Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

MINISTRUL PETRE DAEA FACE ANUNȚUL AȘTEPTAT DE TOȚI FERMIERII!

Ministrul agriculturii Petre Daea vine cu noi informații despre plata subvențiilor către fermieri. Prezent în cadrul unui eveniment dedicat noii Politici Agricole Comune (PAC), șeful de la Agricultură a făcut public numărul beneficiarilor care au rămas să încaseze sumele APIA aferente anului de cerere 2017.

”(…) Pentru accesarea fondurilor europene din cele trei surse FEGA, FEADER și Bugetul Național, România este astăzi în situația de a transmite opiniei publice și fermierilor că la această dată avem deja 99,9% subvenții achitate. După cum se știe pentru prima dată am reușit să începem acordarea subvențiilor încă din luna octombrie 2017. Până la sfârșitul anului am reușit să dăm pentru 80% din fermieri avans. Urmând această logică a ancorării în realitate și respectarea procedurilor, am purces imediat după 1 ianuarie 2018 la continuarea acordării de plăți iar la această dată suma acordată este de peste două miliarde cincisute de milioane. Mai sunt doar în jur de 12.000 de fermieri din cei circa 850.000 care mai au de primit subvenția din varii motive fie de procedură, având în vedere Sprijinul Cuplat Vegetal, fie din cauza unor condiții care nu sunt în echipajul normelor instituite având nevoie de interpretarea unor date suplimentare pentru a decide dacă dosarul respectiv este eligibil. Deci acești 12.000 de fermieri sunt în situația la ora actuală să primească suma cuvenită pentru subvenții. Dar fermierii trebuie să înțeleagă că este necesară respectarea cu strictețe a normelor europene de către toți cei angrenați în acest mecanism. Vorbind aici de structurile centrale și teritoriale ale Agenției de Plăți, vorbind aici o atitudine corectă și responsabilă a fermierului și a celorlalte structuri teritoriale care compun în planul de execuție modul în care se depune cererea, se procesează și se transmit banii către fermieri”, a declarat ministrul Petre Daea la conferința organizată de EurActiv.ro.

Ministrul agriculturii a reamintit că la începutul acestui an a emis un ordin de ministru prin care specifică clar că data de 15 mai 2018 nu va fi prelungită cu perioada de penalizări prevăzută de Comisie Europeană. ”În acest sens vreau să vă spun că în Ministerul agriculturii un ordin al ministrului prevede normele obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească cei care sunt chemați să pună în practică un asemenea mecanism, cu etape foarte clare pe care le-am respectat cu strictețe și ne-au dus la rezultatele din prezent. Acest ordin spune foarte clar, conform normelor europene, că în data de 1 martie -15 mai se depun cererile unice de plată. Deși la cererea unor state comisarul Phil Hogan a dat o speță care spune că și după 15 mai se pot depune cereri cu penalizări, prin ordinul pe care l-am dat am exclus o asemenea variantă deoarece cu ani în urmă am putut consta o serie întreagă de disfuncționalități, care vin pe de o parte împotriva fermierului și pe de altă parte împotriva bugetului de stat. Împotriva fermierilor prin depunerea cerererilor și introducerea în sistem până la 15 mai ți se dă posibilitate de la această dată de a decide cum e mai bine să facă, astfel încât să dispară presiunea privind costurile asupra fermelor”, a mai spus Daea.

 

Vă reamintim că termenul de plată pentru toate subvențiile pentru anul 2017 este 30 iunie 2018, conform legislației europene în vigoare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

