Ştiri agricoleViaţa la ţară

MINISTERUL AGRICULTURII DECLARĂ RĂZBOI: CONTROALE ÎN FERME, PIEȚE ȘI PRIMĂRII!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)  a pus gând rău piețarilor care nu respectă  prevederilor Legii nr.145/2014 care prevede afișarea etichetei pentru produsele vândute dar și asigurarea spațiilor distincte de minim 40% pentru producătorii agricoli, marcate și semnalizate vizibil. În acest sens au fost demarate mai multe controale  în zonele unde se vinde en-detail și en-gros din București, cât și din țară.

În paralel cu verificările din piețe, pentru atestatele de producător care ridică suspiciuni în ceea ce privește respectarea prevederilor legale, inspectorii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor desfășura împreună cu Direcțiile pentru Agricultură Județene și a Municipiului București, demersurile de verificare a acestora, atât la sediul primăriilor emitente, cât și în teren, la producătorii agricoli.

MADR a anunțat printr-un comunicat remis astăzi, 11 aprilie, pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că măsurile de control se impun având în vedere creșterea volumului de legume şi fructe proaspete, de proveniență autohtonă, ce se vor comercializa în perioada următoare. Astfel se verifică modul de respectare a legislației specifice din domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete, în principal în piețele agroalimentare en-detail și piețele en-gros.

Potrivit ministerului, aceste acțiuni au vizat până în prezent un număr de 184 piețe agroalimentare din București și din țară, dintr-un total de aproximativ 260 piețe agroalimentare existente la nivelul întregii țări.

Principalele obiective urmărite de inspectorii MADR sunt:

-Asigurarea în piețe a spațiilor distincte de minim 40% pentru producătorii agricoli, marcate și semnalizate vizibil
-Etichetarea conformă cu legislația în vigoare, astfel încât să nu se creeze confuzii privind originea produselor și eliminarea fenomenelor de substituire a originii legumelor și fructelor provenite din import, prezentate ca fiind produse în România
-Existenţa documentelor care să ateste provenienţa legumelor şi fructelor supuse comercializării după caz, file din carnetul de comercializare, facturi fiscale pentru produsele provenite din import sau comerț intracomunitar, în cazul agenţilor economici persoane juridice

Acțiunile inspectorilor MADR au avut într-o primă etapă un caracter preventiv, ținând seama și de prevederile Legii prevenirii nr.270/2018, dar în situația când au fost constatate abateri repetate de la prevederile legislative, au fost dispuse măsuri ferme și termene de remediere.

Împreună cu administrațiile piețelor agroalimentare, inspectorii MADR urmăresc respectarea regulilor de către comercianți, astfel încât consumatorii să poată distinge și cumpăra produsele românești.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale desfășoară în baza legislației și atribuțiilor specifice, acțiuni permanente de control care să conducă la eliminarea totală a practicilor incorecte, în ceea ce privește activitatea de producere, comercializare a legumelor și fructelor și, în general, a produselor agricole într-un climat legal și civilizat al comerțului în piețele agroalimentare și nu numai.

Citiți și:

VOT ÎN PARLAMENT: ATESTATUL DE PRODUCĂTOR ȘI CARNETUL DE COMERCIALIZARE, VALABILITATE DE 7 ANI!

NOU LA LEGEA PIEȚELOR. Anunț important pentru PRODUCĂTORII AGRICOLI!

ULTIMA ORĂ! DOCUMENTUL OFICIAL care SCOATE SAMSARII DIN PIEȚE!

S-A DECIS: VÂNZĂTORII DIN PIEȚE VOR FI OBLIGAȚI SĂ PUNĂ ETICHETE ca LA SUPERMAKETURI!

LEGEA AȘTEPTATĂ DE MICII FERMIERI – PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Inspectorii de la MADR ar trebuii sa se uite si la licitatiile trucate pentru pasunile montane ca si acolo este o mafie mare cat globul pamantesc, bineinteles pt banii europeni , majoritatea licitatiilor au deja castigator ales inainte de licitatie
    AR FII TIMPUL SA SE FACA SI IN ZONA ACEASTA CEVA CA ADEVARATII FERMIERI NU POT CASTIGA NICI O LICITATIE ( ba mai mult nici nu sunt lasati sa participe la licitatie)!!! Baronii locali au deja clientela pt pasunile montane, cei care nu au cunostinte nu au nici o sansa!!!!!!!!!!!!

Scrie un comentariu