• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ULTIMA ORĂ de LA BRUXELLES! ANUNȚ URIAȘ pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE ROMÂNI!

    Roxana Dobre -

    Anunțul făcut acum direct de la Bruxelles pentru crescătorii de animale români! Se anunță un sprijin important susținut de Comisia Europeană pentru investițiile pe care le vor face fermierii în deschiderea de noi abatoare și modernizarea celor existente pentru care sunt alocați deja circa 500 de milioane de euro din fonduri publice. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

    Eurodeputatul Daniel Buda în vizită la una dintre exploatațiile din România

    Eurodeputatul îi anunță pe fermierii români că a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispune, pe tema numărului insuficient de centre de sacrificare a animalelor. ”Crescătorii de ovine semnalează o altă problemă stringentă cu care se confruntă, și anume lipsa centrelor de sacrificare a animalelor. Funcționarea unui număr mai mare de astfel de centre le-ar permite crescătorilor de ovine să își valorifice mai bine producția de carne, iar consumatorii ar avea garanția respectării unor standarde înalte de siguranță alimentară”, a arătat Daniel Buda.

    Acesta a mai subliniată că crescătorii de ovine au intenția de a se organiza într-un grup de lucru pentru a identifica surse de finanțare pentru deschiderea unor astfel de centre. ”Costurile medii ar fi de aproximativ 60 000 de euro, o sumă pe care aceștia nu și-o permit la momentul actual. Aceste centre trebuie să fie autorizate sanitar-veterinar și ar urma să funcționeze pe lângă târguri și piețe. Sectorul zootehnic traversează o perioadă dificilă din cauza tendinței de scădere dramatică a numărului crescătorilor de animale. De asemenea, subvențiile acordate la nivel național sunt extrem de mici pentru fermele de animale, iar cei care sunt eligibili pentru sprijinul cuplat zootehnic sunt foarte puțini raportat la numărul total de ferme din România”, a mai punctat eurodeputatul.

    Oficialul de la Bruxelles a solicitat Comisiei să îi comunice care sunt instrumentele de care dispune pentru a sprijini dezvoltarea unor astfel de centre de sacrificare a animalelor

    În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru Agricultură, Phil Hogan, i-a  comunicat eurodeputatului român faptul că Programul național de dezvoltare rurală al României (PNDR) prevede submăsura 4.2 – „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole”, căreia îi sunt alocate circa 500 de milioane de euro din fonduri publice, existând astfel fondurile necesare pentru deschiderea de noi abatoare. “Programul național de dezvoltare rurală al României (PNDR) 2014-2020 pune un accent deosebit pe creșterea valorii adăugate a produselor agricole. Investițiile în prelucrarea și comercializarea produselor agricole, inclusiv deschiderea de noi abatoare și modernizarea celor existente, sunt eligibile pentru sprijin din partea UE, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013. Astfel, Programul național de dezvoltare rurală al României (PNDR) prevede submăsura 4.2 – „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole”, căreia îi sunt alocate circa 500 de milioane euro din fonduri publice (deși domeniul de aplicare cuprinde toate sectoarele)”,  a arătat Phil Hogan în răspunsul său.

    Acesta a mai arătat că, așa cum se prevede în PNDR-ul României, sprijinul public acoperă 50% din totalul cheltuielilor eligibile, în cazul întreprinderilor mici și mijlocii și al grupurilor de producători/cooperativelor și respectiv 40% în cazul altor categorii de întreprinderi. ”În conformitate cu articolul 17 alineatul (3) și cu anexa II la Regulamentul (UE) nr. 1305/2013, în cazul în care PNDR prevede o astfel de opțiune, rata de sprijin poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale suplimentare în cazul investițiilor colective, cu condiția ca rata maximă a sprijinului combinat să nu depășească 90%”, a conchis oficialul european.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale

    Ultimele știri

    Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri