Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

MINISTRUL PETRE DAEA FACE ANUNȚUL AȘTEPTAT DE TOȚI FERMIERII!

Ministrul agriculturii Petre Daea vine cu noi informații despre plata subvențiilor către fermieri. Prezent în cadrul unui eveniment dedicat noii Politici Agricole Comune (PAC), șeful de la Agricultură a făcut public numărul beneficiarilor care au rămas să încaseze sumele APIA aferente anului de cerere 2017.

”(…) Pentru accesarea fondurilor europene din cele trei surse FEGA, FEADER și Bugetul Național, România este astăzi în situația de a transmite opiniei publice și fermierilor că la această dată avem deja 99,9% subvenții achitate. După cum se știe pentru prima dată am reușit să începem acordarea subvențiilor încă din luna octombrie 2017. Până la sfârșitul anului am reușit să dăm pentru 80% din fermieri avans. Urmând această logică a ancorării în realitate și respectarea procedurilor, am purces imediat după 1 ianuarie 2018 la continuarea acordării de plăți iar la această dată suma acordată este de peste două miliarde cincisute de milioane. Mai sunt doar în jur de 12.000 de fermieri din cei circa 850.000 care mai au de primit subvenția din varii motive fie de procedură, având în vedere Sprijinul Cuplat Vegetal, fie din cauza unor condiții care nu sunt în echipajul normelor instituite având nevoie de interpretarea unor date suplimentare pentru a decide dacă dosarul respectiv este eligibil. Deci acești 12.000 de fermieri sunt în situația la ora actuală să primească suma cuvenită pentru subvenții. Dar fermierii trebuie să înțeleagă că este necesară respectarea cu strictețe a normelor europene de către toți cei angrenați în acest mecanism. Vorbind aici de structurile centrale și teritoriale ale Agenției de Plăți, vorbind aici o atitudine corectă și responsabilă a fermierului și a celorlalte structuri teritoriale care compun în planul de execuție modul în care se depune cererea, se procesează și se transmit banii către fermieri”, a declarat ministrul Petre Daea la conferința organizată de EurActiv.ro.

Ministrul agriculturii a reamintit că la începutul acestui an a emis un ordin de ministru prin care specifică clar că data de 15 mai 2018 nu va fi prelungită cu perioada de penalizări prevăzută de Comisie Europeană. ”În acest sens vreau să vă spun că în Ministerul agriculturii un ordin al ministrului prevede normele obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească cei care sunt chemați să pună în practică un asemenea mecanism, cu etape foarte clare pe care le-am respectat cu strictețe și ne-au dus la rezultatele din prezent. Acest ordin spune foarte clar, conform normelor europene, că în data de 1 martie -15 mai se depun cererile unice de plată. Deși la cererea unor state comisarul Phil Hogan a dat o speță care spune că și după 15 mai se pot depune cereri cu penalizări, prin ordinul pe care l-am dat am exclus o asemenea variantă deoarece cu ani în urmă am putut consta o serie întreagă de disfuncționalități, care vin pe de o parte împotriva fermierului și pe de altă parte împotriva bugetului de stat. Împotriva fermierilor prin depunerea cerererilor și introducerea în sistem până la 15 mai ți se dă posibilitate de la această dată de a decide cum e mai bine să facă, astfel încât să dispară presiunea privind costurile asupra fermelor”, a mai spus Daea.

 

Vă reamintim că termenul de plată pentru toate subvențiile pentru anul 2017 este 30 iunie 2018, conform legislației europene în vigoare.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!