Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Ministrul PETRE DAEA, declarații despre SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Ministrul agriculturii Petre Daea

Ministrul agriculturii, Petre Daea, declarații noi despre situația banilor de la APIA, dar mai ales despre cea mai nouă schimbare privind subvențiile fermierilor pe anul 2017. Șeful de la Agricultură vine cu primele explicații despre recalcularea subvențiilor din zootehnie.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a înfruntat alături de directorul Agenţiei de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, ieri, sâmbătă – 24 martie, ninsoarea și gerul, pentru a se deplasa în județele Brașov și Arad, acolo unde au avut mai multe întâlniri cu fermierii. Petre Daea a dat explicații și despre motivul diminuării sumei pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

Vorbind despre subvenţiile pentru agricultori, ministrul a afirmat că pentru prima oară MADR a dat subvenţiile pentru zootehnie în avans iar numărul fermierilor a crescut față de cel pentru care s-au calculat sumele primite de la UE, așa că au fost incluși și noii veniți la plată.

”Am făcut acest lucru dintr-un interes deosebit pentru fermieri, pentru cei care lucrează în zootehnie, care au efective de animale şi în mod special vaci cu lapte. Între timp s-au făcut calcule şi se cunoşteau efectivele de vaci pe care le au fermierii în cererile respective. Ulterior, Uniunea Europeană a relaxat procedurile şi s-a permis să se păstreze efectivul de animale care poate fi plătit la finalul actului de control. Astfel, efectivele au fost mai mari, lucru foarte bun, la fel de bun cum este acela de a nu lăsa fermierii fără subvenţii. Şi atunci s-a făcut o recalculare a subvenţiilor şi s-a aplicat o corecţie de 40 de euro pe cap (minim n.r) de animal”, a precizat ministrul Daea potrivit www.economica.net.

Conform comunicărilor oficiale, în perioada 12-16 martie 2018, APIA a reanalizat datele extrase din sistem și astfel a rezultat că există efectiv mai mare de capete care ar trebui luat în calcul, în vederea încadrării in plafonul financiar alocat României. stfel, conform calculelor făcute de Agrointeligența – www.agrointel.ro în baza cuantumurilor actualizate, sumele care vor trebuie date înapoi de către fermierii care au luat banii sunt:

Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic:

40,8945 euro/cap – vaca de lapte

13,7443 euro/cap – bivolițe

73,3991 euro/cap – taurine din rade de carne și metișii acestora

Ajutoare Naționale Tranzitorii:

2,3223 euro/cap – pentru ANT 8 – schema decuplată de prodicție, specia bovine – sector carne

În acest context, fermierii care au încasat integral sumele pentru SCZ zootehnie și ANT8 vor trebui să dea înapoi diferența. Dacă în alți ani, la primele calcule, analiza APIA a dat cuantumuri mai mici decât cele finale, și fermierii au încasat diferențe, acum analiza este în defavoarea crescătorilor.

Iată care sunt cuantumurile finale pentru aceste scheme în Campania 2017, sume ce trebuie să le știe și fermierii care nu au primit încă niciun leu din subvenție și și-au făcut socoteli pe cuantumurile anunțate anterior:


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!