Ştiri agricole

AJUTOARE DE URGENȚĂ, APROBATE DE GUVERN!

Ajutoare de urgență, aprobate de Guvernul României. Executivul a aprobat miercuri, 5 aprilie, suma de 860 de milioane de lei, bani ce vor ajunge imediat la populaţia afectată de inundaţii, inclusiv la fermieri.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, banii merg în judeţele Buzău, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi Vâlcea. ”Banii vor fi alocați pentru reabilitarea infrastructurii rutiere afectate, inclusiv drumuri agricole”, a precizat Nelu Barbu.

În plus, Executivul a adoptat și o Hotărâre privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase din judeţele Buzău, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman şi Vâlcea.

Produsele constau în materiale de construcţii şi pentru reparat case, construcţii uşoare din elemente modulate, paturi, saltele, cearşafuri, pături, set aragaz –butelie.

Instituţiile Prefectului din judeţele amintite vor asigura distribuirea produselor, acestea fiind transportate cu mijloace puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi de la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Necesarul de produse a fost întocmit şi aprobat prin Hotărârile Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din unităţile administrativ-teritoriale afectate, fiind înaintate, în acest sens, rapoarte de evaluare a pagubelor produse şi propuneri de alocare de bunuri materiale.

Reamintim că sute de hectare terenuri agricole, mai multe drumuri judeţene şi gospodării din 71 de localităţi din întreaga ţară au fost afectate de inundaţiile cauzate de ploile din ultima perioadă şi de topirea rapidă a zăpezilor.  Nivelul apelor au depăşit în multe zone cotele de pericol.

Una dintre cele mai afectate localităţi care s-a aflat, de altfel, sub cod roşu de inundaţii, a fost localitatea Sita Buzăului, unde – potrivit primarului – aproape 80% dintre terenurile arabile şi fâneaţă au fost inundate timp de aproape o jumătate de zi.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!