  1. Domnule Ministru ,am sesizat toate institutiile statului de abuzurile facute de primaria com Sarasau jud, Maramures de 27 de ani,in legatura cu proprietatile familiei mele ,practic furate de primarii care au fost dar si cel actual Covaci Ioan,care cum spuneam ne-au deposedat de unele suprafete de teren,,pe care unele le-au vandut pe altele au construit pentru comuna statie de alimentare cu apa,fara sa fiu informat,pur si simplu de la el putere.Am trimis catre emisiunea Viata Satului cateva documente sa fie date pe postul romania 1 ,sa afle toata lumea de abuzurile facute de acesti functionari ai primarie,dar nu am primit inca nimic,Am sentinta judecatoreasca pentru terenul care a construit acea statie ,din 1993,pentru care fac dovada cu certificat eliberat de arhivele romane ca am titlu de proprietate pentru el,Am sentinta judecatoreasca din Contencios Administrativ,unde sunt obligati ca sa mi se elibereze titluri de proprietate pentru toate terenurile,este adevarat ca mi sau eliberat titluri de proprietate doar pe cele care nu sunt ocupate abuziv de diferite persoane,din 2001,a fost obligata primaria sa-mi plateasca 50 lei zi intarziere de decizia finala si sa mi se achite suma de 1mil 350 lei cheltuieli de judecata.Nu au respectat aceste decizii nici pana azi.Am facut tot posibilul si imposibilul dar am fost respins,de toti ,avocatii care i-am contactat au spus ca am dreptate,dar nu pot sa ma ajute ,mai pe inteles primarul Covaci Ioan are multe relatii in judecatoria Sighet si in Tribunalul Maramures,un alt procuror din Baia Mare mi-a zis ca daca am curajul sa aduc un racet din Ucraina cu un Kalajnicov ,sa faca el dreptate,ca nu am sorti de izbanda prin instanta.Ce spuneti de lucrul acesta?Mai am terenuri pe care Judecatoria Sighet ia facut titlu de proprietate altei persoane,nimeni altul decat tatal acestui primarCovaci Ioan,,teren 2600mp,pentru care APIA ami plateste subventii ,iar terenul nu e lucrat de 4 ani de cand mi-a fost interzis sa-l folosesc,.Va rog sa trimiteti o comisie APIAsa rezolve aceste abuzuri iar cei in cauza su fie trasi la raspundere si pentru toate proprietatile sa mi se restituie integral ce este scris in Constitutia Romaniei

  2. Curiozitatea mea : d.le ministru Daea , din fermierii la care s-au dat subventii (50-100%din suma cuvenita ) pentru anul agricol 2017, la citi a-ti trimis somatii de restituire si penalizari a subventiei ??!!. ; ca la ce nr. de fermieri a-ti dat subventii” la timp” veniti tot mereu cu informari ( a se citi laude).

  3. Buna ziua, oare nu intrebati niciodata de subventie sau cum se va numi pentru specia porcine, e o liniste totala si la voi si la domnul Ministru, nici macar nu ati intrebat.

  4. Nu am primit niciun ban din subventia pe suprafata pentru anul 2017 ,la APIA imi spune ca dosarul este fara probleme , acasa nu am fost instiintat de nimic , ce sa mai cred ????

  5. Nu înțeleg de ce nu mi se da subventîa ďupa ce am fost controlat, după ce mi s au întocmit 4 rapoarte de control. Ii intreb pe cei de la apia si dau din umeri. Acu ce sa fac o sa stau si astept poate o sa iau subvenția o dată la 2 ani. Ce se mai întrec miniștrii in dèclaratii si tăiat panglici de ar trebui sa fie sport national . Rusine sa va fie ca doar din truda noastră va hrăniți, îmbrăcați…….. si tot pe truda noastră ne prostiti foarte elegant. Nu vă doresc decât binele unui fermier cu rate.

  6. Domnule mimistru ce sa zic ,,,,inca o abureala chiar nu mai credem deloc in dv numai promisiuni false,,,,dezamagire totala din partea multor fermieri care au crezut in dv…nu am primit nici un ban din subventie si nici o la lamurire din partea celor de al apia nimeni nu stie nimic….

    1. Prostii numai naivii cred aberațiile astea cand face politica închide campania de primire cereri la 15 mai si ce daca regulamentele europene prevăd altceva…cand nu are solutii sa plătească fermierii apelează la aceste regulamente…Si asteptati pana la 30 iunie

Scrie un comentariu