelele, pe această cale îi rog să-și actualizeze aceste declarații pentru că am experiența anilor anteriori în care au fost cazuri când nu s-a ținut cont de aceste lucruri și la momentul în care s-a făcut controlul în teren, fermierul și-a dat seama că a rămas cu parcela neactualizată, astfel că s-a ajuns la penalizări, din păcate”, adaugă directorul.

Reamintim că pe 1 martie APIA a demarat depunerea cererii unice de plată pentru subvenții, campanie ce se va încheia pe 15 mai. Ministrul agriculturii, Petrea Daea, a subliniat recent într-o conferință de presă că termenul nu va fi prelungit nici în acest an.

Sursă selectivă: www.zi-de-zi.ro

Citiți și: PLATA PE ÎNVERZIRE 2018: Noile condiţii care TREBUIE RESPECTATE pentru BANII DE LA APIA!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. Nu mai comentati atata. Numai gura e de voi.
  Ori faceti ce zic ei,ori iesiti in strada!Dar cum sunteti toti cu afaceri dubioase nu aveti curajul sa va cereti drepturile. Asa ca liniste capul in pamant si sclavagiti in continuare ca au ei grija sa va ia tot.
  Asa ne trebuie . Nu avem lideri ,nu avem politicieni cinstiti si nu avem curajul sa ne cerem drepturile impreuna -nu se face nimic cand fiecare trage in directia lui si se bucura de necazul vecinului.

 2. I se pare normal….omu nu are nici o treaba cu agricultura daca poate spune o asa aberatie…practic domnu din imagine spune ca I se pare normal sa-ti compromiti cultura pt 57 euro la hectar…deci pt 250 lei la hectar eu trebuie sa las buruienile sa creasca si la recoltat sa culeg maracini in conditiile in c are platesti samanta pregatitul terenului si insamantarea. Deci care e logica ? credeti ca la cultura de soia unde se aplica treatamente in vegetatie nu se mai fixeaza azotul in sol?? e de ras..sau de plans!! Parca ideia era sa dezvoltam productiile si agricultura in general nu sa lasam campurile in buruiana !

 3. Nu inteleg cum unii pot sa gandeasca asa.Cum poti sa cultivi soia fara pesticide?Ai nevoie cel putin odata de un erbicid postemergent ,dupa aceea incazul uni atac de Tetranychus urticae (paianjen rosu) ai nevoie de un acaricid si in cazul unor micoze etc, ai nevoie de un fungicid altfel toata cultura tie compromisa. Adica putem sa ne riscam sa fertilizam sa cumparam samanta care nu e ieftina, sa mai cumparam si un nitragin si sa si erbicidam preemergent si sa ni se intample una dintre problemele mai sus fara sa le putem combate,si atunci unde e aportul de azot fixat de aceea planta daca ea nu poate sa se dezvolte,sa formeze noduli?Pai daca eu pun soia si patesc ceva cu cultura,cine ma despagubeste?Poti sa ai si asigurare ca nu te despagubeste nimeni pentru asa ceva.Opriti vanzarea terenurilor la straini care cumpara tara pas cu pas fara sa faceti nimic.Stopati prima data taierea padurilor si apoi ganditiva si la agricultura cat mai bio.

 4. La domnul cu cravata este normal acest lucru si la multi analfabeti din Ue care habar nu au cum se cultiva soia.
  Dupa cum citesc articolul sunt doua inconveniente din 2018
  1. soia nu mai intra la Zie si in acelasi timp la sprijin cuplat.Asta inseamna ca o ferma de 1000ha pierde sau banii pt zie care sunt cam 53.000eur/an sau pierde sprijinul cuplat care este aprox 19.000eur/an .Depinde care alege.Deci orice alege se pierde din subventie fata de 2017.Bravo baieti ,felicitari.
  2.soia nu poti cultiva fara erbicid postemergent, nu ai cum.Dai in inainte de semanat de exemplu dual gold+sencor cultura va fi fara burueni pana la un moment dat cand surpriza apare Ambrozia si Xantium si salumastra de floarea soarelui.Si daca nu dai minim un erbicid postemergent iti distruge cultura nu recoltezi nimic.Asta vreaUe si Min.Agriculturii?
  Si intre timp mai vine cu alta lege si te amendeaza grav daca nu distrugi Ambrozia.
  Astia sunt nebuni la cap.

Scrie un comentariu