Ştiri agricoleViaţa la ţară

JUDEȚUL INVADAT DE CIORI! Păsările distrug culturile, iar APIA TAIE SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

Foto: www.audubon.org

Județ invadat de ciori! Fermierii se confruntă cu un ”inamic” neașteptat pe câmpurile din Hunedoara. Culturile agricole abia înființate sunt distruse de păsări, în special de ciorile care s-au abătut asupra suprafețelor agricole iar agricultorii riscă să piardă subvențiile din cauza distrugerilor pe care le fac înaripatele.

Problema a fost dezbătută de autoritățile locale iar fermierii hunedoreni cer primăriei să ia măsuri.

„A crescut foarte mult numărul de ciori și locurile în care cuibăresc, pe raza municipiului Deva, județul Hunedoara. Distrug culturile de porumb. Pasărea este destul de inteligentă, sapă cu ciocul ei mare în jur, smulge porumbul răsărit și, odată cu el, bobul, care este semănat. Îl înghite și se duce și îl varsă în gușă la pui”, a arătat consilierul local Ioan David, potrivit citynews.ro.

Acesta susține că a relatat situația și la Agenția de Plăti și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dar funcționarii au spus că este o problema a primăriei.

”Acum sunt câteva sute, dacă înmulțiți cu trei sau patru ouă câte sunt într-un cuib, trecem de o mie și ceva de ciori, numai generația 2018. Va imaginați ce prăpăd fac pe un hectar, două, de porumb, mai ales în albia Cernei. Nu mai putem aștepta. Soluția, după mine, este foarte simplă, dar cineva trebuie să o ia de coarne. Este suficientă o macara telescopică și cu o prăjină lungă să distrugem cuiburile. Nimic altceva”, a mai spus consilierul Ioan David.

Primarul promite că municipalitatea va găsi soluții pentru a scăpa de ciori

Florin Oancea, primarul din Municipiul Deva  recunoaște problema și promite că va căuta cadrul legislativ pentru a soluția necazul fermierilor. ”Este o problema, într-adevăr. Produce deranj, dar să vedem care este cadrul legislativ. Este o specie protejată ca și altele. Dacă avem cadru legislativ, vom acționa. Vom lua legătură, prin adresa oficială, cu AJVPS-ul”, a explicat Florin Oancea.

Deva s-a mai confruntat cu o invazie a ciorilor și în urmă cu trei ani.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu