Ştiri agricole

APIA: Cum s-a calculat SUBVENȚIA PENTRU ANIMALE!

Functionari APIA

După ce în această dimineață, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat o scădere a unor subvenții pentru animale, conducerea instituției a revinot cu precizări suplimentare referitoare la modalitatea de stabilire a cuantumurilor pentru Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ).

Citiți:

APIA RECUNOAȘTE! SUMELE pe care FERMIERII TREBUIE SĂ LE DEA ÎNAPOI din subvenția PENTRU ANIMALE!

OFICIAL! SUBVENȚII RECALCULATE! CLAUDIU FRÂNC (FCBR) anunță SUMELE pe care APIA LE CERE ÎNAPOI DE LA FERMIERI!

La momentul stabilirii sprijinului cuplat au fost folosite informațiile din baza de date APIA, pe care le-au declarat fermierii. În procesul de simplificare a procedurilor europene, au fost făcute modificări conform cărora, animalele scoase din efectivele înregistrate au putut fi înlocuite. Această măsură, solicitată de fermieri, venind in sprijinul lor, le dă posibilitatea să își completeze efectivele de animale. În intervalul declarării și cel al controlului, s-au produs modificări in cadrul efectivelor. Așa se face că existat o diferență în plus de 19.830 animale, care a generat corectarea valorii sprijinului pe cap de animal„, arată comunicatul APIA transmis Agrointeligența – www.agrointel.ro.

APIA face precizarea că ”pentru prima dată, în Romania s-au plătit avansul si plata finală înainte de 1 ian 2018, pentru zootehnie, folosindu-se baza de date rezultată prin înregistrarea cererilor unice. S-a procedat în acest mod pentru a veni in sprijinul celor care desfășoară activități în zootehnie”.

Conform sursei citate, modificările europene efectuate după 1 ianuarie 2018 au impus schimbări și în legislaţia românească. ”Astfel, s-a emis Ordinul nr.38/2018, privind modificarea OMADR 619/2015, prin care se acordă condiții egale pentru crescătorii de taurine, plătind astfel subvenție pentru întregul efectiv eligibil la plată. Dacă nu se făcea această corecție ar fi însemnat ca unii fermieri sa primească subvenții si alții nu, ceea ce este de neacceptat. Pentru noi, toți fermierii sunt egali și le respectăm drepturile în același mod”, arată APIA.

Creșterea efectivelor a determinat modificarea sprijinului cuplat astfel:

APIA menționează că aceste sume sunt plătite de la bugetul național, iar corectarea cuantumului este în interesul comun atât al fermierilor, cât și al statului.

Informăm opinia publică, pe această cale, că situația de față a fost explicată organizațiilor de fermieri, cu convingerea că a fost înțeleasă de către aceștia. Și acum, cu ocazia preluării cererilor, fiecărui fermier i se explică modul de calcul pentru a putea fi înțeles cu exactitate. APIA nu a putut să prevadă modificările care au survenit, acestea nefiind determinate de modul in care funcționează softul. Este adevărat că acum se face o muncă in plus, dar merită, pentru a da sprijin egal tuturor fermierilor îndreptățiți, pe care ii respectam si in folosul cărora lucrăm”, a venit APIA cu precizări.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!